ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Libcz

Re: ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami

Příspěvek od Libcz »

Cunha píše: 22. 10. 2025, 09:48 Jaký to máš typ ?
AM5N
S tím polárním ustavením pomocí pluginu 3ppa v NINA bojuji pořád, ikdyž říká, že je to celkem přesné, je to mimo. Už nevím, co dělám špatně, každopádně drift PA v PHD2 zafungoval spolehlivě (proto jsem poznal, že je to mimo), tak asi budu používat jej.
"Čárkování" hvězd probíhá k ránu pořád, cca o půl hodiny dříve než v září, takže je to dáno asi pozicí dalekohledu. Sedl jsem si ráno k tomu a hypnotizoval při expozici hvězdu a graf - vše ok, hvězda neuhnula ani o píď a na expozici čárky (všude stejně dlouhé stejným směrem). Takže se zřejmě v určité poloze fyzicky hýbe pointační hledáček. Zkusil jsem různě pozdotahovat šrouby na objímkách, šroub držící kamerku, šroub držící hledáčkovou nohu v základně a po ustálení pointace další tři 10min expozice najednou úplně vzorové. Takže momentálně jsem ve stavu, kdy vyměním QHY5L-II-m za sluneční ASI 678mm, kterou jde našroubovat přes T2 závit (a ještě má menší pixely a vyšší QE) a nemusí se aretovat šroubkem, do základny hledáčku jsem udělal další závit a noha hledáčku bude tedy aretována dvěma šrouby a dva šroubky držící základnu v dalekohledu jsem doplnil o pérovky, protože když se trochu víc zabralo za kruhy, tak se hýbala. Tím snad eliminuji tyhlety vlivy a uvidím dál
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jestli můžeš, vykašli se na pointér a pořiď si OAG. U něj je šance na nějaký vzájemný pohyb soustav zcela nulová. A současné citlivé pointační kamery vidí hvězdy v OAG všude, i na chudé jarní obloze se při expozici 3-5sec. vždy něco najde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Nejsi první, kdo mi to doporučuje, takže bych se nad tím měl opravdu zamyslet. Ještě při nejbližší příležitosti vyzkouším provedené úpravy, ať se hned bezhlavě nevrhám do něčeho nového, stačí že jsem vyměnil montáž :) Jinak teda po drift metodě PA byla kalibrace v PHD jak z katalogu, kolmé osy, hvězda se vracela po stejné trajektorii do středu kříže a GoTo také poprvé najíždělo s uspokojivou přesností (po syncu na nějakou jasnou hvězdu poblíž objektu už hezky přesně). Možná je to spíš placebo, ale zdá se mi, že zvuk DEC se po rozebrání a složení změnil směrem k tiššímu a excesy zcela zmizely. Možná byl ten řemen napnutý až příliš :?: Nedokážu posoudit. Napnul jsem jej prostě "citovka"
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Libcz píše: 24. 09. 2025, 14:30 Ma uvnitř pružné drátové "nůžky", což je dobré řešení
Hotové kabely jsem našel v GME SUNNY DC 5,5/2,1 (M) - DC 5,5/2,1 (F), 1,5 m prodlužovací napájecí kabel
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Odpovědět