Josef II.

Komentáře a hodnocení k uskutečněným obchodům. POZOR!!! - Přispívat mohou pouze prodávající a kupující !!
E3die

Josef II.

Příspěvek od E3die »

Pred tydnem jsem koupil MAKa 180. Vse v poradku, mel jsem i tyden na odzkouseni. Diky za perfektni baleni a obchod a jednani.

SW ED100, AZ4, EQ5, SW MAK 127, SW DOB 254/1200
MiX

Josef II.

Příspěvek od MiX »

Připojuji se k předchozím příspěvkům a i já děkuji za obchod.
Dalekohled dorazil bezpečně zabalen a v pořádku, a i když byl používán, optika je čistá, bez nejmenší závady, prakticky jako nová.
Kvalitou zobrazení dalekohled dokonce o hodně překonal naše očekávání, takže naprostá spokojenost.

Navíc, u Josefa II může mít každý kupující jistotu, že kupuje od Pana Astronoma.
dady

Josef II.

Příspěvek od dady »

chcem takto podakovat uzivatelovi Josef 2 za uskutocneny obchod ktory prebehol velmi korektne
SW 90/900 ,GSO200/1200
milo
Věk: 67

Josef II

Příspěvek od milo »

Perfektní obchod,perfektně zabaleno!
Milo
Mont.HEQ6PRO,newton gs600 200/800,Mak 125/1500,can.450d.can.40D mod.sky wather 70/700,domeček 2,5*4.5m.Tady:

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele/mplihal
peta62

Re: Josef II.

Příspěvek od peta62 »

Take se radim do dlouhe rady dekujicich. Jak za uzasnou optiku, kterou mi prodal, tak za cas a informace, ktere mi venoval. Moc dekuji.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Ladislav.K
Věk: 38

Kolimace dalekohledu

Příspěvek od Ladislav.K »

Cca před půl rokem jsem v astrobazaru poptával laserový kolimátor a sháněl někoho, kdo by mi ideálně nejlepé poradil a pomohl zkolimovat 6" Dobsona koupého z druhé ruky.
Do soukromé zprávy jsem dostal kontakt na pana Josefa Vnučka. Shodou náhod jsem tohoto pána znal už z minulosti, (jen jsem to už nevěděl a zapomněl), kdy jsem od něj kdysi dávno bral hromadu časopisu Astropis do své sbírky a část jsem pak později daroval vědecké knihovně v Ústí n/L, ale to odbíhám od tématu 😁

No, takže zpět. Než jsem se k tomu dostal (z důvodu vytíženosti a práce) byl z Ledna Červen 😁Ale přeci,toto pondělí jsem mu zavolal a dohodli jsme se na pátek, že mi vše vysvětlí a dalekohled zkolimuje. Že mám dorazit a že si na mě čas najde. Vyrazil jsem i se synkem, ať z toho taky něco má 😁 Měl sem radost, i když chápu, že pro zkušené astronomy je kolimace hračka a otázka pár chvil.

Pan Vnučko se mi věnoval přes hodinu, dalekohled jsme rozebrali. Zkontroloval mi zrcadlo, které mi vyčistil (bylo hodně silně znečištěné, i když původní rady nesahat na sklo a nečistit byly prostě špatné, ten pohled zblízka byl opravdu tragický a nános nečistot neskutečný). Zrcadlo znovu opět ustavil. Vyměnili jsme původně gumové těsnění v mezikruží na primáru za pružinky, protože to je mnohem lepší řešení než ty O-kroužky co tam byli. Pozorně jsem poslouchal rady po celou dobu a sledoval co a jak se dělá, abych v budoucnu věděl a mohl to udělat sám.
Nakonec jsme vše složili, zkolimoval mi celý dalekohled, primár i sekundár. Obraz čistý, ostrý i při 600násobném zvětšení.

Tímto ho chci nezjištně vychválit (klidně až do nebes, kdyby to šlo) a moc mi poděkovat, jelikož nejen, že si ode mě nechtěl vzít žádné peníze (za kolimaci, vyčištění a ani za ty menší úpravy Dobsona), ale celou dobu byl neskutečná kapacita a vše hezky a ochotně vysvětloval.
Kdyby byl každý jako on, svět by byl úžasný. Jsem rád, že jsem ho mohl znovu potkat a pozorovat při práci. Ještě jednou mu i zde tímto veřejně děkuji ať to vidí i ti co ho znají a nebo neznají a mohu jen doporučit.

Od teď bude mít synek obraz ostrý jako nikdy. Díky s pozdravem Láďa Kačmár
Ladislav.K

Re: Kolimace dalekohledu

Ladislav.K píše: 06. 06. 2025, 20:52 Cca před půl rokem jsem v astrobazaru poptával laserový
..................
Od teď bude mít synek obraz ostrý jako nikdy. Díky s pozdravem Láďa Kačmár
Prosím můj poslední příspěvek (viz výše) v tomto vlákně smazat, vytvářel jsem nové téma, nevím proč je to v jiném příspěvku, asi jsem se ukliknul a zde mi to už smazat nejde. V hlavním vlákně je to správně. Díky
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Ne, není to správně, Josef tady působí, nebo alespoň působil, pod tímto nickem, takže jsem to sloučil do příslušného vlákna.
Ladislav.K

V tom případě děkuji za upřesnění a objasnění 😁 člověk si pak říká, zda se neuklikl nebo je něco špatně, tak tím lépe 🙂 díky 👍
Odpovědět