Časopis Astropis
Re: Časopis Astropis
Bohužel toto je v tuto chvíli skutečně poslední…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Skoda ze neni dalsi cislo. Co se stalo ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
S periodicitou vydávání jsou problémy dlouhodobě. Loni ČAS na Astropis zatlačila, tak se vydalo pár čísel poměrně rychle a teď zase nic. To ale všichni víme. Nevím, kde je problém, ale evidentně je to neudržitelný stav. Astropis je spíš občasník. Ani nevím, kolik má normálně ročně vyjít čísel.
Mne se občas zasteskne za Říší hvězd (i za tím názvem
).
Mne se občas zasteskne za Říší hvězd (i za tím názvem

- Stanislavxyz
Myslím, že standardně by mělo být pět čísel, čtyři normální a speciál. Dříve to tak nějak bývalo. Proč a jak teď Astropis (ne)vychází ovšem také netuším.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Důvod je jednoduchý, nejsou lidi, neplní se termíny uzávěrek. Někde to i sám/sami editor/editoři Astropisu psali, možná v samotném Astropisu, možná na astro.cz, to už si nevybavuji.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- Stanislavxyz
"Nejsou lidi"- jako autoři, nebo redaktoři, nebo všichni? Termíny uzávěrek se neplní snad nikde, přišlo mi, že když jsem občas někam něco posílal, byl jsem jediný, kdo tak činil včas a mnohdy se tomu redaktor/ka podivoval/a.
Z mého pohledu nepravidelnost vydávání nevadí, ani kvantita není mnou vyžadovaný parametr. Raději jednou do roka kvalitní obsah (i forma), než čtyřikrát (resp. pětkrát) něco šitého horkou jehlou.
Z mého pohledu nepravidelnost vydávání nevadí, ani kvantita není mnou vyžadovaný parametr. Raději jednou do roka kvalitní obsah (i forma), než čtyřikrát (resp. pětkrát) něco šitého horkou jehlou.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Chybí autoři, kteří by vytvářeli kvalitní popularizační obsah. Stejný problém řeší i astro.cz, tam už se to zlepšilo, nějaké články vychází.
Je to problém snad všude, kde se jedná o specializovaný obor nebo zájem. Papírové časopisy vymírají a i online alternativy mají problém sehnat kvalitní obsah za minimální odměnu, kterou mohou nabídnout. Většinou mohou nabídnout maximálně nehynoucí slávu a zaplevelené diskuze. Za mrzký peníz je potřeba zaplatit autora, korektora, editora, grafickou úpravu, tisk/hosting. Pokud by měli všichni dostat spravedlivou odměnu, tak by takový časopis musel vypadat spíše jako leták Lidlu
.
Je to problém snad všude, kde se jedná o specializovaný obor nebo zájem. Papírové časopisy vymírají a i online alternativy mají problém sehnat kvalitní obsah za minimální odměnu, kterou mohou nabídnout. Většinou mohou nabídnout maximálně nehynoucí slávu a zaplevelené diskuze. Za mrzký peníz je potřeba zaplatit autora, korektora, editora, grafickou úpravu, tisk/hosting. Pokud by měli všichni dostat spravedlivou odměnu, tak by takový časopis musel vypadat spíše jako leták Lidlu

Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Protože už pár let s Astropisem beru ČČ pro Fyziku, tak sleduji, že vcelku hodně jak odborných tak populárních článků z astro případně kosmo tématikou je tam. Třeba by se dalo domluvit s autory nebo to nějak spojit? Ale jasný že primární zaměření je jiné. Koukněte na web https://ccf.fzu.cz/
První letošní číslo Astropisu jde do tisku!
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky_20250522_194439.png (1.58 MiB) Zobrazeno 207 x