Ztmavování hvězd se mi stalo snad jen když jsem nakřivo koukal do okuláru nebo mi ospalostí padala víčka. Montáž mám nepoháněnou, takže asi upřeně na jedno místo asi koukat nemůžu. Někdy vidím zelené blikání pole. To se stává buď 1) soustředím se tak, až zapomenu dýchat, nebo 2) pokud v zorném poli skoro nic není, mozek nedostává dostatečný vizuální vjem a začne si vymýšlet. V druhém případě pomůže obrátit zrak na něco, co je pohodlně vidět.
Oblaka IFN + OIII
Re: Nové třídy objektů
Podstatný fakt, který tu ještě nebyl zmíněn, je, že MiniMistr pozoruje z domova a asi hodně často. Častý tréning je fakt hodně důležitý. Bývaly časy, kdy jsem mohl v létě pozorovat, kdykoliv se vyjasnilo. Vždy to ale chtělo pár nocí se rozkoukat. Na konci sezóny jsem pak byl schopen vidět neuvěřitelné věci. Dnes, s odstupem času, vůbec pochybuji, zda jsem si nevymýšlel (ale zábava to byla dobrá každopádně
). Myslím, že dnes to se mnou není úplně špatné, ale je poznat, že bez tréningu to není ono.
Ztmavování hvězd se mi stalo snad jen když jsem nakřivo koukal do okuláru nebo mi ospalostí padala víčka. Montáž mám nepoháněnou, takže asi upřeně na jedno místo asi koukat nemůžu. Někdy vidím zelené blikání pole. To se stává buď 1) soustředím se tak, až zapomenu dýchat, nebo 2) pokud v zorném poli skoro nic není, mozek nedostává dostatečný vizuální vjem a začne si vymýšlet. V druhém případě pomůže obrátit zrak na něco, co je pohodlně vidět.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Pozoruju každou jasnou noc.
Nevím, jestli to je hodně nebo málo.
K dnešnímu dni mám zapsáno 394 nočních pozorování, slunce do toho nepočítám - to je navíc.
Je to moc, nebo málo?
Nevím
Petr
Nevím, jestli to je hodně nebo málo.
K dnešnímu dni mám zapsáno 394 nočních pozorování, slunce do toho nepočítám - to je navíc.
Je to moc, nebo málo?
Nevím
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Ještě můžeš trénovat ve sklepě nebo pod peřinou
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Tak to je moc! 
Ja teda neviem, kto z nás si toto môže a chce dovoliť. Mne sa už stalo, že som proste na to nemal energiu. a hviezdy mohli trebárs aj spievať. Niekedy pomôže povedať si "pohni zadkom, hlava sa pridá"
Ja teda neviem, kto z nás si toto môže a chce dovoliť. Mne sa už stalo, že som proste na to nemal energiu. a hviezdy mohli trebárs aj spievať. Niekedy pomôže povedať si "pohni zadkom, hlava sa pridá"
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Re: Oblaka IFN + OIII
Je to o prioritách.
Popíšu tady jeden příběh, který se mi kdysi stal.
K astronomii jsem se dostal přes jednoho známého, se kterým jsem jezdil v zimě do sousedního městečka hrát závodně šachy.
Jak to tak bývá, kecá se cestou o všem možném a jednoho večera my povídá, že si koupil kdysi nějaký starý dalekohled a pozoroval Venuši, Jupiter, měsíc nějakou mlhovinu a galaxii. Okamžitě jsem zbystřil (jako děcko jsem toto obdivoval a zajímal se o technické věci) a začal se ptát.
Kde se to dá koupit, jak se pozoruje a další věci. On povídá, to si takhle na jaře zajedeš na hrad do Litic a tam se scházejí astronomové a oni ti to ukážou. Tenkrát jsem už měl PC, měl jsem internet a tak jsem si tu slavnou akci "Litické Hvězdobraní" našel, přihlásil se tam a zajel jsem tam.
Seznámil jsem se tam s partou fajn lidí, poradili mi jak mám začít a já začal.
Nebudu se rozepisovat o mých úsměvných začátcích, to by bylo nadlouho
Ale asi po 1-2 letech co jsem pozoroval a učil se, se mě ten známý zeptal, jestli by se mohl někdy přijet podívat na měsíc (on už dávno dalekohled neměl a nevěnoval se tomu - typický případ člověka který začal a záhy skončil). Samozřejmě říkám - bez problému.
Když bylo jednoho večera jasno a byl měsíc krásně vidět, pozval jsem ho a připravil atlas měsíce od A. RÜKLA.
On přišel, ani si nesedl na stoličku, naklonil se k okuláru na několik sekund a pak pronesl větu: hezké, tak já zase jdu.....
Já povídám, ty si nesedneš? Koukneme na něco zajímavého, mám tady atlas. On na to: ne, mě to tak stačí, já se jenom chtěl podívat na krátery, ahoj.
Odešel a já byl v šoku. To je extrémní případ toho, jak to přece nemá vypadat!
Přístup lidí v životě k čemukoliv je sice jejich věc a já do toho nemám co kecat. Přesto se snažím věci dělat naplno a je jedno jestli pracuju, nebo provozuju koníček. Jedině pak to přece dává smysl. Pokud ale k tomuto nebo k čemukoliv jinému přistupuje člověk "jen tak aby se neřeklo", nemůže přece nikdo čekat, že něco dokáže, že se něco naučí, že se někam dostane. Bohužel většině lidí to je jedno a takto neuvažují.
Ano, je to zábava, děláme to zadarmo, nic od toho nečekáme. Ale já si můžu vybrat, jestli to udělám tak, že se několikrát do roka dokopu k tomu, že se podívám na běžné vypalovačky, nebo se budu snažit zlepšovat a posouvat se stále dál.
Já si vybral to druhou cestu.
Nechci, aby to tu vyznělo jako kritika ostatních, že se moc nesnaží, tak to myšleno není. Jsem rád za každého, kdo se tomuto krásnému koníčku věnuje. Jen píšu reálný stav věcí, který možná vysvětluje to, že vidím něco, co ostatní nevidí. Kdysi někdo prohlásil, že mít talent je dobré, ale bez píle a tréninku je talent k ničemu.
PS: Jsou lepší pozorovatelé než já - třeba Viktor alias "Vic". Kdyby tady začal psát on, vypadal bych vedle něj jako začátečník.
Mám pravdu Viktore?
Petr
Popíšu tady jeden příběh, který se mi kdysi stal.
K astronomii jsem se dostal přes jednoho známého, se kterým jsem jezdil v zimě do sousedního městečka hrát závodně šachy.
Jak to tak bývá, kecá se cestou o všem možném a jednoho večera my povídá, že si koupil kdysi nějaký starý dalekohled a pozoroval Venuši, Jupiter, měsíc nějakou mlhovinu a galaxii. Okamžitě jsem zbystřil (jako děcko jsem toto obdivoval a zajímal se o technické věci) a začal se ptát.
Kde se to dá koupit, jak se pozoruje a další věci. On povídá, to si takhle na jaře zajedeš na hrad do Litic a tam se scházejí astronomové a oni ti to ukážou. Tenkrát jsem už měl PC, měl jsem internet a tak jsem si tu slavnou akci "Litické Hvězdobraní" našel, přihlásil se tam a zajel jsem tam.
Seznámil jsem se tam s partou fajn lidí, poradili mi jak mám začít a já začal.
Nebudu se rozepisovat o mých úsměvných začátcích, to by bylo nadlouho
Ale asi po 1-2 letech co jsem pozoroval a učil se, se mě ten známý zeptal, jestli by se mohl někdy přijet podívat na měsíc (on už dávno dalekohled neměl a nevěnoval se tomu - typický případ člověka který začal a záhy skončil). Samozřejmě říkám - bez problému.
Když bylo jednoho večera jasno a byl měsíc krásně vidět, pozval jsem ho a připravil atlas měsíce od A. RÜKLA.
On přišel, ani si nesedl na stoličku, naklonil se k okuláru na několik sekund a pak pronesl větu: hezké, tak já zase jdu.....
Já povídám, ty si nesedneš? Koukneme na něco zajímavého, mám tady atlas. On na to: ne, mě to tak stačí, já se jenom chtěl podívat na krátery, ahoj.
Odešel a já byl v šoku. To je extrémní případ toho, jak to přece nemá vypadat!
Přístup lidí v životě k čemukoliv je sice jejich věc a já do toho nemám co kecat. Přesto se snažím věci dělat naplno a je jedno jestli pracuju, nebo provozuju koníček. Jedině pak to přece dává smysl. Pokud ale k tomuto nebo k čemukoliv jinému přistupuje člověk "jen tak aby se neřeklo", nemůže přece nikdo čekat, že něco dokáže, že se něco naučí, že se někam dostane. Bohužel většině lidí to je jedno a takto neuvažují.
Ano, je to zábava, děláme to zadarmo, nic od toho nečekáme. Ale já si můžu vybrat, jestli to udělám tak, že se několikrát do roka dokopu k tomu, že se podívám na běžné vypalovačky, nebo se budu snažit zlepšovat a posouvat se stále dál.
Já si vybral to druhou cestu.
Nechci, aby to tu vyznělo jako kritika ostatních, že se moc nesnaží, tak to myšleno není. Jsem rád za každého, kdo se tomuto krásnému koníčku věnuje. Jen píšu reálný stav věcí, který možná vysvětluje to, že vidím něco, co ostatní nevidí. Kdysi někdo prohlásil, že mít talent je dobré, ale bez píle a tréninku je talent k ničemu.
PS: Jsou lepší pozorovatelé než já - třeba Viktor alias "Vic". Kdyby tady začal psát on, vypadal bych vedle něj jako začátečník.
Mám pravdu Viktore?
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Tohle řeší zásoba kofeinu
Vzhledem k počtu jasných bezměsíčných nocí tady v ČR to osobně beru tak, že jasno = jedu pozorovat.
Nikdy jsem nelitoval, že jsem vyjel, i když se mi zpočátku třeba nechtělo.
Naopak, pokud jsem někdy extrémně unavený nebo mám moc práce a jet prostě nemůžu, druhý den mě to štve.
Vnímám to naprosto stejně - mám pak dobrý pocit, že danou věc dělám dobře a alespoň trochu vidím do teorie za tím atd.MiniMistr píše: ↑14. 11. 2025, 17:51 Přesto se snažím věci dělat naplno a je jedno jestli pracuju, nebo provozuju koníček. Jedině pak to přece dává smysl. Pokud ale k tomuto nebo k čemukoliv jinému přistupuje člověk "jen tak aby se neřeklo", nemůže přece nikdo čekat, že něco dokáže, že se něco naučí, že se někam dostane.
Naopak odfláknout něco nebo neudělat na 100% pro mě znamená výčitky svědomí - u astronomie se to projevuje třeba tak, že od objektu nejsem ochotný odejít, dokud si nejsem opravdu jistý, že jsem z něj nevytáhl naprosto vše, co dalekohled dokáže, i kdybych měl u objektu trávit půl noci (což je na tvé poměry rychlovka - chápu
Nicméně na tohle se dá říct i protinázor, že je to koníček a ne práce - každý to vnímá jinak, každý má radost z jiného přístupu k věci a je to naprosto v pořádku.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Tak máme přejmenováno, je to takto v pohodě?
Jsem zvědav, kdo se s pozorováním přidá.....
Petr
Jsem zvědav, kdo se s pozorováním přidá.....
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Ty IFN má Bartels podle tohodle snímku z ČAM nakreslený na druhý straně než jsou - má u toho špatně i popis:
https://www.astro.cz/images/cam/2021_10 ... _10_08.jpg
používal jsi při pozorování nějakou fotografii nebo čistě jeho kresbu?
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Tak na to koukám a vypadá to že máš pravdu.
Používal jsem jeho kresbu, která je i na obrázku, který přikládám.
Pro tuto diskusi jsem vzal fotku IFN vedle M33, otočil ji aby souhlasila podle hvězd a dal je pod sebe.
Toto i s dotazem jsem teď poslal Melovi, tak jsem zvědav na reakci. To ale neznamená, že tam IFN není vidět - je tam vidět, jen to blbě nakreslil.
Jezdil jsem po obloze okolo M33 a kontroloval, jestli je vůči galaxii ve správné poloze vidět nebo není. Hvězdy jsem tady neřešil.
U OIII Cloudy pod M31 je to jinak, tam se to nachází mezi jasnou trojicí hvězd jak na levo, tak na pravo (jsou vidět na fotkách i na kresbě.)
Tam se to splést nedá.
Já mám u své 400-ky okulárový výtah napravo, takže jsem to viděl taky vzhledem ke galaxii napravo.
Můžeš si to vyzkoušet, ty bys to měl vidět vlevo, protože máš výtah na levé straně.
Petr
Používal jsem jeho kresbu, která je i na obrázku, který přikládám.
Pro tuto diskusi jsem vzal fotku IFN vedle M33, otočil ji aby souhlasila podle hvězd a dal je pod sebe.
Toto i s dotazem jsem teď poslal Melovi, tak jsem zvědav na reakci. To ale neznamená, že tam IFN není vidět - je tam vidět, jen to blbě nakreslil.
Jezdil jsem po obloze okolo M33 a kontroloval, jestli je vůči galaxii ve správné poloze vidět nebo není. Hvězdy jsem tady neřešil.
U OIII Cloudy pod M31 je to jinak, tam se to nachází mezi jasnou trojicí hvězd jak na levo, tak na pravo (jsou vidět na fotkách i na kresbě.)
Tam se to splést nedá.
Já mám u své 400-ky okulárový výtah napravo, takže jsem to viděl taky vzhledem ke galaxii napravo.
Můžeš si to vyzkoušet, ty bys to měl vidět vlevo, protože máš výtah na levé straně.
Petr
- Přílohy
-
- IFN M33 + foto.jpg (59.47 KiB) Zobrazeno 761 x
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Ono upřímně, na tuto velkou plochu hvězdy řešit nedokážu, je to obrovské, takže jsem to neposuzoval.
Ale uznávám, že to má být obráceně, chudák Mel
Ale uznávám, že to má být obráceně, chudák Mel
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Hvězdy má podle fotky nebo mapy zakreslený dobře, jen na fotce chybí mlhovina. Podle Gaia má jedna z těch hvězd, přes kterou leží zakreslená mlhovina 7.5mag, v 400mm dalekohledu bude mít -1.3mag, takhle jasná hvězda deefakto vymaže mlhoviny s jasem IFN ve značný části pole. Potom je tam hvězda 9mag, poměrně dost hvězd kolem 10mag a desítky slabších. Přikládám hvězdy do 15mag. Mám zkušenost se zodiakálním mostem, když v něm byl Jupiter, tak +-20stupňů oblohy nebyl most vidět. Podle mě, pokud uvidíš i ty správné IFN, tak na svý obloze musíš vidět i o 2mag jasnější zodiakální most.
Tak teď nechápu, co je teda podle tebe blbě?
Mám ti na něj poslat kontakt aby ses ho zeptal osobně?
Petr
Mám ti na něj poslat kontakt aby ses ho zeptal osobně?
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
No nakreslil mlhovinu, kde podle fotografie žádná není a má správně zakreslený i hvězdy v poli...
Při vší uctě k pracem Mela Bartelse, bych měl trochu obavy, že se tu už bude projevovat i fyziologie jeho oka. Přeci jen už má věk, kdy jeho oční pupila je minimálně poloviční oproti mladému pozorovateli, a to ho minimálně připravuje o 1,5 mag. A on ty pozorování prováděl prakticky v současnosti. To znamená, že co on má na hraně, je proi mladého bezproblémový objekt.Ale, jsou to pro mladého opravdu tak bezproblémové objekty k pozorování ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Přispěji na téma "je nebo není možné tyto objekty pozorovat" naposledy. Když jsem dříve ještě s dobsonem 350mm obdivoval to, co pozoroval Ladin ve své 400-ce, snažil jsem se ho dohnat a jeho reporty četl s obdivem. Když mě něco nešlo, o to více jsem se snažil abych to dokázal. Nikdy, opakuji NIKDY
mě nenapadlo uvažovat stylem " Mohl to Ladin vidět? Není to blbost? Nemá to moc malou plošnou jasnost? Nemá to moc velkou Magnitudu?"
Zkrátka jsem šel a snažil se. Doporučuji tedy přestat teoretizovat, vzít dalekohled s jít pozorovat. Nic jiného než pozorování stejně nerozhodne kdo má pravdu.
Ladine, vykašli se na vzorečky, grafy, poučky s teorie. Vezmi dalekohled a pozoruj. Nejlepší by bylo se na podzim sejít, ty se svoji 400-kou, já se svoji 400-kou, ty se svým nezávislým pozorovatelem, já se svým nezávislým pozorovatelem a budeme se přít u okuláru. Jenom mi není jasné co se bude dít až to já uvidím a ty ne....
Tímto končím s tímto polemizováním ve stylu "nejde, neměl bys, nevěřím atd."
Příště budu psát o Andělské Mlhovině a Polaris Flare.
Až se ovšem počasí umoudří.
Petr
mě nenapadlo uvažovat stylem " Mohl to Ladin vidět? Není to blbost? Nemá to moc malou plošnou jasnost? Nemá to moc velkou Magnitudu?"
Zkrátka jsem šel a snažil se. Doporučuji tedy přestat teoretizovat, vzít dalekohled s jít pozorovat. Nic jiného než pozorování stejně nerozhodne kdo má pravdu.
Ladine, vykašli se na vzorečky, grafy, poučky s teorie. Vezmi dalekohled a pozoruj. Nejlepší by bylo se na podzim sejít, ty se svoji 400-kou, já se svoji 400-kou, ty se svým nezávislým pozorovatelem, já se svým nezávislým pozorovatelem a budeme se přít u okuláru. Jenom mi není jasné co se bude dít až to já uvidím a ty ne....
Tímto končím s tímto polemizováním ve stylu "nejde, neměl bys, nevěřím atd."
Příště budu psát o Andělské Mlhovině a Polaris Flare.
Až se ovšem počasí umoudří.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....