Prosím o radu...................
Re: Prosím o radu...................
Ta radase ti asi nebude líbit
. Nesmíš jít s výstupní pupilou pod 1 mm. A abys i při velké pupile měl velké zvětšení, musíš mít dalekohled s velkým průměrem 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dík za konzultaci. Tak jste mě uklidnili, že u cestovního prcka se s tím musím smířit a holt až se někdy pustím do pevné pozorovatelny, tak větší průměr.
SVBONY 70/420 ED (f6)
Sky-Watcher N130/650 Explorer PDS
FOMEI FOREMAN 8-24x50 ED
Okuláry: ES 24mm 68°, TS ED 12mm 60°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
AZ montáž SvBony SV225
Sky-Watcher N130/650 Explorer PDS
FOMEI FOREMAN 8-24x50 ED
Okuláry: ES 24mm 68°, TS ED 12mm 60°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
AZ montáž SvBony SV225
-
Ladislav007
Kamera ZWO ASI120 S-Color
Zdravím .....Jdu si pro radu....Kamera při používání jede barevně ale když udělám fotky nebo video uloží se do počítače černobílé?Nevím jestli nemám něco špatně nastavené???Teprve se sní učím zacházet. Děkuji moc. L.
-
Ladislav007
Re: Kamera ZWO ASI120 S-Color
Vyřešeno....
Dobrý den, jsem tu nový a hned problém
Chci kupovat jetou C8 ,Schmidt-Cassegrain od Celestronu, výroba podle loga Celestron před 2015, ležel ladem, k tomu foto stativ asi proto. Montáž budu kupovat.
Problém je že ho nezaostřím( na 200-600m). Má někde v půlce rozsahu oblast, poměrně širokou, kdy je to skoro dobrý, jenže není. A já se v tom nevyznám ani trochu, je to první zrcadlo i 8" v ruce. Za mě temperace nebo nevím.Tak jsem ho poprosil ať to zkusí po dvou hodinách přes zavřený okno zaostřit. Což se prý povedlo ale tvrdí že to ostřil na něco co okem nejde vidět a to prostředí (změna nehraje roli). To ho snad nějak přesvědčím
. Ale i tak vlastně nevím co je dobrý obraz z SC, protože narážím na to že je "střapatej". Co to znamená ?
Využití vizuál, teprve se rozkoukávám po obloze.
Problém je že ho nezaostřím( na 200-600m). Má někde v půlce rozsahu oblast, poměrně širokou, kdy je to skoro dobrý, jenže není. A já se v tom nevyznám ani trochu, je to první zrcadlo i 8" v ruce. Za mě temperace nebo nevím.Tak jsem ho poprosil ať to zkusí po dvou hodinách přes zavřený okno zaostřit. Což se prý povedlo ale tvrdí že to ostřil na něco co okem nejde vidět a to prostředí (změna nehraje roli). To ho snad nějak přesvědčím
Využití vizuál, teprve se rozkoukávám po obloze.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mám tomu rozumět, že jste to zkoušeli přes otevřené a pak i přes zavřené okno ?
Pokud jo, tak tě mohu ujistit, že ani jedno z toho nefunguje. Přes otevřené okno v tomhle období zkazí obraz turbulence, přes zavřené oko to zkazí to vlastní okno. Sklo není rovné v požadované přesnosti, takže se to bude chovat přesně jak popisuješ. Bude tam oblast zaostření, kdy je to nejlepší, ale mizerné.
Jediný správný test je vyndat to ven, nechat nějakou dobu vytemperovat, a teprve pak se podívat.
Pokud jo, tak tě mohu ujistit, že ani jedno z toho nefunguje. Přes otevřené okno v tomhle období zkazí obraz turbulence, přes zavřené oko to zkazí to vlastní okno. Sklo není rovné v požadované přesnosti, takže se to bude chovat přesně jak popisuješ. Bude tam oblast zaostření, kdy je to nejlepší, ale mizerné.
Jediný správný test je vyndat to ven, nechat nějakou dobu vytemperovat, a teprve pak se podívat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ne, přinesl ho z bytu ven právě. Jasný, přes zavřený mě to přišlo jen jednoduší pro něj. On tomu vůbec nehoví tak je to o vysvětlování a já zas mám jen něco vyčteno
Pat a Mat.
A ta změna teplot o 15 stupňů by udělal něco takovýho s obrazem ?
Takže ideálně ho nechat mrznout hodinu venku.. se mu to asi bojím říct
a potřeboval bych se opřít o odborníky. Děkuji.
A ta změna teplot o 15 stupňů by udělal něco takovýho s obrazem ?
Takže ideálně ho nechat mrznout hodinu venku.. se mu to asi bojím říct
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to vynesl z bytu ven při současné venkovní teplotě a hned jste koukali, tak to asi moc použitelné nebude.
Nemá balkon, kam by to dal ?
Strčit na pár hodin do auta ? (tam je prakticky stejná teplota jako venku, pokud je to v noci nebo přes den, kdy nesvítí slunce)
Nemá balkon, kam by to dal ?
Strčit na pár hodin do auta ? (tam je prakticky stejná teplota jako venku, pokud je to v noci nebo přes den, kdy nesvítí slunce)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ahoj, prosím zkušenější o radu. Uvažuju správně, že při stejném zvětšení se bude jevit planeta (třeba Jupiter) v dalekohledu o menším průměru méně jasná než v dalekohledu o větším průměru? A teoreticky tedy že když v dalekohledu o menším průměru jsou na Jupiteru vidět nějaké detaily (SEB, NEB) tak v dalekohledu o průměru větším mohou detaily při stejném zvětšení zaniknout kvůli přílišnému jasu? (Jsem ve fázi šetření na dalekohled a vedu vnitřní boj rozhodování mezi dobsony 150 - 200 - 250 mm).
Aby byly vidět detaily, je potřeba větší zvětšení, a tam už se nestává, že by jas rušil. U jediné Venuše je přebytek světla, který je potřeba eliminovat třeba filtry.
lepší rada žádná než špatná
Pokud by to přeci jen byl problém (u planet bych se toho nebál, spíš u Měsíce), dá se to vyřešit ND filtrem. Spíš může být problém v tom, že větší průměry bývají náročnější na seeing.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Zdravím místní nadšence 
Předchozí dotaz byl již tak nějak zodpovězen, tak snad se mohu přimotat s problémem / dotazem.
Sem tam se bavím focením měsíce, M31, M42, Milky, startrails a podobných zajímavostí...
Nyní, při dlouhých zimních večerech, když je Orion celkem vysoko, pokud děti spí, tak se už několik dní snažím nacvakat mlhovinu v Orionu.
Dříve se mi již něco povedlo a nyní ani prd. Nemám teda montáž, kamera základ - EOS 250D, objektiv dříve Canon 70-300mm F/4-5.6 a nyní Tamron 150-600mm F/5-6.3.
Fotím cca 300 snímků (+300 dark) a skládám v DSS a zkoušel jsem i Autostakkert. Když jsem mlhovinu hledal, fotil jsem cca 2 sec, f/5.6, ISO 12800 a mlhovina byla celkem dobře rozpoznat. Pak jsem vycentroval, změnil parametry na cca 0,5 sec, F/5.6 a ISO 6400, při ohnisku 200-250 (přepočet pro FF 320-400. Podle kalkulátoru na astronomy.tools by mělo být toto ohnisko úplně v pohodě. Po stacknutí fotek mohu data přes křivky a úrovně roztahovat jak chci, ale viditelné jen jen jádro a celkově to stojí za prd. DSS by měl být nastaven dobře a v zoneru taky snad nedělám nic špatně. Může mi někdo říct, zda nemá např. s tímto objektivem zkušenost, nebo nemůže být problém se clonou? Že by třeba nastavených 5.6 ve skutečnosti neodpovídalo? Nebo jsou tyto parametry pro M42 od začátku špatně? Myslím, že co jsem to zkoušel posledně, jsem nastavoval nějak podobně.
Omlouvám se za sloh a doufám, že se někomu bude chtít do odpovědi..
Díky a ať se daří
Předchozí dotaz byl již tak nějak zodpovězen, tak snad se mohu přimotat s problémem / dotazem.
Sem tam se bavím focením měsíce, M31, M42, Milky, startrails a podobných zajímavostí...
Nyní, při dlouhých zimních večerech, když je Orion celkem vysoko, pokud děti spí, tak se už několik dní snažím nacvakat mlhovinu v Orionu.
Dříve se mi již něco povedlo a nyní ani prd. Nemám teda montáž, kamera základ - EOS 250D, objektiv dříve Canon 70-300mm F/4-5.6 a nyní Tamron 150-600mm F/5-6.3.
Fotím cca 300 snímků (+300 dark) a skládám v DSS a zkoušel jsem i Autostakkert. Když jsem mlhovinu hledal, fotil jsem cca 2 sec, f/5.6, ISO 12800 a mlhovina byla celkem dobře rozpoznat. Pak jsem vycentroval, změnil parametry na cca 0,5 sec, F/5.6 a ISO 6400, při ohnisku 200-250 (přepočet pro FF 320-400. Podle kalkulátoru na astronomy.tools by mělo být toto ohnisko úplně v pohodě. Po stacknutí fotek mohu data přes křivky a úrovně roztahovat jak chci, ale viditelné jen jen jádro a celkově to stojí za prd. DSS by měl být nastaven dobře a v zoneru taky snad nedělám nic špatně. Může mi někdo říct, zda nemá např. s tímto objektivem zkušenost, nebo nemůže být problém se clonou? Že by třeba nastavených 5.6 ve skutečnosti neodpovídalo? Nebo jsou tyto parametry pro M42 od začátku špatně? Myslím, že co jsem to zkoušel posledně, jsem nastavoval nějak podobně.
Omlouvám se za sloh a doufám, že se někomu bude chtít do odpovědi..
Díky a ať se daří
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
No kalkulátor asi počítá pěkný nesmysly. Za 0.5sec při f/5.6 tam nebude prakticky nic, jen jádro.
Leda že by to ten kalkulátor počítal s ohledem na to, aby se to nerozmázlo, když je to jen ze stativu. Pak skutečně vyjde takhle nesmyslně krátký čas.
Z toho plyne jediné. DSO (ani takhle jasné, natož ty zbylé) se takovýmhle ohniskem bez montáže fotit prostě nedají.
To je holt fyzika, přes to vlak nejede. Expoziční časy musí být minimálně jednotky sec. i s moderní nízkošumovou chlazenou CMOS kamerou, a se starší DSLR spíš desítky sekund.
Leda že by to ten kalkulátor počítal s ohledem na to, aby se to nerozmázlo, když je to jen ze stativu. Pak skutečně vyjde takhle nesmyslně krátký čas.
Z toho plyne jediné. DSO (ani takhle jasné, natož ty zbylé) se takovýmhle ohniskem bez montáže fotit prostě nedají.
To je holt fyzika, přes to vlak nejede. Expoziční časy musí být minimálně jednotky sec. i s moderní nízkošumovou chlazenou CMOS kamerou, a se starší DSLR spíš desítky sekund.
Ok, díky za odpověď. Jen mi tohle asi jako definitivní odpověď nestačí. Nemám rád odpověď, že něco prostě nejde...
Čekal bych zde spíš něco jako, zkus 2,5 sec, nebo pujč si objektiv f/2, ale "prostě nejde", to je celkem deprimující odpověď.
Je mi jasný, že nebudu ani zdaleka dosahovat kvality fotek místních borců, nechci porovnávat moje hobby snahu s ustavenými 25 hod expozicemi, ale aspoň něco by mi z toho vypadnout mohlo ne..?
Čekal bych zde spíš něco jako, zkus 2,5 sec, nebo pujč si objektiv f/2, ale "prostě nejde", to je celkem deprimující odpověď.
Tak ono to jde, jen si musíš pořídit lepší sestavu… 
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis