Alternativní popisy gravitace

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní popisy gravitace

Příspěvek od vicky79 »

seestar píše: 14. 09. 2025, 22:29 Takový Měsíc třeba nerotuje, takže tvůj výrok o skládání sil by tam neplatil.

Měsíc samozřejmě rotuje - vázaná rotace. Ale, když jsem si přečetl váš příspěvek tak jsem pochopil jak to myslíte. Myslel jste to tak, že z pohledu ze země se úplným laikům může zdát že nerotuje. Vidí stále stejnou tvář. (občas vidíme ještě i pár % té odvrácené abych to upřesnil a někdo to nemusel upřesňovat). Stejně tak jsem pochopil i vaší myšlenku s tou dutou kouli. Díky za příklad. Zbytek neřešte, příspěvek byl určený mě.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 15. 09. 2025, 15:49, celkem upraveno 1 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
seestar

Příspěvek od seestar »

armichael píše: 15. 09. 2025, 13:51 chvíľami to vyzeralo takmer ako zaujímavá debata, ale čo už bavím sa dobre :-D
Keď teda chcete riešiť také absurdnosti ako hmotnosť podlahy vo výťahu, dovolím si upozorniť na ďalšiu: v prípade dutej Zemegule by síce gravitácia vo vnútri bola nulová, ale prípadný pútnik by sa tam len tak vznášať nemohol, pretože by na neho pôsobila sila odstredivá. Pochopiteľne smerom k pólom by klesala. A to by niekto mohol preskúmať, či by klesla na nulu, pretože tu máme ešte gravitačné pôsobeni Slnka, Mesiaca a iných okolo letiacih telies, napr. galaktické jadro a špetku tmavej hmoty.
A ešte by ma zaujímalo čo na to Jan Tleskač.
Uvnitř koule by na tebe žádná odstředivá síla nepůsobila. Podmínkou odstředivé síly je gravitace a ta uvnitř koule není.
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

seestar píše: 15. 09. 2025, 15:49 Uvnitř koule by na tebe žádná odstředivá síla nepůsobila. Podmínkou odstředivé síly je gravitace a ta uvnitř koule není.
Také jsem toho názoru, že by musel být zajištěn nějaký kontakt s povrchem gravitací a nebo alespoň pohyb masy vzduchu kolem nás, způsoben rotací podobně jako vzduch sebou unáší letadlo. Pokud tedy připustíme že v té duté kouli nejsou žádné molekuly jakéhokoliv plynu (vzduchu). Tak by jsme se jen vznášely a pak je jedno že by se koule kolem nás otáčela. Vynechávám samozřejmě z mého úsudku přitažlivost jiných objektů v okolí (Měsíc, Slunce, jiné planety).
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Nechci do toho zase šťourat, ale domnívám se, že podmínkou odstředivé síly gravitace není. Pokud bych se uvnitř oné duté koule pohyboval po kružnici, bez ohledu na to, zda koule rotuje či ne, tak by na mě odstředivá síla působila. Musel by tu ale být nějaký mechanismus, který by můj pohyb po kružnici umožňoval.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

kavka píše: 15. 09. 2025, 16:46 Nechci do toho zase šťourat, ale domnívám se, že podmínkou odstředivé síly gravitace není. Pokud bych se uvnitř oné duté koule pohyboval po kružnici, bez ohledu na to, zda koule rotuje či ne, tak by na mě odstředivá síla působila. Musel by tu ale být nějaký mechanismus, který by můj pohyb po kružnici umožňoval.
Máte naprostou pravdu o té odstředivé síle, Je to přidaný činitel síly F. Tedy při zajištění toho mechanismu. Klidně do toho štourejte, to nás obohacuje. Já jsem také raději zmínil obě alternativy, buďto tu gravitaci což zajistí kontakt s povrchem který mě unese a nebo mě uvede do pohybu pohyb vzdušné masy.
Homer

Příspěvek od Homer »

Souhlasím s Vladimírem. Aby mohla existovat odstředivá síla, musí existovat i síla dostředivá. Nemusí to být jen gravitace. Mohou to být pomocné raketové motory umožňující kruhový pohyb, nebo to mohou být dvě protilehle rotující tělesa na laně, nemýlím-li se. Už V+W věděli, že aby vznikl napnelismus, musí nastat cukatúra :-).
seestar

Příspěvek od seestar »

🧠 Co se děje uvnitř duté rotující koule?
Pokud se nacházíš uvnitř duté koule, která rotuje kolem své osy, ale neobsahuje žádnou hmotu uvnitř, pak:
Gravitační pole uvnitř je nulové (díky Gaussovu zákonu pro gravitaci).
Odstředivá síla se neprojevuje, protože není, co tě „táhne“ — žádná hmota uvnitř nevyvíjí sílu na tebe.

Je to přece naprosto logické.
kavka

Příspěvek od kavka »

Odstředivou sílu je možné chápat dvojím způsobem. Jednak jako případ setrvačné síly v rotující, tedy neinerciální soustavě. S ní se setkáme třeba v autobuse, který projíždí zatáčkou. Odstředivou silou je ale také reakce na sílu dostředivou, jako zmínil Homer. Když budu točit míčkem uvázaným na provázek, bude se pohybovat po kružnici a budu na něj působit přes provázek dostředivou silou a míček na mou ruku silou odstředivou. Akce a reakce. Stejně veliké, opačného směru. Navzájem se ale nevyruší - působí na různá tělesa. O tom se může každý snadno přesvědčit. Obdobná situace může nastat i uvnitř duté koule.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Ta dutá koule ale přece má nějaký svůj povrch a ten samotný povrch má svou hmotu, tudíž musí i objekt uvnitř přitahovat, nebo ne? Když umístíš dokonale kulatý objekt do středu takové dokonalé sféry, tak bude přitahován rovnoměrně a tím pádem zůstane uprostřed. Ale to neznamená, že na něj nepůsobí žádná přitažlivost. Působí, ale ve všech směrech stejná, tudíž je takový objekt v rovnovážné poloze.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
kavka

Příspěvek od kavka »

to hades. Nemusím objekt umístit doprostřed a nemusí být kulový. Ty síly se vyrovnají kdekoli uvnitř duté koule. Jejich výslednice je rovna nule.
to seestar: Pro vznik odstředivé síly je podmínkou křivočarý pohyb. Ten může zajistit nejen síla gravitační, ale třeba magnetická či jiná.
Kafka
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

kavka píše: 15. 09. 2025, 16:46 Nechci do toho zase šťourat, ale domnívám se, že podmínkou odstředivé síly gravitace není. Pokud bych se uvnitř oné duté koule pohyboval po kružnici, bez ohledu na to, zda koule rotuje či ne, tak by na mě odstředivá síla působila. Musel by tu ale být nějaký mechanismus, který by můj pohyb po kružnici umožňoval.
Ja som to myslel tak, akože ten pútnik zostúpi z povrhu otáčajúcej sa dutej gule do vnútra, takže jeho pohyb zostane zachovaný, tým pádom okamžite narazí zvnútra na povrch a tam bude udržiavaný odstredivou silou, ergo, bude sa pohybovať po kružnici. Keby svoj vlastný pohyb zabrzdil, to je iná, potom by bol v beztiažnom stave. Ale zase, podotýkam, že pohyby okolitých nebeských telies by ho z tohoto stavu onedlho dostali.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
seestar

Příspěvek od seestar »

Pánové, téma je gravitace. Pokud budeme téma rozšířovat o další interakce, ztrácí to smysl. Když řeknu, že v duté rotující hmotné kouli není žádná odstředivá síla způsobená rotačním pohybem koule, protože uvnitř koule není gravitace, pak neočekávám reakci, která téma zavede někam jinam. Zkusme se držet gravitace a ostatní nechne stranou.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

A opravdu jste přesvědčeni, že tady z té diskuse vzejde nový alternativní popis gravitace ? Opravdu se přenesete do polohy, že jste schopni něco takového definovat, a to zrovna tady, na amatérském fóru?
Naposledy upravil(a) MilAN dne 16. 09. 2025, 00:53, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Boramyr
Věk: 41

Příspěvek od Boramyr »

Však taky výsledkem každé diskuze nemusí být nobelovka. Já bych řekl, že úplně stačí že se řada lidí něco netriviálního dozví. Zrovna důsledky Gaussova zákona a "Shell teorém" leckoho překvapí, protože zas tak intuitivní nejsou. Kdo nemá za sebou vysokou technickou, nejspíš o tom ani neslyšel. Osobně si myslím, že jediný skutečný benefit, který webové fórum v roce 2025 má, je právě ta svobodná diskuze. Pokud se tu člověk musí stále hlídat, aby se "držel tématu" a psal jen do správného, kilometr dlouhého vlákna, je to demotivující.
seestar

Příspěvek od seestar »

MilAN píše: 15. 09. 2025, 23:35 A opravdu jste přesvědčeni, že tady z té diskuse vzejde nový alternativní popis gravitace ? Opravdu se přenesete do polohy, že jste schopni něco takového definovat, a to zrovna tady, na amatérském fóru?
Ty jsi, Milane, naprosto nepochopil smysl tohoto vlákna. To není o tom, že sem někdo vysmahne novou teori kvantové gravice, kterou vymyslel včera na záchodě. Je to o tom, že sem mohou lidi přinášet nové poznatky o pohledu na gravitaci, které nejsou běžně známé. Každý nemůže sledovat všechno, takže přivítá, když se něco nového doví. Pokud ti vlákno připadá nepřínosné, tak ho prostě ignoruj.
Odpovědět