Apochromát CFF 160/F6.5
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Apochromát CFF 160/F6.5
Konečně jsem se dostal k prvním testům. Nejdříve jsem testoval optiku pomocí Ronchi, protože je zataženo. Dalekohled je mírně podkorigovaný v červené, optimální je zelená a v modré mírně překorigovaný. Polychromatický Strehl vychází 0,961 (v zelené 0.981) což je výborná hodnota. Bude zajímavé si test zopakovat na interferometru.
Díval jsem se na testovací kontrastní objekt (5G anténa), skvělé podrobnosti a kontrast a při zvětšení 346x jsem neviděl žádnou sférochromatickou aberaci. Použil jsem novou APO SS binohlavu od Denise a okuláry TV zoom 3-6mm.
Mechanicky je dalekohled skvěle vyroben, fokuseru není co vytknout, vnitřní clony jsou skvěle řešené a jsou každých pár cm od sebe. Jediná věc je, že při posunu rosnice vznikají v černém povrchu světlé drážky, které jsou zřejmě od středících kuliček - kosmetická vada.
Bohužel je zataženo, tak další report bude později.
Díval jsem se na testovací kontrastní objekt (5G anténa), skvělé podrobnosti a kontrast a při zvětšení 346x jsem neviděl žádnou sférochromatickou aberaci. Použil jsem novou APO SS binohlavu od Denise a okuláry TV zoom 3-6mm.
Mechanicky je dalekohled skvěle vyroben, fokuseru není co vytknout, vnitřní clony jsou skvěle řešené a jsou každých pár cm od sebe. Jediná věc je, že při posunu rosnice vznikají v černém povrchu světlé drážky, které jsou zřejmě od středících kuliček - kosmetická vada.
Bohužel je zataženo, tak další report bude později.
- Přílohy
-
- CFF on mount.jpg (373.84 KiB) Zobrazeno 1062 x
Re: Apochromát CFF 160/F6.5
Co tam je za výtah? Šikmý R&P 3,7”?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ano, je tam klasika, FTF3545, 3,5″ Starlight, zdvih 114 mm, dvourychlostní.
https://www.starlightinstruments.com/pr ... and-brake/
https://www.starlightinstruments.com/pr ... and-brake/
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Na dalekohledu je vidět nová binohlava APO SS od Denise Levatiče na bázi Zeiss hlavy. Má výhodu v tom, že je velmi lehká a postrádá hranoly. Má pouze dělič ve formě kostky a pak kvalitní zrcátka. Nezanáší do APO dalekohledů barvu a má menší rozptyl světla. Budu ji testovat a porovnávat s Mark V. Podobné srovnání udělá Boris, věřím, že udělá i recenzi na POSEC.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Udělal jsem test s bino hlavama Mark V a APO SS a je o celkem jasné. Mark V zanáší do obrazu barvu zcela viditelně, jak na okraji slunečního disku (umístěn na střed) tak i na skvrnách. Zvětšení stačilo 173x. APO SS má menší transmisi světla, tedy obraz je mírně tmavší, nicméně ke vidět, že má menší rozptyl světla, skvrny jsou kontrastnější a bez barvy včetně slunečního okraje.
Co se týká samotného pozorování, dalekohled ukazuje parádní podrobnosti i při mizerném odpoledním seeingu, budu to muset vytáhnout někdy ráno.
Co se týká samotného pozorování, dalekohled ukazuje parádní podrobnosti i při mizerném odpoledním seeingu, budu to muset vytáhnout někdy ráno.
- SIRIUS_758
Ahoj Pepo,
jsem rád, že CFF 160 tu šílenou dálku dorazil bez úhony, a že se ti mechanické provedení zamlouvá.. Soudě, co píšeš, tak Catalin Fus nadále udržuje vysoký standard provedení dalekohledu. Když jsem si od něj přivezl můj CFF 140, tak jsem se nejvíc kochal tou perfektně udělanou rosnicí, s clonovým systémem uvnitř a zacvakáváním přes kuličky.
Že bude i tvůj olejový triplet vynikající, vůbec nepochybuji..
jsem rád, že CFF 160 tu šílenou dálku dorazil bez úhony, a že se ti mechanické provedení zamlouvá.. Soudě, co píšeš, tak Catalin Fus nadále udržuje vysoký standard provedení dalekohledu. Když jsem si od něj přivezl můj CFF 140, tak jsem se nejvíc kochal tou perfektně udělanou rosnicí, s clonovým systémem uvnitř a zacvakáváním přes kuličky.
Že bude i tvůj olejový triplet vynikající, vůbec nepochybuji..
- SIRIUS_758
Pro lepší vyvážení, kvůli těžkému tripletu, doporučuji použít luxusní, a dobře nadimenzovaný, 60 mm hledáček od Baaderů. Ostatně ho nejspíš budeš mít na TECu 140, protože je pro něj Baadeři dodávají.
Když požívám těžkou MarkV binohlavu, tak je to slušně vyvážené i se Skysurferem. A protože je to při F7,5 už slušně dlouhá roura, tak si pomáhám teď i prodlužovacím sloupkem.
Když požívám těžkou MarkV binohlavu, tak je to slušně vyvážené i se Skysurferem. A protože je to při F7,5 už slušně dlouhá roura, tak si pomáhám teď i prodlužovacím sloupkem.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Díky za inspiraci Borisi! Vzhledem k F6.5 je o centimetr kratší jako Tvůj CFF 140, ale stejně to je často dost nízko na RTS300. Navíc binohlava APO SS váží polovinu co MARK V, takže to na vyvážení moc nepřidá, ten hledáček je dobrý nápad. Ta RST300 snese nějaké nevyvážení, zvláště při pozorování.
Trochu jsem testoval na hvězdách rozlišení s TV zoom 3mm (346x) klasika Izar s 2,9", mezerou by projel autobus a 25 CvN s 1,6" dal úplně hravě s obrovskou rezervou. Budu muset mrknout na letní obloze na nějaké dvojhvězdy pod 1", kdyby někdo měl tip, díky za něj.
Trochu jsem testoval na hvězdách rozlišení s TV zoom 3mm (346x) klasika Izar s 2,9", mezerou by projel autobus a 25 CvN s 1,6" dal úplně hravě s obrovskou rezervou. Budu muset mrknout na letní obloze na nějaké dvojhvězdy pod 1", kdyby někdo měl tip, díky za něj.
Když to je olejový objektiv, tak asi Slunce s Herschelem nepřipadá v úvahu, že?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Prý to vůbec nevadí, já osobně to nedělám, navíc mi Herschel nevyhovuje, ohřívá vnitřek dalekohledu a po 15 minutách je ten obraz horší než s folií.
To je zajímavý postřeh!
Já osobně to na svém Zenithstaru 73 nepozoruji, ale to může bát tím malým průměrem objektivu...
Já osobně to na svém Zenithstaru 73 nepozoruji, ale to může bát tím malým průměrem objektivu...

Doufám, že ho vezmeš na DsD!
Jinak jsi synem smrti...
Jinak jsi synem smrti...

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Vezmu ho, jasně
U malých dalekohledů se to skoro neprojeví, když se člověk podívá na Slunce 200 mm refraktorem, je to jiný svět, v téhle CCF 160 to vypadá taky velmi dobře. Člověk se snaží ve velkých dalekohledech studovat strukturu umbry a penumbry při větších zvětšeních, to u malých dalekohledů nehrozí.

- Stanislavxyz
A zde je podle mě právě prostor pro otevřené konstrukce tubusů. Nemám to zatím vyzkoušeno, ale myslím, že by se tím problém ohřívání vnitřku dalekohledu při použití Hershel hranolu odstranil.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, proč by měl Herschelův hranol jako takový, znatelně ohřívat vnitřek tubusu. K určitému zvýšení teploty u větších apertur jistě dojde. Ale ten ohřátý vzduch se rychle stabilizuje a nijak nebrání výhodám a kvalitní observaci fotosféry, kterou hranol poskytuje. Jediné, co je opravdu horké je keramická destička na výstupu
! Oproti folii před objektivem je obraz v hranolu kvalitou rozhodně lepší. Píšu to ze zkušenosti s refraktorem ED Meade 178 mm. Tak nebojte se herschelových hranolů, ta investice stojí zato!
http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... 18685.html

http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... 18685.html