Astrofórum - nová verze

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
peto

Re: Astrofórum - nová verze

Příspěvek od peto »

Tak ako existuje insitne umenie, tak tu vidime ako na astro-fore vznika insitna fyzika, astrofyzika, kozmologia a vseobecne insitna veda...

ChatGPT:

„Insitná fyzika“ (alebo všeobecne „insitná veda“) nie je oficiálny pojem v akademickom zmysle, ale používa sa obrazne (často aj s istou iróniou) na označenie pokusov o vedecké vysvetlenia od ľudí bez odbornej prípravy, ktoré však napodobňujú formu vedy, no nespĺňajú jej metodické a logické štandardy.

---

Vysvetlenie pojmu:

Analogicky k insitnému umeniu, kde laik vytvára diela mimo pravidiel akadémie,
v insitnej vede laik vytvára vlastné teórie, ktoré:

pôsobia vedecky (používajú odborné slová, rovnice, grafy),

ale neprechádzajú vedeckou kontrolou (napr. experimentálnym overením, recenziou, logickou konzistenciou),

a často vyvracajú zavedené poznatky bez dostatočných dôkazov.

---

Typické znaky insitnej vedy:

1. Ignorovanie alebo nepochopenie existujúcej teórie, často sprevádzané tvrdením typu „všetci fyzici sa mýlia“.

2. Používanie vedeckého slovníka bez presného významu („kvantové vibrácie priestoru vedomia“ a pod.).

3. Zdanlivá originalita bez experimentov alebo bez súladu s pozorovaniami.

4. Zámena filozofických alebo metafyzických tvrdení za vedecké hypotézy.

5. Chýbajúca predpovedná schopnosť – teória nič konkrétne nezmeria ani nevysvetlí lepšie než existujúce teórie.

Príklad:

Ak niekto tvrdí, že gravitácia nie je zakrivenie časopriestoru, ale „spomalenie tempa času spôsobené hmotou“, a pritom neponúkne žiadne experimentálne dôkazy ani matematický model, ktorý by reprodukoval reálne merania – ide o insitnú fyziku.
(Práve takto sa napríklad niektoré „alternatívne teórie“ gravitácie na internete profilujú.)

---

Na druhej strane:

Insitná veda nie je nutne zlá – môže byť tvorivá, inšpirujúca, poetická.
Tak ako insitný umelec môže priniesť nový pohľad do sveta výtvarného umenia, aj „insitný fyzik“ môže priniesť nečakané nápady – ale pokiaľ sa majú zaradiť medzi skutočné vedecké poznatky, musia prejsť rovnakou kontrolou a dôkazným procesom ako akademická veda.

dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Pro nás, co nevíme, co to je slovo “insitný”:
:lol: :lol:
.
Slovo „insitný“ pochází z francouzského insite (vnitřní, vrozený) a používá se hlavně ve slovenském jazyce.

Význam:
Naivní, prostý, nepoučený – často ve smyslu „upřímně jednoduchý“, neškolený, ale s jistou přirozenou autenticitu.
• Např. insitné umenie = naivní umění, umění vytvářené lidmi bez formálního vzdělání, často spontánně a z vnitřního přesvědčení.
• insitný prejav = prostý, neuhlazený, ale upřímný projev.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Jarous1
Věk: 54

Příspěvek od Jarous1 »

Saturnax píše: 31. 10. 2025, 18:00 Po precitani poslednych par prispevkov v sekcii "Všeobecná diskuze" mam pocit, ze toto forum by sa malo premenovat na "Astrologicke forum".
Mam aj navrh na nove logo:Methmagick & Mystiphysics.jpg
Abyste se z toho náhodou nepoto... :roll: Jedno dvě fabulační, ale už nikam dál se nerozlézající, témata, a už z toho tady má někdo osypky, nechápu :?
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
armichael

Příspěvek od armichael »

Ja by som mal nápad, možno by to trochu pomohlo:

Máme tu oddelené sekcie ako napr. astrofoto, kozmonautika, malinká sekcia s rádioastronómiou, bazár a pod. tieto sa dajú zminimalizovať, ja takto mám pár sekcií skrytých a príspevky v nich pribúdajúce nevnímam. Takže, keby moderátori vytvorili podobnú sekciu, nazvime ju napr. "Teórie a filozofické debaty", tam by sa presunuli všetky príslušné vlákna a bude aspoň o trochu menej šumu. Bude menej lákavé do toho liezť.

Ja viem, nerieši to problém pre tých, čo používajú funkciu "Nové príspevky" ale bolo by to aspoň niečo. Snáď tento návrh nikoho neuráža.

PS: mne osobne nevadí diskutovať aj na tieto témy, ale už som tu raz vybuchol a nechcem to opakovať, tak sa krotím, len ma vytáča arogancia ľudí, ktorí dehonestujú fyziku, matematiku a pod.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já si myslím, že sem tyhle věci až tak nepatří. Tohle je astronomické fórum, a tahle problematika toho s astronomií až zase tak společného nemá (byť chování celého vesmíru na ní záleží, ale ta věda opravdu není astronomie). Nehodí se to sem také proto, že se ukazuje, že tady není nikdo, kdo by o tom byl schopný opravdu fundovaně diskutovat. Naprosté většině z nás na to chybí matematický a fyzikální aparát, a tak všechny ty diskuze okolo podobných témat jsou spíše v rovině takového "hospodského filozofování" o tom, co si přečetli někde na internetu. Odborná diskuze to fakt nikdy nebyla a obávám se že nebude. A nově založená sekce na tom nic nezmění. Tedy za mě určitě ne.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
armichael

Příspěvek od armichael »

Martine, rozumiem Ti. Patrí, či nepatrí... toť otázka. Na jednej strane úplne súhlasím so zôvodnením, prečo to sem nepatrí, pridal by som ďalší: že takéto témy priťahujú demagógov a to fóru nesvedčí. Takže ak to sem nepatrí, tak mazať. Ale sám si hneď hovorím, že možno by to bola trochu aj škoda. Z času na čas si tam prečítam niečo čo ma vytiahne z komfortnej zóny pozitívnym spôsobom. Je toho teda pramálo, ale stane sa.

Lenže: či sa to niekomu páči alebo nie, tie diskusie sa tu budú zjavovať aj keby ich moderátori mazali. Ľudia proste chcú na tieto témy diskutovať, čo v zásade nie je chyba. Blbé je že niektorí jednotlivci neustále buď nepriamo alebo proste natvrdo dehonestujú súčasné poznanie. Nová sekcia by slúžila len a len na to aby boli trochu skryté, to je všetko.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Mazat to nemá smysl. Zakazovat taky ne. Ani seskupení do nové sekce nebude mít žádný zásadnější dopad. Já to už nějakou dobu nečtu, protože ta kvanta textu, pro mě osobně, nemají dostatečnou kvalitu - nehodlám svoji nejdražší komoditu investovat do něčeho, co mi přinese cela minimální užitek. A takto bych to doporučil všem, kdo se o daná témata nezajímají.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Už jsem to psal jednou přímo tam, ale pak jsem to smazal, protože co pánové nemají na znalostech, toho se jim dostává na asertivitě a já se hádat nechci. Nicméně byl tam jeden postřeh, co si myslím, že je podstatný.

Čtou tohle fórum určitě mladí astronomové. Děti a dorost, který nedokáže rozlišit, kdo ví o čem píše a kdo je pábitel.

My jsme měli to štěstí, že jsme vyrůstali bez internetu a jediné informace jsme čerpali z knih a časopisů a tedy medií recenzovaných a zajišťujících jakousi pravdivost informací a znalostí té doby. Dnes v tom chaosu produkovaném právě těmito "pábiteli" online (kde má prostor na "názor" každý) je těžké shánět informace. Chaos v hlavách zvídavé mládeže, která čeká validní informace právě na takovýchto serverech musí být neskutečný. Věřím, že to poškodí vědu i do budoucna.

Mám také jeden návrh. Je tu dost lidí mezi moderátory schopných po pár větách rozeznat, zda se vyjadřuje někdo znalý, nebo někdo s bujnou fantazií. Stačí doplňovat název těch vláken hned jak jsou nějakým nesmyslem kompromitována jako třeba "zde padají nepravdivá a nepodložená tvrzení, buďte při čtení obezřetní".
seestar

Příspěvek od seestar »

MMys píše: 31. 10. 2025, 21:29 Já si myslím, že sem tyhle věci až tak nepatří. Tohle je astronomické fórum, a tahle problematika toho s astronomií až zase tak společného nemá (byť chování celého vesmíru na ní záleží, ale ta věda opravdu není astronomie). Nehodí se to sem také proto, že se ukazuje, že tady není nikdo, kdo by o tom byl schopný opravdu fundovaně diskutovat. Naprosté většině z nás na to chybí matematický a fyzikální aparát, a tak všechny ty diskuze okolo podobných témat jsou spíše v rovině takového "hospodského filozofování" o tom, co si přečetli někde na internetu. Odborná diskuze to fakt nikdy nebyla a obávám se že nebude. A nově založená sekce na tom nic nezmění. Tedy za mě určitě ne.
Kdyby nebyla astrofyzika, tak jako astronom ani nevíš, na co koukáš a co fotíš. To, že se většina stronomů specializuje jen na tuto disciplínu, není přednost, ale nedostatek. Je tady hodně posuzovatelů, ale dost by mě, a nejen mě, zajímalo, jaké vzdělání a fyzikální odbornost má takový Howking, který tak rád nálepkuje lidi za dezoláty, nebo jiní kritici, co tu tak vehementně vystupují proti těmto debatám. To fakt nechápete, že smyslem těchto témat je hledat nové cesty, a ne si procvičovat OTR? Nositel Nobelovky klidně veřejně prohlásí, že současné pojetí kvantové mechaniky je špatně. Kdyby to napsal tady, tak mu Howking napíše, že je dezolát. To je fakt tak těžké pochopit, že používání mozku nezpočívá jen v memorování cizích myšlenek? Já nezpochybňuji význam vzdělání, ale kdo prošel alespoň VŠ technického směru a fyzika ho zajímá, tak si klidně může vymýšlet své teorie o vzniku versmíru, protože jsou stejně hodnotné, jako výmysly vědců, neboť o tomto tématu ví každý stejné prd, bez ohledu na titul. Internet je zaplavený takovou spoustou vyslovených hovadin, které se tváří jako odborné články, takže není důvod řešit, jestli zdejší témata, která evidentně slouží hlavně pro zábavu a motivaci, někomu intelektuálně neublíží. Mnohem škodlivější je názor, že dokud nejsi alespoň docent, tak čum na TV a drž zobák.
Jen tak na okraj se podívejte, jakou tato témata mají návštěvnost. Lidi to prostě zajímá, tak proč jim to brát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já s tím mám dilema. Eliminovat to pochopitelně nechci, protože to má s astronomií souvislost (však to také píšu). Ale na druhou stranu, kdykoli se tady rozjede diskuze, tak to skončí vzájemnými urážkami obu stran. Co s tím, nevím. Prostě to nechám být, ať si každý názor udělá sám. S ohledem na to, co se dá najít na internetu, je to stejně jen kapka v moři.

Prosím chovejte se k sobě slušně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

O jakých stranách ale mluvíš? Je tu skupina, která ráda debatuje o vesmíru v oblastech, které zatím nepatří mezi jasně prokázané a "nezpochybnitelné". Baví je to, motivuje k sebevzdělávání a i když se tu nic nevymyslí, nikomu to neubližuje. Pak je tu skupina, která pravidelně snídá Šalamounovo lejno a má pocit, že má patent na rozum, a podle toho se chová a devastuje každé takové vlákno. Kde je problém, je zcela jasné.
Každá karavana je tak rychlá, jak rychlý je nejpomalejší velbloud a každé fórum je tak dobré, jak kvalitně, nestranně a erudovaně je moderováno. Když tu moderátorům nevadí, že tu někdo nadává lidem do dezolátů a dělá blbce z každého na potkání, pak ty debaty nemohou končit jinak. Tady se roky měří dvojím metrem. Pro vyvolené pravidla neplatí a ti, co by je měli prosazovat, je systematicky porušují, maže se tu jak na běžícím pásu, jen proto, že moderátor nechápe, o čem je řeč. Pokud chceš AF přizpůsobit schopnostem moderátorů, tak tu sekci zruš, ale nakonec ti zbyde jen bazar a snímky.
Viděl jsem, že témata o vesmíru hodně lidí zajímá. Sám si to můžeš zjistit, ale když se to zaplevelí kecy o samozvaných odbornících a pod., tak na tohle opravdu nikdo chuť nemá. Desítky lidí mi v poslední době řekly, že sem už raději nic nepíší, ani se raději na nic neptají, protože nestojí o to, aby s nich někdo dělal blbce. To nemluvím o těch, co odešli úplně. To není problém jednoho tématu. To je systémový problém.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

A ty Petře, jsi tu samozřejmě nikdy žádný flame nevedl a nikdy nikoho neurážel. A teď, moc prosím, tu o Červené Karkulce.
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Já se snažím řídit tímto postupem:
Když na mě někdo reaguje a já nesouhlasím nebo cítím, že jde o provokaci, tak si dávám čas cca 1 HODINU na odpověď - je skoro nemožné to dodržet. To zajistí, že moje odpověď by již neměla být ovlivněna adrenalinem.
Snažím se pochopit, jak to ten člověk ve skutečnosti myslel (čtu mezi řádky) a zkouším se na to koukat i z jeho pohledu. Hlavně si přečtu jeho odpověď několikrát, abych mu neukřivdil – oči zalité adrenalinem si totiž umí vymýšlet.

Často zjistím, že můj prvotní pocit, že mi chce někdo ublížit, je vadný a moje reakce je pak po té hodině o dost mírnější.
Někdy je lepší nereagovat – to mi moc nejde.
Král Šalomoun napsal: „Kde není dříví, hasne oheň.“
V sekci všeobecná diskuze problém není, problém je v tom, že pohledy lidí na fyziku se velmi různí a jde spíše o obranné reakce lidí – přirovnal bych to k náboženskému přesvědčení.

Abych byl objektivní, tak poznamenávám, že to platí pro oba tábory – ne jen pro odpůrce těchto témat.
Zbytečně pak létají emoce.
Možná je problém i v zakládání opravdu kontroverzních témat – nebudu žádné jmenovat, ale já těmto tématům říkám, že to jsou bažiny, kde se všichni nakonec utopíme v názorech, nepochopení druhých, nepřesných vyjádřeních a chytáme se jen za slovíčka.

Často ale i takové témata někdy přivedou lidi dodatečně i k té praktické astronomii.
Zbytečná kritika opravdu hodně lidí z AF vyhnala. A to je škoda, kterou nejde napravit.
Neznamená, že když mám třeba osobně málo příspěvků, že to celé ty roky nečtu a nevidím to.
AF čtu asi od roku 2010 možná déle.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 04. 11. 2025, 20:53, celkem upraveno 8 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
seestar

Příspěvek od seestar »

Karell píše: 04. 11. 2025, 16:43 A ty Petře, jsi tu samozřejmě nikdy žádný flame nevedl a nikdy nikoho neurážel. A teď, moc prosím, tu o Červené Karkulce.
Nejde o to, jestli flame vedeš, nebo někoho pošleš do zadele. Jde o to, kdo to začne a těžko budeš hledat jediný případ, kdy jsem se já do někoho začal bezdůvodně navážet. Já pouze nejsem ochoten si nechat srát na hlavu od lidí, co si myslí, že si můžou dovolit všechno, protože patří do party a já ne. Každé fórum může znemožnit kohokoli, koho si moderátoři zamanou. Smažou co se jim nehodí do krámu a nechají to, co z dotyčného udělá vola. A děje se to i tady. Bez férového přístupu nic nefunguje.
Kotouček, alias Robokop tady o mě šíří lži, jak jsem devastoval jeho CNC fórum. Div mi neprolézal prdelí jak prosil, abych z něj neodcházel, protože kromě mých strojů, tam z počátku nebylo nic, co by někoho zajímalo. Když jsem se nechtěl podílet na jeho čínském byznysu a dělat z lidí voly, tak mě s velkou slávou vyhodil dva dny po té, co jsem sám odešel a ještě půl roku lživě pomlouval v domnění, že mi tím zničí můj byznys. Já už jsem, kamaráde, něco zažil , takže mě už toho moc nepřekvapí. Není nic snažšího, než někoho zabanovat a pak proti němu rozjet štvavou propagandu, protože se dotyčný nemůže bránit. To udělá jen naprostý duševní mrzák.
Flame tady rozjíždějí lidi, co vstupují do vláken s jediným úmyslem, a tím je vlákno zaplevelit komenráři bez kontextu, osobními narážkami a chytáním se naprostých blbostí, jen aby si kompenzovali svojí osobní frustraci. Kdo není slepý tak to dobře vidí.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Jen pro dokreslení ohledně návštěvnosti AF:
Máme tu cca 200 aktivních uživatelů, kteří přispívají celkově do mnoha témat na AF.
Ve dvou v tuto chvíli aktivních vláknech ohledně teoretické fyziky se vyskytuje pouze cca 4 až 5 aktivních přispívajících. Tedy pro většinu uživatelů nejsou tato témata zajímavá…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět