Výběr dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Yarkho
Věk: 43

Re: Výběr dalekohledu

Příspěvek od Yarkho »

Psion píše: 15. 06. 2025, 15:57 Doublet 125/7,8 s FPL-53 nemůže být v principu čistý apochromát.
To nie, ale máme teoretický RC index 1,09. Pri vizuálnom pozorovaní v ohnisku nie je poznať žiadne farebné lemy. Iba test hviezdou odhalí zbytkový sférochromatizmus. Ale toto všetko tu už bolo niekde napísané :)

S kúpou tohto ďalekohľadu rozhodne neprehlúpite.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pravda, diskuze proběhla na toto téma vícekrát, např. zde. Samozřejmě je ideální kupovat změřený dalekohled, protože rozdíly v kvalitě optiky jsou vždy. Vzpomínám si na Rohra, který měřil dva dalekohledy CFF 160, kde by člověk předpokládal při ruční výrobě skoro totožnou kvalitu. U jednoho dalekohledu naměřil RC index 0,44 a u druhého 1,73! Holt i mistr tesař se utne.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Zmerať alebo aspoň vyskúšať vizuálne pred kúpou, súhlasím.
Bloud

Potřebuji nasměrovat - otevřít oči - nákup vybavení

Příspěvek od Bloud »

Tohle jste tad ještě asi neměli:
o ASTRO vím prd (snad vyjmenuji planety soustavy) a mám těžký úkol. Potřebuji pořídit výbavu pro amatérské pozorování (dalekohled, okulár, filtr...). Planety, mlhoviny... Koukal jsem např na EXPLORE SCIENTIFIC Ultra Light Dobsonian 406mm GENERATION II, což je věc, která by snad mohla být použitelná, ale velmi rád bych se sešel s někým, kdo by mě nasměroval správně a pomohl s výběrem. Mám trochu ponětí o foťáku, o fci předsádek, filtrů, ale tohle je jiná voda. Asi se vám bude tohle zdát jako ujeté, ale myslím to vážně. Chci zkusit kontaktovat hvězdárnu Žebrák, kterou mám v dosahu, ale zatím jsem ani nedokázal zjistit, jak funguje. Byl by někdo ochotný mne v tomto směru zorientovat? Praha západ, berounsko a tak? Prijedu, pobavíme se, dlužný nezůstanu...:)
Jacquess
Věk: 38

Re: Potřebuji nasměrovat - otevřít oči - nákup vybavení

Příspěvek od Jacquess »

- hvězdárnu navštiv, uvidíš pár věcí
- projdi si zde forum...
- o astronomii si nejprve něco zjisti, super je že máš zájem
- dalekohled o průměru 40 jako první dalekohled je poměrně velká věc, mnoho začátečníkům se o tom ani nesní... takhle velký dalekohled už vyžaduje znalosti o astronomii
- pokud jsi začátečník, doporučíme ti určitě všichni navštiv veřejné pozorování a tam uvidíš úplný základ...
- pozorovací astronomie a astrofotografie vyžaduje rozdílnou techniku a přístupy
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Bloud

Příspěvek od Bloud »

Dik za reakci a je cca takova, jakou jsem ocekaval. Neni ji co vytknout, kdybych... Kdybych nepotreboval individualni pristup. Vim, jak pomerne zdlouhava je cesta k informacim, jak se stale objevuje neco noveho a s tim dalsi komplikace, ale i posun. Verte, ze za jinych okolnosti bych postupoval jinak. Mohu se sebrat a v nejakem eshopu nahazet po konzultaci s prodejcem do kosiku nejake zelezo a sklo, ale byl bych radeji, pokud bych toto ucinil s nekym znalym po boku. Pokud by se takovy nenasel, pak alespon tip na prodejnu (kamenou?), kde nejsou podavaci...
Jak ksem zminil vyse, tu pomoc jsem pripraveny ocenit:)
P.s. jde mi o pozorovani, foceni neresim
Pepa217
Věk: 39

Příspěvek od Pepa217 »

Ahoj,

jednoznačně SUPRA Praha - žádný podavač, neuvěřitelný srdcař! Ale nejdřív si fakt zkus něco pročíst. I ti největší srdcaři raději poradí, když už aspoň něco víš, máš představu co chceš a kolik jsi ochotný investovat.
Bloud

Příspěvek od Bloud »

Diky za tip!
Na nektere otazky odpoved znam, ale predpokladam, ze znalec bude behem kratke chvili vedet, co potrebuji:) Ono se to tady spatne da popsat, asi nejvic by to mohlo pripominat situaci, kdy chcete dat nekomu darek, chcete aby byl po vsech smerech kvalitni, ale vite o tom kulovy😃
Pepa217
Věk: 39

Příspěvek od Pepa217 »

Určitě bych se ale aspoň jednou stavil na hvězdárně, ať vím, co můžu vidět, než utratím ranec!
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Ahoj, tahle 406 mi předevčírem dorazila domů.
Opravdu to není začátečnický dalekohled.

Jednak má takový dalekohled svoje specifika - práce s ním je mnohem náročnější, než s menším, potřebuješ na něj už lepší vybavení.
Druhak je škoda začínat takovým dělem, v budoucnu už se pak nebudeš mít kam posouvat.
Ono je fajn, když si po pár letech koupíš mnohem větší dalekohled a zase si prožiješ ty wow pocity, jako na začátku (protože větší průměr ukáže mnohem víc).
Tohle je samozřejmě subjektivní věc - někomu to možná vyhovuje, mě by to štvalo.

Když začneš něčím méně náročným (volil bych 8-10" dobson), budeš mít mnohem jednodušší pozorování, neutratíš tolik a až nasbíráš zkušenosti, projdeš všechny jednoduché (=jasné) objekty, pořídíš 400ku, ať můžeš sledovat to, na co menší dalekohled už nestačí.

Nutno dodat, že zmíněná 8"-10" ukazuje parádně, tohle rozhodně nejsou nějaké méněcenné dalekohledy/průměry.
16" už je opravdu výkonný dalekohled na velmi slabé objekty.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Pokud nevíš co chceš, tak nemůžeš nikdy dostat nic kvalitní. Kvalita je přece definována jako splnění očekávání zákazníka/uživatele. Opravdu musíš začít studiem, bez toho se z místa nehneš. A pokud si myslíš, že ti to někdo naleje do hlavy během jednoho (několika) odpolední, tak to jsi na omylu. Ta oblast je natolik rozsáhlá, že to bez vlastního přičinění nepůjde. Kdyby jsi chtěl kontakt na někoho z hvězdárny Žebrák, napiš mi SZ, jednoho agenta tam mám.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Bloud

Příspěvek od Bloud »

VSEM DEKUJI!
Ještě jednou - velmi bych ocenil příležitost sejít se s někým znalým a probrat s ním, jak dál. Tady to budu popisovat hodiny a stejně to bude zmatečné. Nebráním se někam rozumně dojet. Vím, tlačím na pilu a přitom mi tady již několik lidí dobře poradilo, ale ještě to chvíli budu zkoušet, jestli by se na mě třeba štěstí neusmálo:)
Macabe

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Macabe »

Dobrý večer, rád bych pořídil dalekohled na pozorovani noční oblohy, jsem absolutni amater, ale dcerku to zacina zajimat. Radi bychom sledovali i planety. Je neco skladneho a prenosneho v danych cenových rozmezích, dali jsme si limit :
20, 50 a 100 000kč. Doporučili byste mi něco?
Děkuji
Martin
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Kdyz uz to jedes tou tvou vlastni cestou, kolik penez chces utratit ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Já bych volil dobson 150/1200, to je tak akorát. Výkon stačí na překrásné pohledy, zároveň se snadno ovládá a nevyžaduje předchozí pozorovatelskou zkušenost. Obloha se v tomhle průměru tak rychle neokouká, nabízí mnoho. Ukáže mlhoviny, hvězdokupy, fantastické detaily na měsíci i všechno podstatné na planetách, přičemž dokáže vytěžit převažující průměrný seeing (neklid vzduchu). Takový dalekohled je bezpečně v cenové hladině, nevyžaduje drahé a složité krátkoohniskové okuláry, přehnaně dlouhou temperaci, snadno se přenáší atd.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět