Návrh a stavba dalekohledu
- Stanislavxyz
Re: Návrh a stavba dalekohledu
Milane, Martine- nakreslit si to je samozřejmě základ, ale otvor v tubusu pod O.V. bych prostě udělal co největší (jak dovolí O.V.), tím se přece nemůže nic pokazit. Jestli se nepletu, tak pole by v ideálním případě měla ořezávat polní clona, tedy všude jinde můžou být (raději větší) vůle, nebo se mýlím?
Karle, psal jsem výše, že to děláte poctivě. Ale možná až moc. Je to jen můj osobní názor, a třeba budu za lajdáka, ale já bych tam klidně nechal to větší zrcátko, protože milimetr, resp. dva podle mě nemá cenu řešit a při pohledu do okuláru to nikdo nepozná.
Každopádně doufám, že se nám pochlubíte O.V., až bude hotov, docela mě zajímá, jak ho hodláte řešit.
Karle, psal jsem výše, že to děláte poctivě. Ale možná až moc. Je to jen můj osobní názor, a třeba budu za lajdáka, ale já bych tam klidně nechal to větší zrcátko, protože milimetr, resp. dva podle mě nemá cenu řešit a při pohledu do okuláru to nikdo nepozná.
Každopádně doufám, že se nám pochlubíte O.V., až bude hotov, docela mě zajímá, jak ho hodláte řešit.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Zdravím. On už OV vlastně hotov je to bych s ním nemohl dělat pokusy, akorát ten základní válec byl moc robustní tak šel na zeštíhlení na soustruh.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Stanislavxyz: Okulárový výtah je skoro hotový, jednodušeji to snad nejde. V této poloze zaostřím na sloup vys.napětí cca.500m třemi okuláry 26mm 10mm a 5mm. Ještě si nechávám rezervu na posunutí k sekundáru a primár ještě není napevno. Není Měsíc.
Karel.
Martine díky za výkres.Karel.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
- Stanislavxyz
Pěkná práce Karle!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Karel.
Opravdu moc pěkná práce.
Okulárový výtah mi přijde moc na konci tubusu, nebude potřeba kvůli tomu přidělat ještě nějakou rosnici? Úplně jednoduše, pokud se podíváš do výtahu bez okuláru, je vidět ven přes hranu tubusu? Pokud ano, byla by vhodná.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zítra mrknu, jinak rosnici mám ještě z dob minulých teleskopů. Teď bych potřeboval počasí abych zkusil zaostřit.
Zdravím vla: Tak jsem to hned po ránu zkusil a poslední co vidím je hlava šroubku co drží pavouka, tj.asi 7 - 8mm od hrany tubusu. Co by se stalo kdybych hranu viděl?
Jinak díky za upozornění.
Karel.
Jinak díky za upozornění.
Karel.
Pokud bys viděl přes hranu tubusu ven pronikalo by to touto cestou do výtahu parazitní světlo. Z tohoto důvodu mají snad všechny UL naproti výtahu clonu, která tomu zabrání. U plnotubusu to nebývá nutné řešit, protože výtah bývá dále od konce než máš ty. Ale u tebe se zase jedná o malý průměr tubusu, takže ti to geometricky zřejmě vychází v pořádku i bez té rosnice.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zdravím. Na doporučení jsem přeci jen tubus o malinko prodloužil a ještě k pavoukovi, mám ho předělat aby ramena byla na sebe navazující. Četl jsem (pozdě), že by tak měla být.
Dík Karel.
Dík Karel.
ano, ramena pavouka by měla být symetrická, takto jich budeš mít v obraze osm (ale budou slabší než 4 v ose). U tak malého dalekohledu bych volil jen tři ramena (šest slabých odrazů), ale předělávat nemá cenu..
Díky za radu, není problém to předělat v důchodu je času i materiálu dost. Včera jsem to zkusil na Měsíc, ale s tubusem v náručí (dobsík je ve výrobě), to nemělo smysl. Přesto jsem zahlédl jakoby stíny za srpkem Měsíce. Mohla to způsobit nepřítomnost clonky před sekundárem?
Zdravím. Tak se mi ten stín potvrdil, Měsíc krásně zaostřený a pod a nad cca. jedna čtvrtina Měsíce slabý stín.
Díky.
- Přílohy
-
- 20250310_143544.jpg (73.75 KiB) Zobrazeno 2148 x
-
- 20250310_142940.jpg (524.2 KiB) Zobrazeno 2148 x