"Rychlosti" našich dalekohledů a filtrů
Re: "Rychlosti" našich dalekohledů a filtrů
Pokud už tady vznikla taková diskuse, tak taky přidám svůj možná archaický postoj .
Ano, název "rychlý dalekohled" mě vadí - je to přeneseno z angličtiny a hlavně z fotografické terminologie. Čeština má krásnou náhradu "světelný". I fotografové říkají chci světelný objektiv. Tak prosím buďme u těch českých názvů.
Další co mne tahalo za uši je Back focus, totéž jako výše. Již v 50 letech Dr Havelka používal označení sečná vzdálenost ( případně poloha ohniska). Tomuto výrazu by asi v nynější době nikdo nerozuměl. Já už jej znám skoro 50 let.
Ano, název "rychlý dalekohled" mě vadí - je to přeneseno z angličtiny a hlavně z fotografické terminologie. Čeština má krásnou náhradu "světelný". I fotografové říkají chci světelný objektiv. Tak prosím buďme u těch českých názvů.
Další co mne tahalo za uši je Back focus, totéž jako výše. Již v 50 letech Dr Havelka používal označení sečná vzdálenost ( případně poloha ohniska). Tomuto výrazu by asi v nynější době nikdo nerozuměl. Já už jej znám skoro 50 let.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Tady přece vůbec nejde o to, jak kdo čemu říká. Čeština má nezřídka více pojmů pro jednu věc. Jde tu o to, že si někteří jedinci uzurpují právo chovat se tak, jako by jejich názor byl přírodní zákon a neustále někoho prudí. Vrcholem je pak drzost moderátora, který klidně přepíše název vlákna, byť ten nijak neporušuje pravidla AF. Kde to jsme? To si budeme nechávat předen schvalovat texty příspěvků, aby to nějakýho moulu nervalo za oči? K čemu ty pravidla tady jsou, když je moderátor sám porušuje? Vždyť je to absolutní výsměch.
Ať si staromilci používají ustanovku, když jim nevoní aretace, nebo spojka, ale terminologie se vyvíjí stejně jako ostatní věci. Rychlý filtr je dnes zcela běžné spojení a pokud tomu někdo nerozumí, je to jeho problém. Není důvod složitě opisovat každou hovadinu, aby se někdo neosypal, když pro to existují ustálená jednoduchá spojení. Přijde mi logičtější vazba rychlý/pomalý než hodně světelný a málo světelný, protože samotný pojem světelný neříká nic o tom, jak moc světelný ten objektiv je.
Víc rozumu a méně emocí, to je to, co je tu potřeba.
Ať si staromilci používají ustanovku, když jim nevoní aretace, nebo spojka, ale terminologie se vyvíjí stejně jako ostatní věci. Rychlý filtr je dnes zcela běžné spojení a pokud tomu někdo nerozumí, je to jeho problém. Není důvod složitě opisovat každou hovadinu, aby se někdo neosypal, když pro to existují ustálená jednoduchá spojení. Přijde mi logičtější vazba rychlý/pomalý než hodně světelný a málo světelný, protože samotný pojem světelný neříká nic o tom, jak moc světelný ten objektiv je.
Víc rozumu a méně emocí, to je to, co je tu potřeba.
Když si do Google zadáš pojem "světelný objektiv", nedostaneš jedinou referenci. Je to pochopitelné, protože nic jako světelný objektiv neexistuje. Existuje pojem světelnost a podle její velikosti se objetivy dělí. Samotný pojem světelný totiž o míře světelnosti neříká vůbec nic. To, že hodně lidí ztotožňuje pojem světelný s významem vyšší světelnost, je jen výsledkem lenosti použít správnou formulaci, takže rozhodně není žádný důvod tento pojem používat. Doufám, že tě neuráží pojem rychlé občerstvení, protože to je také přejato z angličtiny stejně jako desítky jiných běžně užívaných slovních spojení a je třeba dodat, že jsou to všechno české názvy.astar píše: ↑29. 07. 2025, 14:35 Pokud už tady vznikla taková diskuse, tak taky přidám svůj možná archaický postoj .
podla tejto logiky neexistuje ani rýchly objektív, pretože nič to nevypovedá o rýchlosti daného objektívu a ani voči čomu je tak rýchly ako sa o ňom hovorí a dokonca ni či sa tá rýchlosť vzťahuje na pohyb alebo niečo íné. Nápodobne potom o autách a lietadlách. Schválne Kefalín, čo je to teda rýchle auto?
Trochu som zagúúglil rychly filtr, na prvej strane nebol ani jeden optický, len tak pre zaujímavosť
Rozumný človek z kontextu vie čo je rýchle auto i čo je svetelný objektív. Dkonca pochopí z kontextu čo sa myslí pojmom rýchly objektív. Mne osobne však príde nezmyselné zamieňať pojmy rýchlsť a svetelnosť tam, kde má každý z nich svoje miesto. i keď terminológia sa vyvíja.. s tým súhlasím
Trochu som zagúúglil rychly filtr, na prvej strane nebol ani jeden optický, len tak pre zaujímavosť
Rozumný človek z kontextu vie čo je rýchle auto i čo je svetelný objektív. Dkonca pochopí z kontextu čo sa myslí pojmom rýchly objektív. Mne osobne však príde nezmyselné zamieňať pojmy rýchlsť a svetelnosť tam, kde má každý z nich svoje miesto. i keď terminológia sa vyvíja.. s tým súhlasím
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Samozřejmě, jsem strojař, vím co je spojka.
Ale každý obor má svoji zažitou i kodifikovanou terminologii, a v zeměměřičství i astronomii se tomu říká ustanovka. Odkazuji na starší vlákno, kde se to řešilo a kde je spousta odkazů na literaturu
viewtopic.php?p=119380#p119380
a ještě jedna ze stavebnictví: https://www.stavarna.com/download2/2613 ... stroju.pdf , strana 2,
a ještě jedna o součástkách teodolitu : https://www.ssstavji.cz/assets/File.ash ... menty=3957
Naposledy upravil(a) MilAN dne 29. 07. 2025, 15:55, celkem upraveno 2 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Tuším, že zkratka byla ČSLA

P.S.
Jinak pojem světelnost objektivu ( dalekohledu) se mi asi líbí nejvíc a i AI jej zná, ale proti gustu žádný dišputát.
Naposledy upravil(a) midars dne 29. 07. 2025, 17:01, celkem upraveno 5 x.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Každý obor má svůj slang. Slangové výrazy jsou obvykle zjednodušením víceslovných názvů. Stavitelný klíč je prostě francouzák a podobně je to v každém oboru. Podstatné je to, že existuje něco jako svobodná volba, jaký pojem použiji, pokud to není v rozporu s pravidly AF. Rychlý teleskop jsem použil v názvu vlákna proto, aby byl co nejkratší a pokud možno vystihoval obsah. Neexistuje žádný racionální důvod, proč to komentovat, nebo nedej Bože mazat. Nikde v textu slovo rychlý použito není, ani ve spojení s teleskopem, ani s filtrem, takže teď po geniální úpravě názvu od moderátora víme, že se jedná o světelný teleskop, nikoli o vodní, nebo plynový. Rychlý teleskop dával alespoň tušit, že se nebudeme bavit o F10 a víc.armichael píše: ↑29. 07. 2025, 15:37 podla tejto logiky neexistuje ani rýchly objektív, pretože nič to nevypovedá o rýchlosti daného objektívu a ani voči čomu je tak rýchly ako sa o ňom hovorí a dokonca ni či sa tá rýchlosť vzťahuje na pohyb alebo niečo íné. Nápodobne potom o autách a lietadlách. Schválne Kefalín, čo je to teda rýchle auto?
Nelze zaměňovat pojmy světelný a světelnost. To není totéž.
Ja som to pôvodné vlákno ani nestihol prečítať (čo je škoda)
Ale za seba by som to uzavrel takto: z môjho pohľadu by bolo šťastnejšie použiť pojem svetelný, čo má k optike bližšie, pretože keď niekto napíše svetelný ďalekohľad tak v kontexte dnešnej techniky je rovnako zrejmé že sa bude jednať o niečo svetelnejšie než f/10 (*). Výpovednú hodnotu to má rovnakú, estetiku vyjadrovania hodnotím podstatne vyššie u pojmu "svetelný". Avšak i napriek svojim osobným preferenciám by som ti nebránil ten termín používať. Maximálne by som si z toho robil srandu ako napr. BertCZ , Howking alebo StanislavXYZ
Toto sa proste vynútiť nedá.
Aj tak za to všetko môžu trpaslíci, len neviem ako tí malí prevíti k nám nahnali všetku tu oblačnosť.
(*) ten kontext je hrozne dôležitý, lebo taký f/10 v prípade ďalekohľadu pre Halfu môže byť zrazu príliš svetelný
Ale za seba by som to uzavrel takto: z môjho pohľadu by bolo šťastnejšie použiť pojem svetelný, čo má k optike bližšie, pretože keď niekto napíše svetelný ďalekohľad tak v kontexte dnešnej techniky je rovnako zrejmé že sa bude jednať o niečo svetelnejšie než f/10 (*). Výpovednú hodnotu to má rovnakú, estetiku vyjadrovania hodnotím podstatne vyššie u pojmu "svetelný". Avšak i napriek svojim osobným preferenciám by som ti nebránil ten termín používať. Maximálne by som si z toho robil srandu ako napr. BertCZ , Howking alebo StanislavXYZ

Toto sa proste vynútiť nedá.
Aj tak za to všetko môžu trpaslíci, len neviem ako tí malí prevíti k nám nahnali všetku tu oblačnosť.
(*) ten kontext je hrozne dôležitý, lebo taký f/10 v prípade ďalekohľadu pre Halfu môže byť zrazu príliš svetelný

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Když světelný nic neříká , tak rychlý neříká už vůbec nic
.
Debata jen ksmíchu, jak už bylo presentováno
.
Howk.

Debata jen ksmíchu, jak už bylo presentováno

Howk.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Věcně nelze,než souhlasit. Také jsem se od samého počátku snažil tu naprostou 3,14čovinu, kterou zde Milan vykopl, odlehčit. Aspoň jsem si musel vzpomenout, jak se leze do mého youtube kanálu.
Avšak Astare, mám velkou prosbu. Když už je něco "ksmíchu", pak se to přece píše takto: xmíchu

Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Náhodou som narazil na toto vlákno a musím povedať, že som ešte nevidel vyplytvať toľko energie na taký nezmysel. Ale uznávam, že som toho ešte veľa nevidel. 

mail to:fun2mas(at)gmail.com
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Flame cele tohle vlakno zrale tak smazani.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.