Kolimace refraktoru
Re: Kolimace refraktoru
Radime to vypada hodne dobre, gratuluji. Vezmes to na MHV ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Vezmu. Chtěl bych svůj amatérský pokus porovnat s profi výrobky třeba TSMKolli či GMK.
biker.fm
Spoléhám na kolmost návrhu a tisku.
biker.fm
Spoléhám na kolmost návrhu a tisku.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Vezmu na MHV TSMKolli 

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- midars
- Kontaktovat uživatele:

Kluci, doufám, že tam budete až do neděle. Vzal bych ten svůj bastl.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Ja tam budu az do nedele. Vem ho a taky muzeme porovnat vysledky s TSMKolli.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Pokračování mých pokusů na 3D Tisk, ať to tady nezapleveluju.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné video k testování a kolimaci refraktorů. Dám to i sem, ať je to pohromadě.
Pri čistení tripletu z Meade ED APO 80/480 series 5000 (hoci som to v minulosti robil 2x) sa mi ho podarilo rozhasiť (poradie šošoviek a dištančných krúžkov). Teoreticky sa to dá poskladať iba jedným spôsobom, lebo samotné šošovky vás ináč nepustia i dištančné krúžky sú prispôsobené tak, aby kopírovali rádius plochy šošovky. Teoreticky sa dajú vymeniť posledné dve rozptylky, no som to vyskúšal, no i tak nesedí to - ohnisková vzdialenosť takto mnou zloženého tripletu je okolo 400 mm, čiže nezaostrím. Vymedzovacie krúžky sa dajú tiež otočiť, ale že by pár desatín(skôr stotín) milimetra až tak ovplyvnilo dlžku ohniska? Okulárový výťah mám Hoytech, ktorý má vysúvaciu dlžku 110 mm. Na zrkadlovku mám vysunuté približne 50 mm. Hľadal so na nete nejaké schémy, no nikde som sa nedopátral.
Prosil by som o radu, link, ako to má byť správne poskladané. Najlepšie by bolo, ak by to niekto vedel urobiť (poskladať a skolimovať). Do zahraničného servisu to posielať nebudem (s výnimkou ČR).
Prikladám niekoľko fotiek. Tie dištančné krúžky majú hrúbku do 2 mm.
Prosil by som o radu, link, ako to má byť správne poskladané. Najlepšie by bolo, ak by to niekto vedel urobiť (poskladať a skolimovať). Do zahraničného servisu to posielať nebudem (s výnimkou ČR).
Prikladám niekoľko fotiek. Tie dištančné krúžky majú hrúbku do 2 mm.
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nějak mi hlava nebere, co jsi chtěl čistit uvnitř, a ke všemu už potřetí. U refraktoru se přeci čistí jen přední čočka (žádná jiná plocha se zašpinit nemůže). Ale už se stalo.
Jaké poslední dvě rozptylky ? Ty určitě za sebou nebudou. Pokud tam jsou dvě rozptylky, tak jsou s velkou pravděpodobností vně, a spojka je mezi nimi. Při troše štěstí půjde poznat, která rozptylka patří ke které straně spojky. Pak už máš jen dvě možnosti, jak celá sestava patří, co je směrem k obloze a co k okuláru.
Ale je to celé divné. Typicky mívá triplet spíš dvě spojky a jednu rozptylku mezi nimi.
Pokud to poznat nepůjde, zakřivení obou ploch spojky je hodně podobné, tak je to blbé, budeš muset vyzkoušet všechny 4 kombinace (předpokládám že nejdou otočit ty rozptylky) co bude kreslit nejlépe.
Jaké poslední dvě rozptylky ? Ty určitě za sebou nebudou. Pokud tam jsou dvě rozptylky, tak jsou s velkou pravděpodobností vně, a spojka je mezi nimi. Při troše štěstí půjde poznat, která rozptylka patří ke které straně spojky. Pak už máš jen dvě možnosti, jak celá sestava patří, co je směrem k obloze a co k okuláru.
Ale je to celé divné. Typicky mívá triplet spíš dvě spojky a jednu rozptylku mezi nimi.
Pokud to poznat nepůjde, zakřivení obou ploch spojky je hodně podobné, tak je to blbé, budeš muset vyzkoušet všechny 4 kombinace (předpokládám že nejdou otočit ty rozptylky) co bude kreslit nejlépe.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nakoniec sa mi to podarilo funkčne zložiť. Zložitejšie to bude zkolimovať. Bolo to ako zo zapínaním košele. Keď zapneš prvý gombík zle, všetko je zle.
Otočil som prvú šošovku - spojku (obe strany konvexné s nerovnakým zakrivením) s menším zakrivením dopredu a všetko zapadlo ako ri* na šerb**.
Martine. Ten Meade ED APO 80/480 som kúpil pred 10 rokmi za symbolickú cenu od starého pána, ktorý to vytiahol asi z povaly. V tubuse boli pavučiny a na šošovkách zákaly, takže som to vyčistiť musel. Objektív za zadnou šošovkou má iba fibrové tesnenie a vpredu gumový prstenec, ktorý som doťahoval jemne, aby sa nedeformovali šošovky. Asi tade prenikala vlhkosť medzi šošovky (umiestnené cez zimu vo vlhkej chalupe, hoci v igelitovom vreci.
Tie šošovky sú prvá spojka z oboch strán konkávna s rôznym zakrivením, druhá a tretia rozptylky konvexno-konkávne s rôznym stupňom zakrivenia na jednej šošovke (konvexné i konkávne zakrivenie rôzne u jednej šošovky) Silnejšia rozptylka - viac zmenšuje, je v strede. Otočenia a poradie šošoviek určujú vymedzovacie krúžky svojím zakrivením dosadacích plôch.Druhá šošovka i lícuje konvexnou plochou so zakrivením prednej šošovky.
Takže tak, ako vždy. Pomôž si človeče i Pán Boh ti pomôže.
Otočil som prvú šošovku - spojku (obe strany konvexné s nerovnakým zakrivením) s menším zakrivením dopredu a všetko zapadlo ako ri* na šerb**.
Martine. Ten Meade ED APO 80/480 som kúpil pred 10 rokmi za symbolickú cenu od starého pána, ktorý to vytiahol asi z povaly. V tubuse boli pavučiny a na šošovkách zákaly, takže som to vyčistiť musel. Objektív za zadnou šošovkou má iba fibrové tesnenie a vpredu gumový prstenec, ktorý som doťahoval jemne, aby sa nedeformovali šošovky. Asi tade prenikala vlhkosť medzi šošovky (umiestnené cez zimu vo vlhkej chalupe, hoci v igelitovom vreci.
Tie šošovky sú prvá spojka z oboch strán konkávna s rôznym zakrivením, druhá a tretia rozptylky konvexno-konkávne s rôznym stupňom zakrivenia na jednej šošovke (konvexné i konkávne zakrivenie rôzne u jednej šošovky) Silnejšia rozptylka - viac zmenšuje, je v strede. Otočenia a poradie šošoviek určujú vymedzovacie krúžky svojím zakrivením dosadacích plôch.Druhá šošovka i lícuje konvexnou plochou so zakrivením prednej šošovky.
Takže tak, ako vždy. Pomôž si človeče i Pán Boh ti pomôže.
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
Jednu poznámku. Jsou ty distanční kroužky stejně silné? Pokud ne, tak to by ještě znamenalo vyzkoušet který kam patří.
Pro příště, pokud něco rozebíráš, tak si foť jak to rozděláváš. Pak budeš vědět jak to složit zpět.
Pro příště, pokud něco rozebíráš, tak si foť jak to rozděláváš. Pak budeš vědět jak to složit zpět.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Do rozebrání ED tripletu bych se nikdy nepouštěl. Je sice hezké to poskládat ve správném pořadí a se správnými podložkami, ale je potřeba zachovat i správné natočení optiky a vycentrování proti sobě. Upozorňuji, že zde si hrajeme se setinami milimetru, to se nedá dělat od oka. Ideální je to ladit na interferometru.
Mohl by to být podobný objektiv, jako tento:
Mohl by to být podobný objektiv, jako tento:
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2025-06-02 v 14.51.51.png (42.05 KiB) Zobrazeno 743 x
Tie dištančné krúžky medzi šošovkami sú rovnako hrubé 2,2 mm, len nemajú kolmé hrany, ale majú rádius podľa šošoviek z jednej strany konvexný, z druhej konkávny. Ak vložíš medzi šošovky nesprávny krúžok, tak ti to nelícuje (medzi šošovkou a krúžkom, bude nepatrná medzera na okraji). Takže keď to poskladáš ináč, ako má byť (i poradie šošoviek), tak ti tá medzera niekde vyskočí, ak je to správne je to ako z jedného kusu. Fotiť by si musel pod mikroskopom, aby si to postrehol na 2 mm hrúbke krúžku. Ja som to zistil až vtedy, keď mi šošovky nechceli "lícovať".
Čo sa týka kolimácie šošoviek tak tu sa to nedá. Púzdro nemá žiadne bočné "červíky" na to prispôsobené. Šošovky sa vkladajú úplne natesno a z vrchu sa zašrubuje príruba. neviem ako to kolimovali (či vôbec) vo fabrike. Je to vyše 20 -ročný teleskop, výroba USA, nie Čína.
Fotky z toho prístroja mám na astrofotky.cz a hviezdy sú pekne kruhové, bez použitia dekonvolúcie, BXT a pod.
Čo sa týka kolimácie šošoviek tak tu sa to nedá. Púzdro nemá žiadne bočné "červíky" na to prispôsobené. Šošovky sa vkladajú úplne natesno a z vrchu sa zašrubuje príruba. neviem ako to kolimovali (či vôbec) vo fabrike. Je to vyše 20 -ročný teleskop, výroba USA, nie Čína.
Fotky z toho prístroja mám na astrofotky.cz a hviezdy sú pekne kruhové, bez použitia dekonvolúcie, BXT a pod.
Ahoj. Jak nastavit souosost výtahu APM 3.7 na střed přední čočky? Nevidím žádné šrouby, vytah je ohnutý z výroby laser kolimatoru opisuje kolem středu kružnici 5 mm od středu. Čip kamery musím výrazně rovnat, ale OAG nemá tuto možnost a proto to řeším. Podle výrobce je vše 100% . Je nějaká tolerance kolik může být vytah mimo při cloně F6? Poslední možnost je dát tilt korektor pod rovnač pole a tam to srovnat.
Díky za rady.
Díky za rady.