Omán

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
mnauprsk

Omán

Příspěvek od mnauprsk »

Na začátku ledna jsme měli rodinnou dovolenou s cestovkou na jihu Ománu u Salály. Přibalil jsem Monarch 7 10x30. Byli jsme v resortu, jen jsme byli na výletech s cestovkou, mimo jiné i v poušti včetně noci v kempu asi 2 hodiny autem na sever, na kterou jsem se hodně těšil.

Omán je sice řídce zalidněný, ale masová turistika se zde v současnosti rozvíjí velmi rychle, a světelné znečištění vůbec neřeší. Například měli lampy pouličního osvětlení kolem pobřežní silnice mimo osídlení, protože si kolem silnice občas místní Arabové dělají pikniky s kouřením vodnice. Resort byl pěkný, ale v noci nasvícený až hrůza, a to často i směrem nahoru, např. od kořenů palem směrem do jejich korun.

Když jsme přijeli do kempu v poušti, tak byl nasvícený až běda, ale upozornili nás, že mezi 22 a 23 hodinou se vypne elektřina a osvětlení. Ve skutečnosti se skutečně vypnula elektřina ve stanech, takže se v nich už nedalo svítit, ale osvětlení kempu se pouze výrazně ztlumilo, ale pořád zůstávalo hodně rušivé. Dělal se táborák, který byl ale z hlediska světla v ohrazeném prostoru, takže mimo tento prostor moc nevadil. Obloha byla pěkná směrem od kempu, tj. na JJV, směrem přes kemp to světlo opravdu rušilo. Průvodkyně říkala, že před několika lety se ještě osvětlení v kempu v noci vypínalo úplně. U obzoru bylo znát znečištění prachem, výše byla obloha pěkně modrá.

Double cluster a M31 byly vidět hůř než u nás z venkova. Ale mě samozřejmě zajímaly objekty na jihu. I z resortu byl docela zážitek vidět druhou nejjasnější hvězdu oblohy, Canopus. Zklamáním bylo, že jsem pouhým okem viděl jen 6 hvězd z Plejád, stejně jako z okrajových částí Prahy. Teď ty zajímavější objekty:
M44 - pouhým okem jasně viditelná, v triedru velmi hezká
M42 - v triedru velmi hezká a velká, takto jsem ji ještě v ručním triedru neviděl
M35 - okem jsem ji viděl taktak, v triedru docela hezká, ale to znám i z ČR
M41 - jasně zřetelná okem, v triedru velmi hezká
M46 & M47 - jasně zřetelná okem, v triedru pěkně viditelné obě hvězdokupy - M47 včetně hvězd, M46 jako mlhavý flek, velmi hezký kontrast mezi nimi
Jupiter - přímo nad hlavou, v triedru viditelné všechny 4 měsíce
Uvažoval jsem, že bych si k ránu přivstal na Omega Centauri, ale výš na obloze by byla když by už svítalo a ještě k tomu by byla blízko Měsíce, tak jsem se na ni vykašlal, snad někdy jindy.

Neměl jsem pořádně oči přivyklé na tmu, dělal jsem to hodně jako popularizaci, ostatním turistům a dvěma místním řidičům džípů se triedr velmi líbil. Trochu mě pobavilo, že o něm někdo prohlásil, že je velký :-)

Zážitek to byl, ale světelné znečištění zřejmě v této oblasti postupuje velmi rychle. Lepší by bylo si půjčit auto a zajet do nějaké odlehlejší ( v této části pouště bylo podobných kempů v okolí několik a další se prý budou budovat) a pokud možno i horské oblasti, ale to s manželkou a malým dítětem bohužel nebylo reálné.
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Honza Ebr (honza42)

Re: Omán

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Tak v Ománu je to jednoduchý, protože spát se dá naprosto kdekoliv, kam se řlověku podaří dostat a napříč tou největší pouští vede 1000 km dálnice. Boční silnice teda nejsou často moc "silnice", takže je to fakt o tom, kam se dá dostat, pokud si teda člověk nepůjčí džíp.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
MJP
Věk: 33

Příspěvek od MJP »

Nejlepší podmínky na pozorování jsem v Ománu zažil možná trochu paradoxně ne v poušti ani na horách, ale na ostrově Massirah. Dostupný celkem pravidelným trajektem, ze Salalahu to není daleko. Krom jednoho městečka, kde seženete vše potřebné, téměř neobydlený, ani na pevnině v úrovni ostrova nejsou města, takže světelné znečištění naprosto minimální. Tábořit se dá kdekoliv, obzvlášť ve zděných plážových přístřešcích. Ostrov obkroužíte autem za půl dne, takže vybrat místo je hračka. Doporučuji navštívit, s dalekohledem i bez je to ráj.
Fraibiš Lubomír
Věk: 55

Příspěvek od Fraibiš Lubomír »

mnauprsk píše: 01. 02. 2024, 17:44 Na začátku ledna jsme měli rodinnou dovolenou s cestovkou na jihu Ománu u Salály. Přibalil jsem Monarch 7 10x30. Byli jsme v resortu, jen jsme byli na výletech s cestovkou, mimo jiné i v poušti včetně noci v kempu asi 2 hodiny autem na sever, na kterou jsem se hodně těšil.

Omán je sice řídce zalidněný, ale masová turistika se zde v současnosti rozvíjí velmi rychle, a světelné znečištění vůbec neřeší. Například měli lampy pouličního osvětlení kolem pobřežní silnice mimo osídlení, protože si kolem silnice občas místní Arabové dělají pikniky s kouřením vodnice. Resort byl pěkný, ale v noci nasvícený až hrůza, a to často i směrem nahoru, např. od kořenů palem směrem do jejich korun.

Když jsme přijeli do kempu v poušti, tak byl nasvícený až běda, ale upozornili nás, že mezi 22 a 23 hodinou se vypne elektřina a osvětlení. Ve skutečnosti se skutečně vypnula elektřina ve stanech, takže se v nich už nedalo svítit, ale osvětlení kempu se pouze výrazně ztlumilo, ale pořád zůstávalo hodně rušivé. Dělal se táborák, který byl ale z hlediska světla v ohrazeném prostoru, takže mimo tento prostor moc nevadil. Obloha byla pěkná směrem od kempu, tj. na JJV, směrem přes kemp to světlo opravdu rušilo. Průvodkyně říkala, že před několika lety se ještě osvětlení v kempu v noci vypínalo úplně. U obzoru bylo znát znečištění prachem, výše byla obloha pěkně modrá.

Double cluster a M31 byly vidět hůř než u nás z venkova. Ale mě samozřejmě zajímaly objekty na jihu. I z resortu byl docela zážitek vidět druhou nejjasnější hvězdu oblohy, Canopus. Zklamáním bylo, že jsem pouhým okem viděl jen 6 hvězd z Plejád, stejně jako z okrajových částí Prahy. Teď ty zajímavější objekty:
M44 - pouhým okem jasně viditelná, v triedru velmi hezká
M42 - v triedru velmi hezká a velká, takto jsem ji ještě v ručním triedru neviděl
M35 - okem jsem ji viděl taktak, v triedru docela hezká, ale to znám i z ČR
M41 - jasně zřetelná okem, v triedru velmi hezká
M46 & M47 - jasně zřetelná okem, v triedru pěkně viditelné obě hvězdokupy - M47 včetně hvězd, M46 jako mlhavý flek, velmi hezký kontrast mezi nimi
Jupiter - přímo nad hlavou, v triedru viditelné všechny 4 měsíce
Uvažoval jsem, že bych si k ránu přivstal na Omega Centauri, ale výš na obloze by byla když by už svítalo a ještě k tomu by byla blízko Měsíce, tak jsem se na ni vykašlal, snad někdy jindy.

Neměl jsem pořádně oči přivyklé na tmu, dělal jsem to hodně jako popularizaci, ostatním turistům a dvěma místním řidičům džípů se triedr velmi líbil. Trochu mě pobavilo, že o něm někdo prohlásil, že je velký :-)

Zážitek to byl, ale světelné znečištění zřejmě v této oblasti postupuje velmi rychle. Lepší by bylo si půjčit auto a zajet do nějaké odlehlejší ( v této části pouště bylo podobných kempů v okolí několik a další se prý budou budovat) a pokud možno i horské oblasti, ale to s manželkou a malým dítětem bohužel nebylo reálné.
Dovoluji si malou(velkou) poznámku. Byl jsem přesně v tom samém kempu. Ano, osvětlení z těch lamp trochu rušilo ale odešel jsem trošku dál od toho ohně v ohradě směrem k duně, se svou AR80/640 NANO . Místní z toho úplně zkoprněli. Jupiter a jeho měsíce byl pro ně úplně jako zjevení. O tobě mě asi povídala mladá průvodkyně :). V pouště jsem byl ale zklamán. Ostrost hvězd byla oproti naší vesnici Košetice u Pelhřimova mizivá. Jen jsem si vychutnával galaxii Andromedu. Ta byla proste boží. Ale jinak jsem si myslel že mne mléčná dráha prostě posadí na zadek. A...nestalo se tak. Spaní v pouští za 180euro byl fajn zážitek a ráno, když bylo v poušti 14 stupňů :) bylo také fajn, ale ta noční obloha za to nestála. Škoda. Za to v resortu Salalah byl pan Bresser jednička. Všem jsem dával nakouknout do mého kukátka a všichni místní co se o nás starali, číšníci, jejich šéf a i zametači, ještě nic podobného neviděli. No bomba zážitek. Jedna polka o mě řekla že jsem jako Kopernik . Teda to mě dostalo. Hned jsem si musel dat Salalah drink. Já, brutální amatér. :) . Všichni si mysleli že dalekohled na stativu patří hotelu a slouží jako atrakce. Z této domněnky je ale má starost o kukátko brzo přešla. Ale jinak to byly fajn večery. Místním, co uklízejí za 190 riálů, jsem rád ukazoval vše zajímavé, co nikdy prostým okem neuvidí. ps: A ta mlada průvodkyně o mě řekla že jsem jí změnil celý náhled na noční nebe. :) Tak to je má vsuvka na tvůj Omán. Boží krajina, boží moře a místní jsou naprosto super. Jel bych znova, ovšem letos nás asi čekají Kapverdy. Ale teď ne Sal, ale Boa Vista. Mimochodem. Ty Kapverdy a Sal.... nebe také nic moc. Zlatá Vysočina. Díky a někdy u moře nebo v poušti. Ahoj Lubomír
AR80/640 NANO Bresser, 203/1000 Bresser , Seestar S50.
mnauprsk

Příspěvek od mnauprsk »

Díky za informace, já tu poušť také čekal lepší. Ten dalekohled a montáž jsi měl v odbaveném zavazadle? Předpokládám, že do příručního by se nevešel.
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Míra Pech
Věk: 57

Příspěvek od Míra Pech »

Z Ománu jsme se vrátili teď o víkendu. Dalekohled jsem sebou žádný neměl, byli jsme v resortu Rotana v Salalah, kde pozorování čehokoliv jiného než planet nemělo smysl. Přes místního českého průvodce (jediný certifikovaný Ománským ministerstven kultury) jsme jeli do dun na západ Slunce, tam se to malinko protáhlo až do nautického soumraku, tam by asi pozorování bylo jiné kafe.
Jo a nedalo mi a někdy kolem 2AM místního času jsem se šel podívat na Jižní kříž. Byl hezky vidět i z toho resortu.
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Jen poznámka ke Kapverdám:
Pokud nevylezeš na nějakou vyšší sopku, tak je to o ničem - je tam z oceánu velká vlhkost. Moje zkušenost je, že od úrovně moře je cca 30 stupňů nahoru nekoukatelno.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
JaK

Příspěvek od JaK »

Kluci, čtu to tak. A jsem trochu skeptickej ;) Letíme v březnu do Sálaly, na tu poušť jsem taky koukal. A lákalo mě to, konkrétně do vesničky Shisr. Byli jste tam taky? Pokud ano, tak se na to asi vyprdnu ;) chtel jsem jet zazit B1, ale asi si radši počkám do Chile 2026. Nebo? Budu rád za vaši reflexi. Ještě otázka k obloze v rezortu. Letím východně od Salalah, jak to tam vypadá s SQM? Neměřili jste?
mnauprsk

Příspěvek od mnauprsk »

Přímo ta vesnička to nebyla, ale nějaký kemp v té oblasti. B1 to rozhodně nebyla. Jednak tam byly světla z toho kempu i dalších kempů, je to prostě část pouště pro turisty, někam kam si zajedeš sám to může být lepší. A u obzoru bylo vidět světlo z nějakých měst. V rezortu je to samozřejmě ještě slabší. Ale v březnu jsou vidět známé věci, ke kterým tmu nepotřebuješ: možná ještě večer bude vidět Canopus, později bude vidět Jižní kříž a Alfa Centauri. Spíše na trieder bude z rezortu Omega Centauri. Pokud by ses dostal v noci do té pouště, měla by později v noci být už snad hezky vysoko mléčná dráha blízko středu galaxie - souhvězdí Střelce a okolí, to by i tím triedrem mělo být velmi hezké.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Já už jsem to tady teda psal výš, ale víte o tom, že v Ománu můžete jet naprosto kamkoliv, že jo? Prostě si půjčte auto a jeďte na nějaký tmavý místo v poušti, někam jinam, než kde jsou ty různý turistický tábořiště.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Míra Pech
Věk: 57

Příspěvek od Míra Pech »

JaK píše: 05. 02. 2025, 12:05 Kluci, čtu to tak. A jsem trochu skeptickej ;) Letíme v březnu do Sálaly, na tu poušť jsem taky koukal. A lákalo mě to, konkrétně do vesničky Shisr. Byli jste tam taky? Pokud ano, tak se na to asi vyprdnu ;) chtel jsem jet zazit B1, ale asi si radši počkám do Chile 2026. Nebo? Budu rád za vaši reflexi. Ještě otázka k obloze v rezortu. Letím východně od Salalah, jak to tam vypadá s SQM? Neměřili jste?
My, když jsme se vraceli z těch dun, tak jsme míjeli tábory, kde je možnost přespání v poušti. Tak ty na noční pozorování určitě ne, jsou přesvícený. V Ománu obecně svícením nešetří, dlouhé úseky dálnic jsou nasvícené - mají to i kvůli velbloudům, kteří by sice měli být zpátky v nocovišti, ale mnohdy nejsou.
Fraibiš Lubomír
Věk: 55

Příspěvek od Fraibiš Lubomír »

mnauprsk píše: 05. 02. 2025, 07:40 Díky za informace, já tu poušť také čekal lepší. Ten dalekohled a montáž jsi měl v odbaveném zavazadle? Předpokládám, že do příručního by se nevešel.
Jasně. Byl v kufru. Jako chlap nepotřebuju tolik věcí a tak se tam vešla i AR80tka :) . No, byla trochu rozebraná. Stojan taky, ale za tu exotiku když to kukátko okukovalo hodně lidí mě to stálo. Měl jsem z toho dobrý pocit že jsem ostatním "otevřel" oči . Ted se budou koukat na nebe jinak, budou vědět jak to tam vypadá . ;)
AR80/640 NANO Bresser, 203/1000 Bresser , Seestar S50.
JaK

Příspěvek od JaK »

Pánové, našel jsem si českého “místního” tak jsem s ním tedy byl asi 35km za Ubarem a 210 km za Salalah. Totálně nádherná obloha, i přes 3 dny starý Měsíc to bude nezapomenutelný zážitek z Bortle 1. Rád bych poslal fotku, ale je moc velká - kdyztak tady:
dex

Příspěvek od dex »

Pokud vám odkaz výše nefunguje, tak tento by měl být funkční:
https://www.instagram.com/p/DGzfECYtllA/
mnauprsk

Příspěvek od mnauprsk »

JaK píše: 05. 03. 2025, 15:04 Pánové, našel jsem si českého “místního”
To zní dobře, ale můžeš vysvětlit, co přesněji to znamená? My byli v podobné oblasti, ale bylo tam dost kempů a Bortle 1 to nebylo ani náhodou.
Odpovědět