Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
armichael
Věk: 54

Re: Prosím o radu...................

Příspěvek od armichael »

Radivan,
tu bude jeden z problémov: chcieť všetko stihnúť za dva mesiace. To je predsa nereálne. Vyvíjaš na seba enormný nátlak a to povedie akurát tak k zavrhnutiu koníčka. Za tú dobu ledva spoznáš oblohu. Vlastne neviem aké máš skúsenosti. Skúsil si proste len tak pozorovať? V 200mm toho uvidíš skutočne veľa.

Ja keď som začínal, resp. reštartoval toto hobby tak som tiež chcel smerovať k astrofotografii. Možno by ma to aj stále lákalo. A zrejme aj skúsim tú širokouhlú astro-krajinársku fotografiu. Ale zistil som, že prosté pozorovanie mi prináša radosť. A odhalil som aj prečo: jednoducho neočakávam od seba žiadne výsledky, niet čo prezentovať. Je to proste relax, čistá radosť z toho že som niečo našiel, videl, potrápil sa s daným objektom a o level vyššie je potom stretnutie s podobne postihnutými jedincami a zdieľanie.

Mimochodom môj prvý a druhý ďalekohľad neboli to pravé. Ale pozorovať sa s nimi dalo a predovšetkým mi ukázali aké sú možnosti a čo by som mohol chcieť zlepšiť. I montáže som vymenil a tak podobne. Stálo to hodne peňazí, trvalo to dlho, ale na nič z toho nespomínam v zlom. Takže neboj sa robiť chyby, sú úplne na mieste. Ale to je moja cesta. každý si musí nájsť svoju. A hlavne je to cesta dlhá a kamenistá, tak hlavne v kľude, nie spôsobom "musím, lebo chcem a podľa možnosti okamžite"
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Radivan Muller

Příspěvek od Radivan Muller »

Zdravím no ja som mal achromat ale keď som s ním fotil Saturn tak to vyzeralo ako gulička.

https://images.app.goo.gl/4b4Qg
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To by tě ale nemělo překvapit. Tady platí prostá geometrie. V 1 m ohnisku bude mít Saturn velikost na čipu cca 0,1mm. A hlavně, tak to bude ve všech dalekohledech
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Labris81

Re:

Příspěvek od Labris81 »

Zdravím priatelia,
som začiatočník a áno ako začiatočník som urobila tú chybu, že som si kúpila teleskop (Bresser 203/1000, exos2 goto) ktorý nezvládne astrografiu bez lepšej montáže tomu rozumiem. rozumiem aj tomu, že toto je drahý koníček a išla som s tým do toho, že to bude niečo stáť.
Môj dotaz sa týka toho, že či sa dá robiť aspoň nejaká astrografia s touto zostavou kým sa dopracujem k lepšej montáži. Stále sa učím s teleskopom pracovať, nastavovať niekedy sú dni kedy sa vytrápim už len pri vyvažovaní teleskopu a Alignment to je kapitola sama o sebe :) ale vzdať to nemienim.
Môže mi nejaká ďalšia výbava pomôcť, ktorá je momentálne cenovo dostupnejšia než montaž EQ6, napríklad autoguiding niekde som to tu čítala, že by to mohlo byť čiastočným riešením.

škoda, že toto fórum som objavila až po kúpe. ;)
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Ahoj, jedním slovem: ne. Montáž je pro astrofotografii prakticky to nejdůležitější. Slabá montáž ze sebelepším, ale příliš těžkým dalekohledem, jakoukoliv seriózní astrofotografii vylučuje. Řešením je pořídit buď menší (a to jako hodně menší) dalekohled nebo zmiňovanou EQ-6 montáž. Ale i tak je metrové ohnisko na EQ6 použitelné jen při bezvětří nebo slabším větříku. S EQ-6 si rozumí ohniska do cca 800mm.
Autoguiding sice pomůže, ale slabou montáž neposilní :)
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Labris81

Příspěvek od Labris81 »

tak je super, že sa daná zostava predáva ako vhodná na astrografiu. :lol:
ďakujem a prajem veľa bezoblačných a bezveterných noci.
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Já tam cítím určitou hořkost. Je tam opravdu zmíněná astrofotografie. Je otázkou, jak to prodejce myslí, ale v kontextu naprosto nenáročného uživatele, který si připevní držák na mobil a takhle fotí, tak možná nelže. Seriozní prodejci, kteří existují, tam ale takový lákavý text nenapíší...

Co dělat? I tak se dá učit. Já vyrostl nedávno na EQ5, což je tatáž montáž jako Exos 2. Měl jsem na tom dalekohled s 900mm ohniskem, který mám dodnes. Vzal jsem do úvahy periodickou chybu a kolik arcsec zabírá pixel a vyšly mi expozice na 7 sekund. Vzniklo mnoho krátkých expozicí.Podařilo se mi rozetnout oba Siriusy A a B, tuším že i M87 s výtryskem jsem takhle fotil.... Kometu jsem rovněž vyfotil.

Ten Newton by nebyly ani těch 7 sekund. A o náporech větru už se tuším zmiňoval Hades. Proto bych třeba začal s malým dalekohledem, SW ED 70 apod.. Bez rovnače, nějaký tubusek k zrcadlovce. Postupně dokupovat další věci, třeba ten rovnač, guiding teleskop s kamerkou. Chci tím teď říct, že se to dá trochu zachránit další investicí nějakých 7000Kč, pokud to bude inzerát na Astro fóru. A ten dalekohled může vydržet dlouho, ve výsledku s plnou dokoupenou sestavou lze s ním pořizovat parádní snímky.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Mě roky fascinuje, že se stále objevují úplní astro začátečníci, kteří chtějí rovnou dělat astrofoto, aniž by předtím posbírali zkušenosti pozorováním…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Labris81

Příspěvek od Labris81 »

Tú horkosť tam cítiš správne. Ono ak si aj keď len nováčik kúpi teleskop za 1500 eur tak nepredpokladá že tie informácie ktoré tam dáva samotný výrobca a v neposlednom rade to ma každá jedna stránka kde sa teleskop predáva aj uvedené bude na nič. doslovne napísané v popise: hlavné využitie astrofotografia, hmloviny a galaxie.
Rátala som s postupným dokupovaním výbavy ale nie s kúpou nového teleskopu alebo montáže ktorá hodnotou je na úrovni celej tejto zostavy.
Ano moja chyba, že som predpokladala že pri tej sume budú informácie v popise založené na realite nekupovala som predsa teleskop v kauflande za 60 eur. chybný úsudok čo už.

chcela som fotiť cez zrkadlovku to bol aj hlavný cieľ, tú som mala a kým sa dopracujem (ak sa dopracujem) k ostatnej výbave som chcela fotiť hlavne s ňou. Naučiť sa postproces a podobne, samozrejme paradne sa vedieť zorientovať v oblohe nielen vedieť nájsť veľký voz a orion :lol:

ono ta horkosť prejde príde pekná predpoveď počasia a ja sa zas vytiahnem teleskop von a budem sa snažiť pracovať s tým čo mám. ;)
dvader píše: 24. 07. 2025, 20:52 Mě roky fascinuje, že se stále objevují úplní astro začátečníci, kteří chtějí rovnou dělat astrofoto, aniž by předtím posbírali zkušenosti pozorováním…
nemyslím si, že je to niečo nenormálne každý k novým veciam pristupujeme rozdielne, niekto ako býk chce všetko hneď a naraz a niekto z rozvahou. niekto to dá aj keď ide do vecí ako býk lebo je vytrvalý aj napriek neúspechom a niekedy ten čo stále číta a zisťuje nakoniec ostane len pri tom a niekedy zas naopak. Tak je to pri všetkom sú to proste ľudské povahy. teraz budem mať na pozorovanie veľa času. ;)
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Držím palce. I ten foťák samotný půjde připevnit (možná přes nějakou redukci) k montáži. A věřím, že s objektivem foťáku, který má zpravidlo kratší ohnisko než dalekohled, se podaří dosáhnout i delších expozičních časů, i bez pointace. Dost rychlého pokroku se dá dosáhnout osobním setkáním na srazech. Myslím že ze Slovenska to třeba na setkání MHV nemusí být daleko.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

I když to není úplně ideální, zkus tuhle věc:
Nastav na foťáku nejvyšší možné ISO, kde je obraz ještě jakž tak koukatelný (co máš za foťák ?) a zkus, jaké nejdelší expozice to ještě ustojí s kruhovými hvězdami při řekněme 25% vyhozených snímků (ony se ti v důsledku periodické chyby převodů budou střídat dobré a hnuté snímky). Můj odhad je někde mezi 10-20 sec.
No a pak prostě zkus takhle dlouhými expozicemi nacvakat hodně snímků (pro začátek třeba půl hodiny, hodinu), k tomu kalibrační snímky (dark, flat) a nauč se to celé zpracovat. To se ti stejně bude hodit, bez toho se astrofoto provozovat nedá, to je základ. Po kalibraci a seskládání zkus, co se toho výsledku dá vylovit. Jasnější objekty takhle fotit půjdou, a časem si tu lepší montáž koupíš.

Mimochodem, který prodejce u takovéhle sestavy píše že je to na astrofoto ? To bych mu to šel omlátit o hlavu. V zákonné 14-denní lhůtě už to asi vrátit nemůžeš, že ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Labris81

Příspěvek od Labris81 »

Nie vrátiť to nemôžem, teleskop som si kupovala začiatkom roka. napísané to tam majú astroobchod.sk aj dalekohlady.eu obchody v ktorých som pozerala čo si vlastne zoberiem. a v neposlednom rade aj fotky od výrobcu na to odkazujú takže komu to otrieskať o hlavu? nič už sa nebudem trápiť predajcom a výrobcom idem ďalej.

ja už som s tým skúšala fotiť teraz keď sa pozerám na výsledok tak tam začínam vidieť chyby a tak hrdo som tam nastavila tých 60 sekund :D na prvý obrázok zelenáča cez teleskop som bola šťastná jak blcha. viac ma trápil postproces :lol:

mám zrkadlovku Canon 1300D, k tomu som si kúpila intervalometer. Zaujímalo by ma či sa dá povedať o aké objekty teda do akej magnitúdy sa môžem pokúšať alebo proste len skúšať a skúšať?

chcela by som sa ešte spýtať na autoguiding, Hades písal, že to môže pomocť. ako veľmi to môže pomôcť či má vôbec zmysel investovať do toho teraz, aj keď si teda musím už dávať pozor na váhu? Dá sa vôbec zabezpečiť výbava ktorá splní to čo má a nie je moc váhou prestrelená?
stmare píše: 24. 07. 2025, 22:11 Držím palce. I ten foťák samotný půjde připevnit (možná přes nějakou redukci) k montáži. A věřím, že s objektivem foťáku, který má zpravidlo kratší ohnisko než dalekohled, se podaří dosáhnout i delších expozičních časů, i bez pointace. Dost rychlého pokroku se dá dosáhnout osobním setkáním na srazech. Myslím že ze Slovenska to třeba na setkání MHV nemusí být daleko.
Ako som pozerala tak sa stretnutia robia na Morave teda ak som pozerala správne áno to nie je pre mňa ďaleko. Dnes je Večer pod hviezdami tak ak bude na to počasie pôjdem sa pozrieť.
Priamo s teleskopom mi prišli veci na pripojenie fotáku nie len na držiak tubusu ale aj adaptér pre okulár je vybavený závitom T2 pre pripevnenie foťaku. takže budem skúšať rôzne veci uvidím kde sa mi bude dariť.
PetrK
Věk: 49

Příspěvek od PetrK »

Bohužel popis dalekohledu BRESSER Messier NT-203/1000 Hexafoc EXOS-2/EQ5 na astroobchod.sk je ohledně focení značně zavádějící. Z pohledu zkušenějších astro-amatérů by se dal označit jako lživý. Na stránce bresser.com je věrohodnější popis určení, tedy hlavně vizuální pozorování a lunární focení. Zkuste začít focením Měsíce a uvidíte.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Keby som to kupoval osobitne,tak by som zistil,že na maximálne zaťaženie 12 kg dávam 11,2 kg teleskop.Rezerva je prakticky nula.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Vzhledem k tomu jaka to je montaz, neresil bych foceni/trapeni se s dalekohledem. Videl bych to spise na obejktiv s max ohniskem 135mm (neni treba ani pointace). I timto ohniskem jsou krasne fotky a je spousta objektu co lze fotit (namatkou treba M31, M45a NGC1499, NGC700 a IC5070, IC1396 a okoli, mlhoviny v Byku, M8 a M20, ...). Kdyz by se pouzilo kratsi ohnisko objektivu, treba 24mm, fotky mlecne drahy vice ze siroka, to ma taky sve kouzlo. Samozrejme na techto fotkach objektivem se nasbiraji zkusenosti a praxe co se pak zuroci pri foceni delsim ohniskem po nakupu lepsi montaze.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Odpovědět