Oblaka IFN + OIII
Re: Nové třídy objektů
Vaše příspěvky čtu velmi rád. Mám to s frekvencí pozorování a podmínkami podobně, jako psal Jan77, takže prakticky nejspíš nikdy nebudu pozorovat to, co vy, ale je skvělé, že to někdo dokáže a ještě si dá tu práci o tom hezky psát.
- Stanislavxyz
Já Vám Petře věřím a Vaše příspěvky o pozorování se snažím číst. Většinou na ně nereaguji, jelikož nemám, co bych dodal. DSO totiž pozoruji z různých důvodů naprosto minimálně.
Každopádně nevím, proč bych Vám neměl věřit. Co byste z toho měl, psát sem lži? Pochybnou "slávu" na A.F.? Trénink (a možná i fyziologické předpoklady) dělají (Miny)Mistry. Někdo ujede za den na bicyklu 500 km, druhý nezvládne ani padesát. Co je na tom divného? Vy máte zkušenosti, dobré vybavení, trpělivost a odhodlání, možná i prostě od přírody "dobré oči". Vůbec bych se nedivil, kdyby - tak jako jsou někteří lidé např. urostlí a silní, a jiní menší a slabší - měl někdo citlivější oči na světlo a jiný méně. Též by mě nepřekvapilo, kdyby se to dalo do nějaké míry zlepšit tréninkem, třeba jako u té síly svalů. Obojí je možná Váš případ.
Takže buďte zdráv a pište klidně dál!
Každopádně nevím, proč bych Vám neměl věřit. Co byste z toho měl, psát sem lži? Pochybnou "slávu" na A.F.? Trénink (a možná i fyziologické předpoklady) dělají (Miny)Mistry. Někdo ujede za den na bicyklu 500 km, druhý nezvládne ani padesát. Co je na tom divného? Vy máte zkušenosti, dobré vybavení, trpělivost a odhodlání, možná i prostě od přírody "dobré oči". Vůbec bych se nedivil, kdyby - tak jako jsou někteří lidé např. urostlí a silní, a jiní menší a slabší - měl někdo citlivější oči na světlo a jiný méně. Též by mě nepřekvapilo, kdyby se to dalo do nějaké míry zlepšit tréninkem, třeba jako u té síly svalů. Obojí je možná Váš případ.
Takže buďte zdráv a pište klidně dál!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Stanislavxyz
Přesně tak! Rád bych se (nejen) zde bavil s dalšími lidmi a ne stroji! A to se všemi nevýhodami, či chybami a nedostatky, které to z toho plynou. (A není to problém pouze této konkrétní diskuse.)Honza Ebr (honza42) píše: ↑12. 11. 2025, 12:21 (...)
Jediný, co mě na tomhle vlákně vadí, jsou ty záplavy LLM textu. Nemohli byste lidi prostě psát, co si o věcech myslíte vy, a ne ten glorifikovanej autocomplete?
Psychovizualní efekt jsem pozoroval v minulosti u sebe, nejčasteji v souvislosti se zodiakálním mostem... Za výborných podmínek není problém vidět v Jizerkách protisvit, zodiakální most pak za špičkových podmínek při inverzích. Což se několikrát i povedlo a vidět zodiakální most jsem našprtal tak dobře, že jsem se jednou přistihl při tom, že ho vidím na okraji Jablonce - půl oblohy ve světelným smogu a čepice rozstřelená zodiakálním mostem
Pro zajímavost udávaný jas protisvitu je ~22.2, zodiakální most 23mag, což je vypalovačka ve srovnání s IFN, co je o 2-3mag slabší, OIII cloud u M31 pak o +5mag.
Skoro bych řekl, že když vidím IFN, tak bych měl vidět i zodiakální most.
Pro zajímavost udávaný jas protisvitu je ~22.2, zodiakální most 23mag, což je vypalovačka ve srovnání s IFN, co je o 2-3mag slabší, OIII cloud u M31 pak o +5mag.
Skoro bych řekl, že když vidím IFN, tak bych měl vidět i zodiakální most.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Děkuji za hezká slova.
Vyjádření AI sem už dávat nebudu, použil jsem to protože, že to nedokážu svými slovy popsat tak jako chat GPT.
Petr
Vyjádření AI sem už dávat nebudu, použil jsem to protože, že to nedokážu svými slovy popsat tak jako chat GPT.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Taky to čtu a určitě se pokusím na pozice IFN objektů najet, i když mám pocit, že mi bude chybět trpělivost 
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Kluci, fakt jste mě potěšili, takovou podporu jsem nečekal.
Hned se mi zase bude lépe pozorovat když vím, že vám to dělá radost.
Co se týká trpělivosti, je to jeden z dílků mozaiky, kterou je potřeba poskládat tak, aby to fungovalo.
Zkusím to shrnout:
1) Obloha min. SQM 21,2
2) Průměr dalekohledu co největší
3) Širokoúhlý okulár takový, aby výstupní pupila byla 5-6mm
4) Vytrénované oko (oči) - já mám asi pravé oko kterým většinou pozoruju vytrénované tak, že když ho vyměním za levé, je to jako bych přepnul
monitor do nižšího rozlišení - je to brutální rozdíl který poslední dobou už jasně vnímám.
5) Velká trpělivost - tím myslím opravdu velká, jak už jsem psal - musíte se naučit načítat jemné rozdíly v jasu oblohy a zároveň se musíte naučit
ignorovat hvězdné pole - to je ten klam (oko+mozek) který musíte eliminovat.
6) Silné ruce na to, abyste mohli s dobsonem celou noc pohybovat po obloze - ne to není legrace, to je fakt. Mě už pak ruce opravdu boleli z toho, jak
jsem snad 100x jezdil okolo mlhoviny a hledal její nejasné okraje.
No a pokud byste se chtěli potrápit, najděte si takové pozorovací stanoviště, kde je vlhkost vzduchu cca 80% abyste si vyzkoušeli, v jaký podmínkách já pozoruju
Pokud jediný dílek této skládačky vypadne, IFN zmizí.
Petr
Hned se mi zase bude lépe pozorovat když vím, že vám to dělá radost.
Co se týká trpělivosti, je to jeden z dílků mozaiky, kterou je potřeba poskládat tak, aby to fungovalo.
Zkusím to shrnout:
1) Obloha min. SQM 21,2
2) Průměr dalekohledu co největší
3) Širokoúhlý okulár takový, aby výstupní pupila byla 5-6mm
4) Vytrénované oko (oči) - já mám asi pravé oko kterým většinou pozoruju vytrénované tak, že když ho vyměním za levé, je to jako bych přepnul
monitor do nižšího rozlišení - je to brutální rozdíl který poslední dobou už jasně vnímám.
5) Velká trpělivost - tím myslím opravdu velká, jak už jsem psal - musíte se naučit načítat jemné rozdíly v jasu oblohy a zároveň se musíte naučit
ignorovat hvězdné pole - to je ten klam (oko+mozek) který musíte eliminovat.
6) Silné ruce na to, abyste mohli s dobsonem celou noc pohybovat po obloze - ne to není legrace, to je fakt. Mě už pak ruce opravdu boleli z toho, jak
jsem snad 100x jezdil okolo mlhoviny a hledal její nejasné okraje.
No a pokud byste se chtěli potrápit, najděte si takové pozorovací stanoviště, kde je vlhkost vzduchu cca 80% abyste si vyzkoušeli, v jaký podmínkách já pozoruju
Pokud jediný dílek této skládačky vypadne, IFN zmizí.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Ještě něco.
Všimli jste si, že do jiného tématu o Barnardech konečně přispěl někdo, kdo se o to pokusil a povedlo se mu to?
Je to kolega "armichael". Moc mu gratuluju a nechci aby to tu kvůli IFN zapadlo.
Konečně je vidět, že to jde když se člověk snaží.
Petr
Všimli jste si, že do jiného tématu o Barnardech konečně přispěl někdo, kdo se o to pokusil a povedlo se mu to?
Je to kolega "armichael". Moc mu gratuluju a nechci aby to tu kvůli IFN zapadlo.
Konečně je vidět, že to jde když se člověk snaží.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tak já to třeba ze zvědavosti čtu, i když je mi jasné, že na to oblohu mám blízko jedině v Orlických horách, a to ještě ne vždy. No zatím se mi nic vykoukat nepovedlo. Určitě v tom pokračuj.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Stanislavxyz
Petře, možná můj příspěvek vyzněl poněkud příkře- nechtěl bych Vám v žádném případě říkat, co máte a nemáte dělat. Pokud se Vám někdy zdá, že nedokážete myšlenku dobře vyjádřit vlastními slovy, nebo Vám to přijde z jiného důvodu užitečné a vhodné, klidně LLM použijte. Chytil jsem se Honzovy myšlenky zde vyslovené, ačkoliv - podle mě - to v tomto tématu ještě zdaleka není tak zlé. (To v některých jiných debatách se situace někdy dostává do pozice kdy na odpověď od ChGPT se reaguje jinou odpovědí ChGPT... To pak můžeme nechat diskutovat stroje a jít dělat něco jiného.)
Možná by se dal provést test citlivosti oka při velmi nízkém osvětlení. Vyžadovalo by to OLED monitor a pravděpodobně ditherovane obrazky, protože i ten nejmenší jasový odstup je příliš velký. Test by sestával z obrázků, matice 3x3 a jedno, dvě pole jasnější. To by mělo být snažší než běžné mlhoviny, pole mají krátký přechod kontrastu. Bežný monitor je nepoužitelný, protože má černou barvu jasnou zhruba jako je obloha na Václaváku, takže by se musely použít svářečské brýle.
Jinak viditelnost IFN s jasem 25mag na obloze 21.3 je pro mě nepochopitelná jako viditelnost zodiakálního mostu s jasem 23.0 na městské obloze s jasem 20.0mag. To druhé by mělo být teoreticky snažší.
Jinak viditelnost IFN s jasem 25mag na obloze 21.3 je pro mě nepochopitelná jako viditelnost zodiakálního mostu s jasem 23.0 na městské obloze s jasem 20.0mag. To druhé by mělo být teoreticky snažší.
Ladine.
Vykašli se na vzorečky, grafy a poučky. Máš stejný dalekohled. Nějaký širokoúhlý okulár s vhodnou pupilou určitě taky vlastníš. Oblohu můžeš mít stejnou, nebo lepší protože za ní jezdíš - já nejezdím. Proč to nezkusíš? Ale dám ti dobrou radu: pokud tomuto fenoménu chceš obětovat pouze 10 minut času, ani to nezkoušej. Za tu dobu ani nepochopíš, jak se máš dívat.
Petr
Vykašli se na vzorečky, grafy a poučky. Máš stejný dalekohled. Nějaký širokoúhlý okulár s vhodnou pupilou určitě taky vlastníš. Oblohu můžeš mít stejnou, nebo lepší protože za ní jezdíš - já nejezdím. Proč to nezkusíš? Ale dám ti dobrou radu: pokud tomuto fenoménu chceš obětovat pouze 10 minut času, ani to nezkoušej. Za tu dobu ani nepochopíš, jak se máš dívat.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Jak jsem ti už psal, u mě bohužel nebo naštěstí po delším pozorování jednoho místa zapne mozek obvody, které tu mlhovinu do daného místa dogenerujou. V tomhle módu jsem schopnej vidět i neexistující objekty. Takže dlouhý vysedávání není pro mě. Jediný pro mě spolehlivý ověření objektů "na hraně" je, když pozorování potvrdí kriticky smýšlející spolupozorovatel....
Ano, chápu, kdy a kde se na několik hodin sejdeme?
Petr
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
No někdy musíme. Prohledával jsem desítky fotek na astrofotky.cz a nenašel jsem byť jen náznak OIII cloudu, který je na několika kresbách zachycen zde: https://www.cloudynights.com/forums/top ... en/page/2/ a tohle mě fakt zajímá, protože se to zdá z toho všeho úplně nejvíc neuvěřitelné.