Slunce
Re: Slunce
Lokalita- Mikulášovice. Přední fitr Baader DERF 160mm, Daystar Quark combo + náklopný LS40. Blokační filtr je umístěn hned za telecentrický člen TV4x. Kamera buď IMX533,nebo IMX429, výjimečně i IMX178 ve spojení s reduktorem 0.5x přímo na kameře. Seeing tu není nic moc. Nejlepší je mezi 9-10. hodinou dopolední, pak je to už bída, i když tu převažuje zeleň a stromy.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Máš zajímavou konfiguraci vybavení. A velmi dobré zpracování. Možná to bude inspirovat i jiné sluníčkáře. Ovšem ten seeing nás zlobí všechny stejně!
Vybavení jsem vždy používal to nejlevnější. AR150/F8 jsem teď nahradil ED150/F8, ale ne proto, že by AR nevyhověl, jen jsem chtěl zredukovat počet teleskopů a ED je univerzální na denní i noční focení. Double stack (DSII) vyžaduje Quark s nízkým útlumem na H-a, aby v kombinaci s LS40 zbylo dost světla.Zjistil jsem, že pro DSII se lépe hodí Quark prominence, kde se dá snáze najít kus s menším útlumem. Tato kombinace etalonů poskytuje velmi plastický 3D obraz slunečního povrchu a vyžaduje minimální postprocessing. Jediným omezujícím faktorem je světlost 20mm omezená Quarkem a BF. Nelze proto použít větší čip než IMX533 a i ten mírně vinětuje.
Zpracování je věcí vkusu. Je docela zajímavé, kolik lidí publikuje fotky slunce v monochromatickém provedení bez ohledu na to, že realita je zcela jiná.
Zpracování je věcí vkusu. Je docela zajímavé, kolik lidí publikuje fotky slunce v monochromatickém provedení bez ohledu na to, že realita je zcela jiná.
S první větou saouhlasím. Ale jaká je jiná realita? Fotíš v čáře H-alfa, čili monochromaticky.Tam by realitou by jeden odstín červené v různých syrostech. Nic jiného, žádná hnědá ani žlutáTakže ano , 1. věta souhlasí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slunce přece není černobílé. Je přece rozumnější nastavit barvy tak, aby to odpovídalo tomu, co vidí oko při pohledu na slunce a co je jaksi ustálené barevné podání. Proč fotíme? Asi proto, aby výsledek měl nějakou estetickou hodnotu. Nikdo dnes neřeší realističnost zobrazení mlhovin v bicoloru a Hubbleho barevnou paletu. Kdo je tady sluneční odborník a analyzuje černobílé snímky chromosféry? Fotíme pro radost.
No, bez filtriu je Slunce bílé a s H-alfa filtrerm jen červené. To jsou barvy. které odpovídají tomu pohledu na Slunce co vidí oko. Další barvy tam nejsou
. Ty si tam už dokresluje každý autor podle vkusu - ne tedy podle toho, co vidí oko 

lepší rada žádná než špatná
Tak on se jen idiot dívá do slunce v poledne. Barva slunce se obvykle bere při západu, kdy je červená a podle toho většina sluníčkářů coloruje černobílý snímek. Obvykle se jinak koloruje povrch a jinak prominence, pomíjím inverzní zobrazení na modrém pozadí. To je i na mě trochu moc.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak zrovna já jsem ten idiot, který se kouká převážně v poledne, Slunce se nachází nejvýše a proto je seeing nejlepší. Nějaký blázen jednou někde řekl, že je lepší když je okolní vzduch vychlazený dřív ráno, nebo, že se má zakrývat objektiv mezi sekvencemi, případně že se má tubus zakrývat hliníkovou fólií. Ne, naopak, mám zkušenost, že tubus když se lehce zahřeje a okolí má teplotu podobnou je to na pozorování lepší. Roli nehraje ani barva tubusu,nebo poloha nad rozpálenou střechou (vliv je tak odhadem do půl metru nad ní). Barva tubusu je taky úplně jedno, protože koukáme kolmo.
A barva Slunce? Když se nechci trápit není nic lepšího, než ukázat výsledek monochromaticky, nebo to vybarvit kalibrovanou barvou, já mám třeba Slunce modrofialové, nebo fialové (CaK, G - Band...). Jo a je dávno známé, že Slunce děti kreslí už ve školce žluté, to je hrozné dogma (blbost)... A ta invertní zobrazení jsou spíš pro výsledek, tam to s realitou nemá opravdu společného nic, ale to snad víme.Toliko z mé zahrádky.
A barva Slunce? Když se nechci trápit není nic lepšího, než ukázat výsledek monochromaticky, nebo to vybarvit kalibrovanou barvou, já mám třeba Slunce modrofialové, nebo fialové (CaK, G - Band...). Jo a je dávno známé, že Slunce děti kreslí už ve školce žluté, to je hrozné dogma (blbost)... A ta invertní zobrazení jsou spíš pro výsledek, tam to s realitou nemá opravdu společného nic, ale to snad víme.Toliko z mé zahrádky.
Lectorem iustus...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já nejsem vyloženě sluníčkář, ale co jsem pozoroval a musím souhlasit s mnohými, že seeing je nejlepší po ránu, kdy není terén ohřátý a vzdušné turbulence jsou malé.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Přispěju svou troškou do mlýna. Snažím se snímat, když se něco na Slunci zajímavého děje resp. když se má dít dle předpovědi SpaceWeather. Bohužel Slunce se neřídí seeingem u mě doma
. Nejlepší seeing mívám taky ráno, než Slunce svým teplem vyvolá turbulence. Ale neplatí to vždy. Odpovídají tomu i hodnoty naměřené AiryLab SSM-R Solar Scintillation Monitor.
Navrhoval bych, aby moderátoři a přesunuli tuhle diskuzi do tématu Fotíme Slunce A-Z

Navrhoval bych, aby moderátoři a přesunuli tuhle diskuzi do tématu Fotíme Slunce A-Z
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
To nebylo myšleno jako koukání teleskopem, ale nechráněným okem. Já taky občas fotím v poledne, když ráno prochrápu po nočním focení a dokonce se občas stane, že i v poledne jsou poměrně dlouhé chvíle dobrého sreeingu. Ranní slunce u mě často doprovází opar, takže moje hodina je 9-11.Cztwerec píše: ↑07. 07. 2025, 05:56 Tak zrovna já jsem ten idiot, který se kouká převážně v poledne, Slunce se nachází nejvýše a proto je seeing nejlepší. Nějaký blázen jednou někde řekl, že je lepší když je okolní vzduch vychlazený dřív ráno, nebo, že se má zakrývat objektiv mezi sekvencemi, případně že se má tubus zakrývat hliníkovou fólií. Ne, naopak, mám zkušenost, že tubus když se lehce zahřeje a okolí má teplotu podobnou je to na pozorování lepší. Roli nehraje ani barva tubusu,nebo poloha nad rozpálenou střechou (vliv je tak odhadem do půl metru nad ní). Barva tubusu je taky úplně jedno, protože koukáme kolmo.
V mých podmínkách je při pozorování Slunce seeing nejlepší ráno. Obyčejně kolem 9,00hod. už pomalu končím, bo začíná obrazové vlnobití.