AM5N
S tím polárním ustavením pomocí pluginu 3ppa v NINA bojuji pořád, ikdyž říká, že je to celkem přesné, je to mimo. Už nevím, co dělám špatně, každopádně drift PA v PHD2 zafungoval spolehlivě (proto jsem poznal, že je to mimo), tak asi budu používat jej.
"Čárkování" hvězd probíhá k ránu pořád, cca o půl hodiny dříve než v září, takže je to dáno asi pozicí dalekohledu. Sedl jsem si ráno k tomu a hypnotizoval při expozici hvězdu a graf - vše ok, hvězda neuhnula ani o píď a na expozici čárky (všude stejně dlouhé stejným směrem). Takže se zřejmě v určité poloze fyzicky hýbe pointační hledáček. Zkusil jsem různě pozdotahovat šrouby na objímkách, šroub držící kamerku, šroub držící hledáčkovou nohu v základně a po ustálení pointace další tři 10min expozice najednou úplně vzorové. Takže momentálně jsem ve stavu, kdy vyměním QHY5L-II-m za sluneční ASI 678mm, kterou jde našroubovat přes T2 závit (a ještě má menší pixely a vyšší QE) a nemusí se aretovat šroubkem, do základny hledáčku jsem udělal další závit a noha hledáčku bude tedy aretována dvěma šrouby a dva šroubky držící základnu v dalekohledu jsem doplnil o pérovky, protože když se trochu víc zabralo za kruhy, tak se hýbala. Tím snad eliminuji tyhlety vlivy a uvidím dál