Pokud člověk ytvoří novou realitu, bude to stále jen on, kdo bude o něčem dumat, pokud nevytvoří kopii sebe sama, čemuž zatím moc nevěřím. My máme náš virtuální pojmový svět a v jeho rámci se naše myšlení pohybuje. Když člověk medituje a oprostí se od pojmového myšlení, pak se navrací k původním zdrojům a stává se opět součástí celku.Stanislavxyz píše: ↑28. 08. 2025, 14:51 Je otázka, jestli ten dokonalý hologram/nová realita bude dumat nad smyslem své existence jako my. A opravdu dumat, ne jen počítat pravděpodobnost výskytu slov jako nyní AI. (Pak vyvstává otázka, jestli i my pouze nepočítáme pravděpodobnost po sobě jdoucích slov a naše myšlení není "myšlení".)
Nejsem si tak jistý, zdali se vesmír řídí Božími pravidly, nebo nějakými jinými pravidly. Vše co vidíme, podle mě, může být dílem náhody. Ale to možná odbíhám od merita věci- ať je v kosmu řád, nebo vládne náhoda, zajímavý je ten prvotní impuls, kdy do "koule helia" někdo/něco/??? strčilo, aby se věci daly do pohybu.
Nejsem znalec Buddhova učení, ale je to cca 2600 let zpátky, jestli se nepletu. Pokud nemáme více nezávislých původních zdrojů, bude ověřování problematické. Nicméně nechci to rozporovat a jsem ochoten věřit většině informací od jeho žáků.
-------------------------------------------------------------------
Primitivní (jak správně píšete v uvozovkách, protože od "prim") národy spojení s Bohem mají, smysl života a vesmíru znají. Alespoň si to tedy myslí... Podobně asi věřící člověk má v těchto věcech jasno a skeptik zase důvěřuje vědě. V principu není tedy valného rozdílu- všichni něčemu věří, aby se z toho nezbláznili. Kdo má pravdu bude těžko rozsoudit. (Já jsem prostě asi agnostik...)
Rozdíl mezi vírou v něco a stavem, kdy jsem bytostně součástí celku, je asi takový, jako když se podíváš na dobrý kreslený vtip a tím, když ti ho budu popisovat. Jeden pohled vydá za tisíc slov.
Pojmy, zákony a náhoda, jsou dost ošidné. Nedávno parta studentů zadala AI rozluštit naprostou slátaninu, kterou zplodili zcela náhodným výběrem pismen. Očekávali naprosté selhání, ale jaké bylo jejich překvapení, když jim to AI přeložila a dokonce to dávalo jistý smysl. Aby to AI zvládla, tak v podstatě vytvořila umělý jazyk, který odpovídal syntaxi a sémantice daného textu.
Z matematického hlediska plyne, že mezi dvěma libovolnými množinami písmen existuje jednoznačná komverzní množina, která určuje smysluplný vztah těch dvou množin. Je to trochu jako když geniální matematik John Nash sledoval v kampusu pohyb holubů na trávníku, nebo kroužení ptáků na obloze. Ve všem zdánlivě náhodném lze najít nějaký řád, proto víra náhodu nemá v lásce a za vším vidí Boží záměr. Náš vesmír je limitován dvěma krajními stavy. Absolutní nulou, kdy přestane atom existovat, protože se zastaví pohyb a nějakou mezní extrémní teplotou, kdy se rozpadne i quark glounové plasma a zbyde jen čistá energie. Mezi těmito limity se odehrává celé dění našeho vesmíru.