Bazar

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
Stanislavxyz

Re: Bazar

Příspěvek od Stanislavxyz »

Josefe, já si sice stále nemyslím, že je v tom nutná kauzalita, ale respektuji Váš empiricky získaný názor.

Jiří- Nic proti anketám, ale nejsem příznivcem zbytečných restrikcí. Toto by si měl trh zregulovat sám. Ostatně, pokud tuto rozpravu čtou i potenciální inzerenti, tak vidí, že neuváděním ceny či fotografii se připravují o možné zájemce. Již několik z nás zde vyjevilo názor, že nabídky bez návrhu ceny ignorují. A moderátoři (kteří pro komunitu pracují zdarma), mají i bez toho dost práce.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
vla

Příspěvek od vla »

Fotky jsou dle mě ve většině případů zbytečné. Pokud napíšu, že prodám "cokoli" v perfektním stavu, tak proč k tomu přidávat navíc několik nekvalitních fotek z mobilu, které mi o stavu stejně nic neřeknou, když stačí odkaz na prodejce či výrobce. Ani mě inzeráty typu prodám newtona a k tomu zbytečné fotky na celou stránku nebaví zkoumat. Jistě pokud prodávám samodomo cosi, či vadné věci pak jsou fotky přínosem. Zajímavé je, že pokud něco chci koupit, nemusím k tomu přidávat žádné fotky a každý ví o co jde.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Fotka potvrdi jestli inzerent nekeca o aktualnim stavu nabizeneho "zbozi".
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Kupoval jsem malého newtona (na Sbazaru) a podle fotky jsem prodejce nasměroval, co mu z výbavy chybí, aby to mohl dohledat.
I tady se občas objeví inzerát na "dědictví", kdy inzerent nemá nejmenší potuchy, co přesně prodává. Tam je fotka nutností.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

Povinná cena.
Povinné fotky.
Pravidla UPování.
Do inzerce se nekecá.

Jednoduché, jasné, rychlé. Třeba se to jednou povede i tady.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Povinná cena.
Co když dotyčný nemá představu, kolik nabízené zboží stojí? Bude taková vystavená cena závazná?
Povinné fotky.
Nahrávání obrázků sem je pro některé lidi problematické. Pořizování fotek mobilem taktéž.
Pravidla UPování.
Jaká pravidla? Můžeš být konkrétní?
Do inzerce se nekecá.
Toto už se tu z 95% dodržuje, a když ne, moderátor zasáhne. Máme to v pravidlech.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To, kolikrát lze inzerát posunout novým příspěvkem nahoru, bohužel nijak hlídat nelze, prostě je to na uživateli, že to nebude dělat nepříjemně často. Diskuzní fórum nemá žádný modul “bazar” který by to hlídal, a moderátoři to při provozu v bazaru nemají šanci nijak uhlídat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

Na základě toho, co sem dopsali moderátoři, poněkud rozvedu svůj původní stručný text.

Povinná cena.
- ano, chápu, že někdy člověk cenu neví. Je to ale minoritní podíl. Přikláním se, po letitých zkušenostech, k modelu: cena alespoň orientační povinná, závěrečná dohoda o ceně mezi prodávajícím a kupujícím samozřejmě povolená, pokud prodávající není schopen cenu stanovit, má si vyžádat svolení moderátora. Toto buďto moderátor udxělí, nebo cenu se svou odbornou erudicí prodávajícímu, případně doporučí prodávajícímu založit vlákno s dotazem. Ano, vím, je to zvětšení objemu práce moderátorů, ale zkrátka to funguje.

Povinné fotky.
- zde se dotknu trochu etiky inzerujících. Na bazoši se fotky také nahrávají. Dtto na jiných serverech. Když už se někdo rozhodne na astroforu inzerovat, tak by se měl přizpůsobit pravidlům komunity. Proto na mnou vlastněném fóru toto je. Ješte něco: fotka nikdy neuškodí, absence fotky mnohdy ano.

Pravidla UPování.
- mapříklad: UP možný až po pěti dnech. Vím, tohle nejde automaticky nastavit. Ano, je to o tom, že moderátoři musí na inzerci kouknout i tímto úhlem pohledu. Kýžený výsledek včak praxe přinese. Lidí přivyknou. No a má to ještě jeden pozitivní vliv: je to spravedlivé. Zkrátka všichni mají stejné podmínky na zobrazení svého inzerátu. Nedochází k "předbíhání".

Do inzerce se nekecá.
- viz spravedlnost výše. No a ještě jedna věc. Může mne trefit šlak, když někdo do inzerátu napíše: jo, taky XY používám, je to paráda .... Právě UPoval inzerát a předřadil jej před ostatní, čímž ostatní inzerenty (viz poznámka výše) poškodil.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
grapher
Věk: 47

Příspěvek od grapher »

Myslim si, ze to neni o tom jen nastavit pravidla, ale o tom ze pak by se o dodrzovani nekdo musel fakt dusledne starat. Stale je AF fun projekt bez nejakeho pravidelneho financovani (pokud se mylim, klidne me opravte...) Je tu inzerce +- 20 - 30 prispevku denne, at jiz starsich nebo novejsich. A to je fakt na to aby u toho nekdo sedel vicemene na ctvrt uvazku a diskutoval a hadal se s lidmi. :) a na to si myslim nikdo moc cas nenajde...

Jeste k fotkam - muj nazor je ten, ze pokud nejsou fotky, je to divne, a bud si je vyzadam nebo nekupuji. Duvodem je skutecny stav zbozi, a ne dojmologie :) Vyjimku jsem schopen udelat u par lidi tady na foru, ale ti stejne fotky vzdy do inzerce davaji ...
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

grapher píše: 15. 08. 2025, 10:05 Je tu inzerce +- 20 - 30 prispevku denne, at jiz starsich nebo novejsich. A to je fakt na to aby u toho nekdo sedel vicemene na ctvrt uvazku a diskutoval a hadal se s lidmi. :) a na to si myslim nikdo moc cas nenajde...
Čtvrt úvazku ani omylem. Píšeš: "Je tu inzerce +- 20 - 30 prispevku denne, at jiz starsich nebo novejsich." Takže i kdyby byly nové, je to 10 - 15 minut. Protože všechny nové nejsou, a Ty to vidíš na počtu odpovědí, je to doba kratší.
A hádání se není vůbec potřeba. Inzerát odporující pravidlům poprvé: smazán. Inzerát odporující pravidlům podruhé: smazán a formou SZ nelaskavé upozornění inzerentovi.Inzerát odporující pravidlům potřetí: ban inzerentovi na týden. Inzerát odporující pravidlům počtvrté: to už se nestane :-)
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Roberte, pěkně jste to vymyslel, teď je ale ještě třeba bouchnout do stolu, takže- berete si to za své a hlásíte se na pozici dobrovolníka/moderátora sekce "bazar"?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

Stanislave. Já to "nevymyslel", já to praktikuji.Na hobby fóru, kde se prodá zboží za více peněz, než udělají všichni prodejci astrotechniky v ČR dohromady, to tak funguje. Inzerci se věnují dva moderátoři a je to na pár minut denně.
K Vaší výzvě: Mně jako moderátora fakt nechcete :-)
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Nedavno se tady nekde resilo ze tohle forum je spise uz jen o bazaru. Tak mne napadlo, kdyz se tady resi i ty fotky. Fotka povinna a diky tomu se zmeni i pomer prispevku bazar a jine vlakna :)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Nejde to udělat tak, aby příspěvky (Koupím,Prodám) byly pro Rychlé odkazy neviditelné?
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Nebo bazarové příspěvky v seznamu nepřečtených odlišit jinou barvou pozadí.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Odpovědět