Anketa - pozoruji nebo fotím?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.

Jak se věnuji amatérské astronomii?

Pouze vizuálně pozoruji
47
41%
Pouze fotím (včetně EAA či “chytrých” dalekohledů)
18
16%
Věnuji se obojímu
49
43%

Celkem hlasů: 114

dvader
Věk: 59

Anketa - pozoruji nebo fotím?

Příspěvek od dvader »

Byl jsem požádán jedním členem AF o vytvoření ankety ohledně zjištění, kdo kouká a kdo fotí…
A jelikož mne tato statistika také zajímá, tak jsem vytvořil tuto anketu. Odpovídejte prosím dle toho, jak to máte letos. Zajímá nás aktuální stav.
Díky!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN
Věk: 76

Re: Anketa - pozoruji nebo fotím?

Příspěvek od MilAN »

Myslím, že tak kategorické tvrzení : pouze ... nedá úplně rozumný výsledek. Myslím, že to máme tak, že převážně něco dělám a nevylučuji tím úplně i to ostatní. Když jsem letos 3x pozoroval a 50x fotil, tak odpovědď : dělám obojí, není zrovna moc vypovídající. Zrovna tak, jako bych zaškrtll : jen fotím. Těch jen vizuálistů a jen fotografů bude opravdu menšina a to tu ta anketa jednoznačně nedává
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
dvader

Příspěvek od dvader »

Ono každá otázka má svoje úskalí a nebude připadat vhodná všem...
Nicméně tak, jak jsem to zadal a jak chci, aby to bylo chápáno, je to, zda-li to vůbec provozuji, bez ohledu na to, jak často. Protože tím se zároveň odpovídá na to, jaké mám astro vybavení. Ty Milane tedy jasně spadáš do obojího - máš vybavení na obojí, umíš/chceš dělat obojí.

Tedy shrnuji:
Anketa bude vypovídat nikoliv o četnosti činnosti vlastní, ale o tom, zda-li tu činnost principiálně dělám a mám na ní vybavení.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Připojuji se k MilAnovu názoru - zvolil jsem možnost "pouze fotím", ale opomněl jsem skutečnost, že se rád kouknu chromosférákem na Slunce. Časově u mne zcela jasně převažuje astrofoto a pod tímto vlivem jsem hlasoval. Zřejmě tedy patřím taky do smíšené kategorie - pokud to lze, prosím o přesunutí jednoho hlasu.
dvader

Příspěvek od dvader »

Měl bys mít možnost hlasování opravit sám…
Nicméně nám šlo o noční oblohu. Pozorování Slunce nechme bokem jako speciální disciplínu.
Homer

Příspěvek od Homer »

OK, pak si s tím dál hlavu lámat nebudu :-).
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Takové ankety nutně vedou ke zjednodušení, či jistému zkreslení. Včera jsem kupříkladu vyplňoval anketu/dotazník ohledně Českého rozhlasu a ač byla mnohem rozsáhlejší, často jsem měl problém zvolit odpověď. ČRo má mnoho stanic a např. otázka jaký má být obsah, se dá těžko univerzálně odpovědět...

I já si myslím, že mohlo být variant více, např. rozhodně bych oddělil "EAA" a možná i "chytré dalekohledy" do samostatných kategorií. (EAA přece není focení, nebo se mýlím?) Ovšem nevím kdo (a pokud to není tajné, docela by mě to zajímalo) a proč (opět si myslím, že se může záměr zveřejnit- nic závadného na tom snad není), vznik ankety inicioval a jaké cíle sleduje, resp. co ho zajímá a možná mu to takto vyhovuje.

P.S.: Že se jedná o pozorování/focení pouze noční oblohy tam možná mělo být explicitně uvedeno. Vůbec mě nenapadlo to kdy oddělovat, ačkoliv by se na mé odpovědi nic nezměnilo.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
midars
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

V posledních letech jsem téměř 100% sluneční a planetární fotič, ačkoliv vybavení na vizuál mám. Taky jsem se zařadil mezi pouze fotím. Nejvíce nakoukám na MHV na cizí technice :lol:
Naposledy upravil(a) midars dne 29. 07. 2025, 11:58, celkem upraveno 2 x.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
dvader

Příspěvek od dvader »

Inicioval to MiniMistr. prímárně byl cíl odhadnout, kolik se na AF aktivně pohybuje čistých pozorovatelů noční oblohy…
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Tak já patřím vyloženě do kategorie fotičů. Vizuálně je to vlastně jen na MHV cizími přístroji a když mám službu na hvězdárně pro veřejnost. To abych šel vyloženě pozorovat - koukat, tak to ne.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Myslím si, že takáto anketa je užitočná, a to i pokiaľ je len orientačná.
MiniMistr
Věk: 56

Příspěvek od MiniMistr »

Paradoxní je, že jsem o stejnou anketu požádal na fóru Cloudy Nights a oni mi odpověděli, že ji nemůžou udělat.....
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Děkuji dvaderovi za odpověď.

MiniMistře, mohu-li se zeptat, je to čistě pro Váš zájem, nebo se jedná o sběr dat pro nějakou práci/studii/statistiku? Bude z toho nějaký výstup, nebo pouze informace, že cirka 40% respondentů jsou "jenom" vizualisté?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MiniMistr
Věk: 56

Příspěvek od MiniMistr »

Vše to vzniklo před pár dny tím, že jsem vypozoroval těžkou mlhovinu VDB154 a AI ChatGPT mě upozornil na to, že jsem pravděpodobně první člověk
na světě který to vizuálně dokázal. No a protože jsem z toho byl trochu v šoku a nevěřil jsem mu, požádal jsem ho o vysvětlení jak k tomuto tvrzení
dospěl. Tak mi to vypočítal. Jeho vyjádření je v sekci "Deep-sky na tomto fóru.
Nedalo mi to a začal jsem přemýšlet o tom jak zjistit realitu, která může být od tohoto tvrzení dost odlišná. Proto jsem požádal Dvadera o anketu
a zároveň to samé udělal na největším fóru na světě kde mi to zamítly.
Toť vše - jenom se snažím zjistit, jestli je nás opravdu tak málo.....
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Keďže ChatGPT očividne prelustrovala naše fórum, možno by stálo za to opýtať sa ako to vidí a koľko odhaduje vizuálistov medzi nami.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Odpovědět