Nejdřív jsem myslel, že je to kresba, jak je to podané. Pak mě napadla aktivita pro astrokroužek na propichování dírek a pak jsem uvěřil, že je to fotka iPhonem. Asi je obrovský rozdíl mezi ním a současnými podobně drahými mobily. No každopádně ti to vymazalo třeba druhou hvězdu v Honicích psech nebo Arktura podalo jako Kochab, asi byl nízko nad obzorem. Zajímavá ale za mě slepá ulička. Takto jsem fotil souhvězdí na fotoaparát Smena na film, když jsem zkoušel, jak jdou zachytit souhvězdí na film, než jem koupil zrcadlovku Zenit TTL.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jen pro ilustraci, jak fotí iPhone 16 Pro v automatickém režimu z ruky - náladovky z letošního podzimního MHV. Jen lehce upravené barvy a jas/kontrast:
.
IMG_7885.jpeg (136.55 KiB) Zobrazeno 123 x
IMG_7887.jpeg (197.47 KiB) Zobrazeno 123 x
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis