Vyzkoušejte si zpracování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek od Psion »

Ten Master DF vypadá dost děsivě, na ten počet složených snímků (předpokládám vše v Integration vypnuté a pouze nastaveno Average) by to měla být skoro jednolitá plocha.
mirkovacik
Věk: 53

Příspěvek od mirkovacik »

Tak... Keby ten dark current nemal nejaký vzor, tak by mala vzniknúť jednoliata plocha s jednou hodnotou. Ale potom by sme asi darky nepotrebovali. Pre účely kalibrácie flatom by stačilo odpočítať konštantu...

Podľa mňa je to práve o tom, že aj (dark current + bias) má vzor a toto je ono. Či?
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Psal jsem SKORO. Já jsem při dostatečném počtu snímků také žádný DF nepotřeboval a to na výrazně horším Canon 40D. Taky vidím ,že v jednotlivém Light CR2 snímku skoro žádný banding není, tedy zanese se tam tím Master DF.

Já bych ten snímek zpracoval pouze s Master Flat a odstranil hotpixely složením na Median a bylo by to výrazně lepší.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jasně, moje práce, takže můžeme vyloučit elektrické rušení, že by třeba nebyla správně připojená stínící folie k rámečku senzoru a podobně.

Roseta je sice proexponovaná dost málo, ale nebude to důvod těch pruhů v mlhovině. Jejich jednoznačným zdrojem je flatfield. Netuším, jak se ti tam dostaly. Máš nějaké darkflaty ? Jak jak jsi je snímal ? Vystav master darkflat, kkterým jsi kalibroval flaty.

To, že vypadá master dark tak, jak vypadá, nemusí nic znamenat. Velké množství DF vyprůměrovalo všechny náhodné vlivy, a tohle může být opravdu opravdu skutečný dark. Ty pruhy jsou ve skutečnosti velmi slabé, a v single DF hluboko pod úrovní šumu, proto tam nejsou vidět. Pepo, to se tedy pleteš, zkus sui to a uvidíš. Když jsem okalibroval single light tím pruohovaným master DF, nijak ho to nepokazilo.

Ale ten FF to totálně pokazí. Však se taky na něj podívej. Vždyť v něm máš úplně nesmyslné nizoučké úrovně, 0.0014
Když ho pomocí funkce Rescale znormalizuju na maximální hodnotu 1, a pak aplikuju v pixel math (light-masterDF)/masterFF, tak vinětace je zkalibrovaná naprosto dokonale, a jediný neduh je ten, že se do lightu zanesou ty pruhy z masterFF.

Tedy závěr je z mého pohledu úplně jasný. Extrémně málo proexponovaný FF, tedy jsou v něm vidět všechny nectnosti senzoru a obvodů (ty pruhy) a ty pak znehodnotí obraz při kalibraci. FF musíš exponovat tak do 1/3 až 2/3 rozsahu. Ty tvoje FF jsou exponované o dva řády méně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mirkovacik

Dík za rady a trpezlivosť. :)
Pozriem na tie flatfieldy.

Po pravde, ja som vždy na tejto úrovni kalibrácie skončil s tým, že je to DSLR a lepšie to asi nebude. No ale keď tvrdíte, že by mohlo, tak to určite skúsim! :)

Flaty určite chcem robiť, nakoľko to dobre eliminuje špinky a fľaky a tiež to umožňuje využiť 100% celého FF poľa. A keď fotím na 135/2, tak môžem fotiť na plnej diere...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ne, takhle je to blbě. Rozeta je celkem jasná mlhovina, a 6D vynikající DSLR. Tam to musí být po kalibraci naprosto čisté. A na tyhle emisní mlhoviny si pořiď nějaký mlhovinový (dual bandpass) filtr co pouští jen spektrální čáry typické pro mlhoviny. Kontrast bude rázem úplně jinde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mirkovacik

Po integrácii (kalibrácia s darkami, bez flatov) je to "hladké", bez pruhovania...

Ďakujem za pomoc.

PS: Ja mám cls-ccd clip na hmloviny. Len sustavu nerad rozoberam a tak rok fotím bez filtra (hmloviny) a rok s filtrom (hviezdy). Teraz je ten rok bez cls-ccd, chcem fotiť hviezdy k hmlovinám z minulosti, reparat andromedy a nakoniec plejady. Tato rozeta bola na vyplnenie hluchého času, tá moja zostava na galaxie moc nie je. Ale ten leotriplet je prekvapivo dobrý aj M13, to pojde.

Ešte - k tým lightom - pisal si, že je možné predlžiť cas aj 4x. Je jedno, či iso nahodím zo 400 na 1600 a nechám 3 minuty alebo to dam na 12 minut na iso 400? Alebo zlatá stredná cesta iso 800 a 6 minút?
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já bych dal ISO 800 na 5-8 minut, podle jasnosti objektu a výskytu jasných hvězd.

Nerozumím tomu focení, s filtrem hvězdy, bez filtru mlhoviny. To má být snad obráceně, ne ? :-) Překlep ?
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MMys píše: 11. 03. 2025, 21:18 Ale ten FF to totálně pokazí. Však se taky na něj podívej. Vždyť v něm máš úplně nesmyslné nizoučké úrovně, 0.0014
Když ho pomocí funkce Rescale znormalizuju na maximální hodnotu 1, a pak aplikuju v pixel math (light-masterDF)/masterFF, tak vinětace je zkalibrovaná naprosto dokonale, a jediný neduh je ten, že se do lightu zanesou ty pruhy z masterFF.
To jsem psal jako první že ten Master Flat je špatný. Ale i ten Dark Frame je divný, takhle by neměla vypadat složenina takového počtu DF snímků. Kalibrovat jsem to nezkoušel.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nojo, koukám, to jsem si nevšimnul. Každopádně důvod těch pruhů v mlhovině je nyní jasný. Extrémně tmavý FF.
Ten DF opravdu takhle může vypadat. On to ve skutečnosti není jen DF, ale DF+bias. A takto pruhovaný bývá právě bias. Kdybys to rozdělil, tedy udělal ještě master bias z podobného počtu snímklů, bylo by to v něm také, a po odeštu by DF obsahoval jen šum a hotpixely, a bias ty prouhy.

Pseudonáhodný vodorovný banding způspbený interním rušením v obvodech se totiž po takovém počtu snímků už prakticky dokonale zprůměruje, a šum také, a zůstane to co je systematické a normálně není vidět. Za mě tedy DF netypicky vyhlížející, ale OK. Ty svislé pruhy mají rozdíly v dolních jednotkách ADU.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Možné to je, že z toho leze tenhle DF, nikdy jsem to neviděl a bylo tady těch DF z 6D docela dost. Navíc ten DF není dělaný v teple (tedy předpokládám), ale nevím, jak se dá za noc nafotit 170 snímků DF. Máš pravdu, že to tam zanese ten špatný Flat, protože je to úrovňově skoro Bias :) Často jsem viděl i úpravy, kdy s Flatu odstraňují šum různým způsobem, aby se nezanášel do zpracování. Každopádně takový silný banding jsem ve Flatu viděl poprvé a přes DSLR jsem dělal víc jak polovinu svých obrázků.
Osel
Věk: 55

Příspěvek od Osel »

Miro
viewtopic.php?t=33908&hilit=Canon+6D+flaty&start=30
Tady to máš popsané.
AWB dej u flatu na + 2 , stačí 20ks ISO 100 čas cca15s. A cvakej je ručně.
Darky stačí cca 40ks.
Ligty bez problému ISO 2000 a čas 5min.
Od té doby co to tak u 6D dělám mám klid.
Osel

Příspěvek od Osel »

Sorry ne AWB ale EV+2...
https://www.myastroscience.com/proper-flats-with-dslr

a tady je Miro, 14 dní stará 2244, projetá DSS, Alex mi udělal Pixl a já si trochu pohrál s barvami v Zoneru.
cca 7,5h dat. filtr L-Enhance.
Přílohy
2244web.jpg
2244web.jpg (928.5 KiB) Zobrazeno 9389 x
Naposledy upravil(a) Osel dne 12. 03. 2025, 10:44, celkem upraveno 1 x.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Zajímavé povídání s ukázkami DF je tady : https://clarkvision.com/reviews/evaluat ... index.html

Závěr:
Snímač Canon 6D má velmi působivý výkon, od velmi nízkého měřeného šumu při čtení až po nejnižší vzorový šum při nízkém ISO, který jsem dosud na snímači Canon viděl. Má také nejvyšší dynamický rozsah, který jsem u snímače Canon naměřil. 6D má vynikající vysokou odezvu signálu, díky čemuž je tento fotoaparát špičkový. Při dlouhých expozicích nejsou žádné viditelné pruhy jakéhokoli významu (stopové množství pruhů lze vidět v 10minutových expozicích, ale ne natolik, aby to bylo závadné na skutečných snímcích), a žádná viditelná horká místa od elektroniky zahřívající snímač na jedné straně. Temný proud je podobný proudu z 1D Mark IV a podobný 7D nad asi 10 C.

Konstantní úroveň tmy s dlouhou dobou expozice znamená, že kamera má na snímači potlačení temného proudu. To však nepotlačuje šum z temného proudu. Výsledkem je však jednotně tmavá úroveň, která nevyžaduje žádnou korekci po zpracování. Při dlouhých expozicích při záznamu raw nejsou potřeba žádné tmavé snímky s dlouhou expozicí.
Osel

Příspěvek od Osel »

tady je master dark mojí 6D, venkovní teplota 12 st teplota čipu 25st
Přílohy
m dark.png
m dark.png (677.14 KiB) Zobrazeno 9407 x
Naposledy upravil(a) Osel dne 12. 03. 2025, 10:41, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět