Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
nou
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od nou »

Nastaviteľná rovina je úplná zbytočnosť. Veď ten stĺpik bude v rovine tak či tak. Ak by aj nebol tak ustanoviť na Polárku pôjde aj keby to bolo nakrivo. Zbytočná komplikácia ktorá ničomu nepomôže.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Boramyr
Věk: 41

Příspěvek od Boramyr »

Pokud nemáš ve sloupku boční díru, tak ti pomůže alespoň s uchycením hlavy montáže. Většina těch profláklých se přidělává centrálním šroubem zespodu. Ano, jde to udělat podstatně inteligentněji, ale ten zdánlivý benefit "nastavitelnosti" patrně způsobuje, že je tohle čtyřtyčkové řešení tak často k vidění. Když už bych ho ale měl, tak bych si alespoň uřízl čtyři stejné bloky/válce/trubky, ty nasadil na závitové tyče a matkami na obou koncích ty desky stáhl proti sobě. Holé tyče v netriviální délce jen tak na kontramatky jsou báječná pružná nástavba jinak tuhého sloupku.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Mě nestačí stále udivovat, jak se jednoduchá věc dá udělat neskutečně složitě , kde ta složitost ve skutečnosti zhoršuje požadované vlastnosti, několikanásobně celé řešení prodražuje a ještě si řešitel dokáže (ale jen vnitřně= pro sebe) zdůvodnit to řešení. Nic z toho, čím se argumentuje, není ve skutečnosti potřeba ( jak už přede mnou píše nou ).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

A já se k MilAnovi přidám se základem. Nechápu proč dávat do díry v zemi ztracené bednění. Už z názvu vyplývá, že to je bednění. Výkop v zemi má už bednění kolem sebe z okolní zeminy.
Jednoduše bych to vykopal, na základovou spáru hodil něco štěrku, menší kameny jako drenáž a vybetonoval. Do betonu bych "uklízel" kameny, soudržné zbytky betonu, prostě to, co se do betonu hodí a je třeba uklidit. Na tento pilíř rozměr výkopu tak 60x60x80cm. Vrch betonu vytáhnout kousek nad terén do bednění ideálně kruhového jako spodní příruba. Po zatuhnutí na to postavit pilíř, přírubu použít jako šablonu pro vyvrtání děr pro závitovky a zalepit do chemické kotvy. Kov tak nebude přímo v úrovni terénu. A je hotovo.

Ten vršek pilíře na závitovkách je stejná umanutost, jako kolikametrové klinkající se betonové pilíře :-).
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Díky za všechny rady. Nakonec se asi pustím do samo-domo řešení úpravy toho sloupku jednoduše tak, že vrchní desku na závitovkách oddělám a tu spodní přivařenou ke sloupku flexou říznu do menšího čtverce nebo osmiúhelníku, na kterém bude rovnou příruba. Jasně, bude to komplikované řešení, které šlo udělat rovnou a jednodušeji, ale to je holt daň za nešikovnost dělat si tyhle konstrukční věci celé sám.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

MilAN má pravdu, horní disk je zbytečně velký a mohl by omezovat pohyb dalekohledu a nějaké "štelování" pomocí závitových tyčí je celkem k ničemu. Avšak nedělal bych z toho drama- "závitovky" a horní platforma se můžou sundat, přivařený disk se dá snadno oříznout na menší rozměr (a to ještě pouze v případě, až by se ukázalo, že bude nadmíru omezovat pohyb dalekohledu). Největší práce by byla vyřezat do boku sloupu otvor pro ruku na přitažení šroubu montáže, případně ještě zvětšit otvor pro tento šroub v horní platformě.

Souhlasím i s návodem od Homera, ztracené bednění v zemi jsou vyhozené peníze, "šaloval" bych jenom nadzemní část. Pro úplné laiky pouze zdůrazním, že případně přidávaný materiál jako kameny, či kusy jiného betonu je třeba co nejlépe očistit.

S tou hloubkou se to má tak- chcete-li, aby se pilíř ani nehnul, je třeba mít základovou spáru v nezámrzné hloubce (u nás většinou již zmiňovaných 80 cm, já dávám 90). Pokud by nevadilo, že se pilíř možná někdy přes zimu trošku hne, může být základ plytčí. Omezit případný pohyb nehlubokého základu lze větší drenážní vrstvou pod ním. Půdorys 60 x 60 cm se mi zdá hodně, i 40 x 40 cm se podle mě nemůže hnout.

Ad kotvení- já bych klidně zkusil variantu závitové tyče do betonu, poněvadž je to levnější než pak vrtat a chemicky kotvit, navíc to jde do "živého" a nemá se podle mě moc co pokazit. Přišrouboval bych "závitovky" na přírubu pilíře a celé bych to strčil do toho čerstvého betonu. Tím bude zajištěna dokonale přesná rozteč a poloha závit. tyčí. Mezi pilíř a beton bych dal igelit, ať není spodek příruby od betonu a sloupek bych vyvážil a zafixoval ve svislé poloze, dokud beton nevytvrdne. (Já bych ještě konce "závitovek" zahnul do "L", možná navařil příčku, ale to už jen ze zvyku, vytáhnout cca 70 cm "závitovky" z tvrdého betonu půjde i bez toho špatně.) Pakliže by se betonovalo pomalu, nebo se přidával například ten starý beton, nemuselo by se podařit tam ty "závitovky" pak strčit. Tedy bych je nahrubo usadil během betonáže a pilíř nasadil až nakonec, ovšem dokud s nimi ještě půjde (v horní části) hýbat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Stanislavxyz

Dansemacabre píše: 23. 05. 2025, 08:35 Díky za všechny rady. Nakonec se asi pustím do samo-domo řešení úpravy toho sloupku jednoduše tak, že vrchní desku na závitovkách oddělám a tu spodní přivařenou ke sloupku flexou říznu do menšího čtverce nebo osmiúhelníku, na kterém bude rovnou příruba. Jasně, bude to komplikované řešení, které šlo udělat rovnou a jednodušeji, ale to je holt daň za nešikovnost dělat si tyhle konstrukční věci celé sám.
Kolego, než jsem to napsal, už jste na to přišel sám. Tak ať se dílo zdaří!
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Stanislavxyz píše: 23. 05. 2025, 08:44 Ad kotvení- já bych klidně zkusil variantu závitové tyče do betonu, poněvadž je to levnější než pak vrtat a chemicky kotvit, navíc to jde do "živého" a nemá se podle mě moc co pokazit. Přišrouboval bych "závitovky" na přírubu pilíře a celé bych to strčil do toho čerstvého betonu. Tím bude zajištěna dokonale přesná rozteč a poloha závit. tyčí. Mezi pilíř a beton bych dal igelit, ať není spodek příruby od betonu a sloupek bych vyvážil a zafixoval ve svislé poloze, dokud beton nevytvrdne. (Já bych ještě konce "závitovek" zahnul do "L", možná navařil příčku, ale to už jen ze zvyku, vytáhnout cca 70 cm "závitovky" z tvrdého betonu půjde i bez toho špatně.) Pakliže by se betonovalo pomalu, nebo se přidával například ten starý beton, nemuselo by se podařit tam ty "závitovky" pak strčit. Tedy bych je nahrubo usadil během betonáže a pilíř nasadil až nakonec, ovšem dokud s nimi ještě půjde (v horní části) hýbat.
Vezmu si prkýnko, provrtám díry v přesné rozteči, závitovky přišroubuji k prkýnku, vyzkouším, zda to pasuje k patce sloupu a pokud ano, tak celou konstrukci jen hodím naspod jámy a zaleju betonem, takže se to nepohne. Nebudu tak muset vůbec řešit, jak držet nad betonem 30kg sloup, aby se do něj nepotopil.

Ohledně šířky vrchní desky sloupku: ráno jsem to zkoušel a je to v pohodě, překážet to nebude, takže ani nebudu muset řezat. A případně jsem našel, že existují vykružovací korunky na vrtačku, tak by to možná šlo i s tím na hezký kruh? (ale možná jsem naivní, přeci jen je to 10mm ocel)
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R
Stanislavxyz

Tak sloup, který má ke všemu jen třicet kilo, bych "podržel" nad betonem snadno, např. dva hranoly z horní strany té spodní příruby (chycené na tu stejnou "závitovku", kterou chci zabetonovat), plus podložky, či klínky kompenzující sílu příruby (tedy patřičné zvednutí hranolku nad bednění) a sloup se nikam nepotápí. Ale je to jen nápad pro zamyšlení. Prkénko dole jednou uhnije a pod betonem (nebo v betonu) bude dutina (netvrdím, že to musí vadit), také na větší délku by se závitové tyče mohly ohnout a pokud nejsou otvory v přírubě o dosti větší, skončí to pilováním (také lze).

Bimetalové korunky na řezání kulatých otvorů i do oceli existují, ale velký průměr už je docela náročný a trvá to dlouho. Záleží pochopitelně i na materiálu, není ocel jako ocel... Takovou korunkou bych (možná) vrtal otvor do pilíře zboku (pro ruku).

Možností je více, jak dílo provedete je na Vás. Pokud se zde později podělíte o zkušenosti (třeba i špatné), mlže to být pro jiné přínosné.

Ať se daří!
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Kolega má flexu, tak vyřízne čtvercový nebo obdélníkový otvor. V rozích si lze pomoci vrtanými dírami. Práce za 0 Kč na nějakých 5 minut.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer

Příspěvek od Homer »

Aniž bych chtěl jakkoliv prosazovat svůj návrh řešení a jak se rozhodne stavebník je mi jedno, poznamenám, že cena jedné chemické kotvy - respektive ta trocha co se spotřebuje na čtyři kotvy, rozhodně nedosáhne ceny čtyř dlouhých závitovek. Co zbyde, lze použít následně na jiné kotvení.

Při nárocích na pevnost kotvení je takové řešení více než dostačující, navíc je to pohodlnější, než jiná řešení. Ale jak píšu, nechť si stavitel vybere :-).
Stanislavxyz

MilANe, máte pravdu, také jsem o řezání korunkami prve nikde nehovořil- reagoval jsem na zmínku o nich výše.

Homere, souhlasím, pevnostně to asi bude dostačující. Pohodlnost zhotovení hovoří také pro. Já chci vždy vše (pokud možno) "neprůstřelné" a cca 70 cm "závitovky" se zahnutým koncem v (monolitickém) betonu je pro mě prostě důvěryhodnější řešení, než chem. kotva. Ano, možná zbytečně předimenzované...
Stanislavxyz

Ještě k té levnosti, či drahosti zabetonovaných závitových tyčí:
- "závitovka" M12 1 m à cca 60,- x 4 (?)= 240,-

- chem. kotva 300 ml cca 200,- (podle mě padne skoro celá a pokud ne, je otázka, kdy ji běžný člověk doma příště využije)
- fukar na čištění cca 200,- (nemá každý doma a to jsem ošidil vymetání a nekoupil kartáček)
- vrták SDS+ přiměřeného průměru a délky cca 150,- (aušus, ale na těch pár děr zvládne- také nemá každý doma)
- a nakonec nějaká ta "závitovka", byť kratší kousky 4 (?) ks à 300 mm= dvě metrovky za cca 120,-

A to počítám s tím, že vrtačku s příklepem stavitel vlastní, nebo si ji zadarmo může půjčit. Ale možná i tento kalkul jsem přehnal a kotvy nemusí být tak hluboko a nářadí si lze půjčit (což ovšem zase vyžaduje shánění, ježdění, prosení, děkování...).

Holt vše má svá pro a proti. Proti variantě "chem. kotva" nic nemám, jen já bych asi betonoval "závitovky" (a to vlastním všechno výše jmenované nářadí). Návrhů a podnětů zaznělo dosti, zhotovitel si tedy může vybrat, nebo najít vlastní řešení.
Homer

Příspěvek od Homer »

Ona ta kalkulace je kalkulací poněkud jednostrannou, protože i čas strávený touto prací má svoji cenu - když už kalkulujeme :-). A "závitovková" varianta je pracnější s větší spotřebou času.

Ale ještě se té kalkulace dotknu. Je to dva týdny co jsem na chemii kotvil k desce tvárnice ze ztraceného bednění a to celkem 26ks 8mm žebírkové armatury. Hloubka 10 - 12cm , spotřeboval jsem necelou jednu kartuši.
Troufám si proto říci, že na 4ks 12-14mm kotvy ( bohatě stačí ) se při doporučeném otvoru o 2-3mm větším spotřebuje zlomek kartuše. Tu stačí uzavřít a vydrží do dalšího použití, protože složky se mísí až v hubici - to není třeba vysvětlovat.
K vrtání do poctivého gletovaného betonu jsem použil obyčejný plátkový vrták 10mm Extol, který těch 26 děr vydržel vyvrtat bez úhony a dál vrtá, sám jsem se divil... Stál 49,-Kč. K tomu běžná příklepová vrtačka Narex. Mám i lepší a silnější příklepovku, ale příslušný vrták jsem zrovna neměl po ruce. Pravda, vyfoukal jsem to kompresorem, ale stačí i balonek s hubičkou, který se dá rovněž koupit, byť to trvá déle.

Stačí si uvědomit síly, které budou na pilíř působit a není myslím dál co řešit. Nikdo tím nebude silou páčit, není to sloupek svodidla na dálnici. Samozřejmě, zabetonovat závitovky přes celý základ je ultimátní řešení, ale zde to opravdu nemá smysl dělat.
LaH

Příspěvek od LaH »

Docela obsažné, tenhle odkaz jsem tady nenašel.
EN - Zřízení malé observatoře: Od konceptu k výstavbě

Narazil jsem na to při hledání zkušeností, jak na kolejničkách, nebo i bantamech vytlačit např. můj Hvězdostroj z budoucí astroboudy na definovanou pozici na zahradě tak, aby to na tom místě udrželo předchozí ustavení montáže. Jde jen o 3 až 4m transferu. Opačně, tedy odjíždět s boudou nejde. Stahovat nebo odklápět střechu taky ne. Kopule je fuj. Estetika zahrádky rozhoduje!!. :lol: :x

Máte-li nějakou nosnou myšlenku ...
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Odpovědět