Askar SQA106
Re: Askar SQA106
V mém případě šlo o skříplou optiku, do cesty paprsku nic viditelného nezasahovalo.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Deneb v pravém dolním rohu už jsem fotil přes vysokou oblačnost, je to vidět na úbytku slabších hvězd. Tam bych předpokládal, že efekt zmizel díky tomu.
S jiným objektivem Kowa Prominar 90/350mm a stejnou kamerou jsem podobný efekt nezaznamenal ani na podobně jasné hvězdě - Rigel při focení WitchHead nebula...
Ale ani stejným objektivem SQA106 o druhé noci na Denebu či Veze...
Druhou noc mě ale nemile překvapilo to izolované "vykousnutí" u středně jasné hvězdy v Plejádách...
Pavel Vabrousek
Pavle,
pokud se to neobjevilo s jiným objektivem a jde vlastně zatím jen o jednorázové zobrazení, o to bude složitější, ne-li nemožné, odhalení příčiny. Taky z toho dále vplývá, pokud možno se vyhýbat focení oblastí s vysoce jasnými hvězdami
.
pokud se to neobjevilo s jiným objektivem a jde vlastně zatím jen o jednorázové zobrazení, o to bude složitější, ne-li nemožné, odhalení příčiny. Taky z toho dále vplývá, pokud možno se vyhýbat focení oblastí s vysoce jasnými hvězdami

SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To je ale Pepo tzv. geometric spot, tedy spot vycházející z geometrického ray-tracingu členů soustavy. Pokud je menší než Airy, tak místo toho platí Airy (pokud je optika dokonale udělaná).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sága pokračuje.
Už mi lezlo focení Denebu na palici a tak jsem včerejší test pojmul trochu více jako reálné focení.
Hledal jsem objekt pro 500mm ohnisko, dost vysoko nad obzorem, kde je v zorném poli hodně jasná hvězda.
A našel jsem emisní mlhoviny okolo gama Casiopea - Nuvi.
Navíc jsem vytáhl poslední klasický APO triplet, který jsem si zatim ponechal:
Teleskop Service APO 115mm F7 s Apex FFR 0.65x (Pixi mu naměřil reálné ohnisko 527mm a F4.6).
Kompozice, expozice (1x300s), kamera (ASI2600 MC Duo Air) a dualband Askar C1 filtr byly stejné
A na v SQA se na Nuvi děly zase nějaké interferenční obrazce, které TS APO115 nezachytila. Tentokrát ale byly ty obrazce celkem symetrické a IMHO nerušily výsledný obraz jasné hvězdy Nuvi poblíž centra záběru:
Docela mě pozitivně překvapil klasický TS triplet, jehož kresba poblíž osy byla hodně podobná SQAčku. Protažení hvězd o 2pixely asi nezvládla pointace.
Samozřejmě v rohu APS už to porovnání s klasickým Tripletem a Apex reduktorem vyznělo hodně ve prospěch Petzvalu: Jak prakticky neexistující vinětací, tak hlavně nekulatým tvarem stejných hvězd.
Už mi lezlo focení Denebu na palici a tak jsem včerejší test pojmul trochu více jako reálné focení.
Hledal jsem objekt pro 500mm ohnisko, dost vysoko nad obzorem, kde je v zorném poli hodně jasná hvězda.
A našel jsem emisní mlhoviny okolo gama Casiopea - Nuvi.
Navíc jsem vytáhl poslední klasický APO triplet, který jsem si zatim ponechal:
Teleskop Service APO 115mm F7 s Apex FFR 0.65x (Pixi mu naměřil reálné ohnisko 527mm a F4.6).
Kompozice, expozice (1x300s), kamera (ASI2600 MC Duo Air) a dualband Askar C1 filtr byly stejné
A na v SQA se na Nuvi děly zase nějaké interferenční obrazce, které TS APO115 nezachytila. Tentokrát ale byly ty obrazce celkem symetrické a IMHO nerušily výsledný obraz jasné hvězdy Nuvi poblíž centra záběru:
Docela mě pozitivně překvapil klasický TS triplet, jehož kresba poblíž osy byla hodně podobná SQAčku. Protažení hvězd o 2pixely asi nezvládla pointace.
Samozřejmě v rohu APS už to porovnání s klasickým Tripletem a Apex reduktorem vyznělo hodně ve prospěch Petzvalu: Jak prakticky neexistující vinětací, tak hlavně nekulatým tvarem stejných hvězd.
Pavel Vabrousek
Pavle,
to vypadá na ten objektiv a je to opakovatelné. Další je, že se to projevuje po cca 60° tedy 6 výtrysků. To se neslučuje s možnými hranami v kameře, které jsou pravoúhlé. Stále ale nemohu pochopit, jak by vůbec tato interference mohla vzniknout - kde? No nevím do jaké míry by mohla projít možná reklamace?? To by musel být prodejce velice vstřícný a to bývá málokdy. Další, je to vada tohoto kusu nebo hromadná? Mnoho otázek málo odpovědí.
to vypadá na ten objektiv a je to opakovatelné. Další je, že se to projevuje po cca 60° tedy 6 výtrysků. To se neslučuje s možnými hranami v kameře, které jsou pravoúhlé. Stále ale nemohu pochopit, jak by vůbec tato interference mohla vzniknout - kde? No nevím do jaké míry by mohla projít možná reklamace?? To by musel být prodejce velice vstřícný a to bývá málokdy. Další, je to vada tohoto kusu nebo hromadná? Mnoho otázek málo odpovědí.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Chce to pořádnej AA filter 

Ahoj Pavel, ak to pomoze, tak ja mam tiez par dni SQA 106 plus ASI2600MC Duo, tj opticky rovnaka konfiguracia ako ty a tieto artefakty tam nemam. Inspirovany touto temou som vcera urobil jednu 60s expoziciu na Vegu, prikladam Abb. Inspector. Tj toto nebude vlastnost vsetkych tychto teleskopov, aj ked som uz videl niekde na Cloudynights vyseky vo hviezdach pri tomto dalekohlade. Ja by som to minimalne kvoli tomu vyseku na tej hviezde v Plejadach reklamoval pri tejto cenovej hladine. Ja budem mat par dalsich noci jasno, ak ti mozem pomoct s nejakym testom na mojej zostave daj vediet.
Ivan
Ivan
- Přílohy
-
- Image29_mosaic01.jpg (623.22 KiB) Zobrazeno 652 x
Vyzerá to na zlú tepelnú kompenzáciu objímky nejakého optického členu:
- najprv elipsa a tmavý pruh pod cca. 60° uhlom
- teraz celý 6-kvietok
- pri testoch na umelú hviezdu (v kine) OK
Testy objektívu ste robili v miestnosti pri akej teplote?
- najprv elipsa a tmavý pruh pod cca. 60° uhlom
- teraz celý 6-kvietok
- pri testoch na umelú hviezdu (v kine) OK
Testy objektívu ste robili v miestnosti pri akej teplote?
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Viděli jsme tam při natáčení kamery na umělou hvězdu i tohle. Mimochodem podobně to ukazoval vedle temperovaný Baader APO 95.
- Přílohy
-
- Interf.jpg (140.52 KiB) Zobrazeno 626 x
Diky za ukazku tve Vegy, takhle bych si to take predstavoval. Asi se pokusim o tu reklamaci.Gretas píše: ↑06. 08. 2025, 16:02 Ahoj Pavel, ak to pomoze, tak ja mam tiez par dni SQA 106 plus ASI2600MC Duo, tj opticky rovnaka konfiguracia ako ty a tieto artefakty tam nemam. Inspirovany touto temou som vcera urobil jednu 60s expoziciu na Vegu, prikladam Abb. Inspector. Tj toto nebude vlastnost vsetkych tychto teleskopov, aj ked som uz videl niekde na Cloudynights vyseky vo hviezdach pri tomto dalekohlade. Ja by som to minimalne kvoli tomu vyseku na tej hviezde v Plejadach reklamoval pri tejto cenovej hladine. Ja budem mat par dalsich noci jasno, ak ti mozem pomoct s nejakym testom na mojej zostave daj vediet.
Ivan
Pavel Vabrousek
Tak jsem pokusně zpracoval tu "duchařinu" okolo Nuvi. Nakonec to bylo 72x300s ze dvou nocí, ale jen pár dní před úplňkem a s přecházející vysokou oblačností, takže jsem ani nevyjel z města a fotil ze zahrady s filtrem Askar C1 (Dualband).
Rozhodně si ten objekt zaslouží lepší tmu
Co ale překvapilo pozitivně, za "celou" noc nebylo potřeba SQA přeostřovat a stále držela FWHM pod 2px/3"!!!
Rozhodně si ten objekt zaslouží lepší tmu

Co ale překvapilo pozitivně, za "celou" noc nebylo potřeba SQA přeostřovat a stále držela FWHM pod 2px/3"!!!
Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
A to jak jsme dřív bojovali s rozlejzajícím se světlem té hvězdy a reflexy a ty tam nemáš ani jedno, to tě nezaujalo
Ty bláho, to sou pokroky, co dnes máme.

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod