Ach ta, gramatika !
Re: Ach ta, gramatika !
Spíš bych řekl, že jsi vyrůstal ve "špatné" části republiky. Já se slovensky bez problémů domluvím, ikdyž rodilý Slovák hned pozná, že jsem Čech. A podobně jsou na tom lidé z jiných příhraničních částí republiky. Ti na severu budou pravděpodobně umět polsky, ti na jihu a západě asi německy.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Slovensky rozumím asi úplně všemu, ale mluvit slovensky bych si netroufl... A co mi nejde skoro vůbec, to je psaná slovenština
To mně přímo tahá za oči... Mluvené řeči rozumím, vůbec mi nevadí, ale čist cokoli delšího ve slovenštině fakt nedávám. Takže občasné delší místní příspěvky našich slovenských kolegů jsou pro mně jako by tady nebyly, protože to fakt nečtu... A vůbec nevím proč mi zrovna tohle vadí...

S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
Som slovák, narodený v Československu a som jeden zo slovenských členov Astrofóra. Priznám sa, nikdy by ma nenapadlo, že by v niečom takomto mohol byť problém. Osobne čítam knihy, časopisy, texty na AF a a iných fórach v slovenčine, češtine, angličtine a niekedy aj v nemčine. Keď čítam v češtine, ani si neuvedomím, že nečítam v rodnej reči. Čo už, doba zjavne pokročila.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
nie je nic jednoduhsie... na taketo veci pouzivam doplnok do FireFoxu - TWP - Translate Web Pages. Da sa nastavit aby danu stranku automaticky prekladal do zvoleneho jazyka, a nemusim furt nieco kopirovat horedole...tak isto je velmi pohodlne nechat si original verziu, a len obycajnym vyselektovanim slovicka mi automaticky ponukne preklad... je to asi najlepsi prekladaci plugin co poznam. nic ine vlastne na take veci ani nepouzivam... Teraz som si to na vyskusanie prepol - preklad stranky do cestiny, a aj zo slovaka "David1" je v sekunde cech...dvader píše: ↑12. 01. 2025, 10:45 ...Mám vyzkoušeno, že překladač Google (osobně jej mám nainstalovaný jako aplikaci) už je tak vyspělý, že překládá perfektně. Takže celý příspěvek zkopíruji a přečtu si jej česky v překladači.
Tak třeba tento tip pomůže i dalším…
P.S.:
Kdyby tohle šlo nějak integrovat do AF, to by bylo super! Že by si uživatel zvolil, v jakém jazyce chce příspěvky vidět…

a este linka... na doplnok.
Používám Chrome, kliknu pravým tlačítkem na příspěvek a vyberu přeložit a je hotovo 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já se také někdy ve slovenském textu ztrácím, tedy u nějakých lidí, kteří používají zvláštní styl a nebaví mě to číst, tak to prostě přeskočím 

- Stanislavxyz
Mám rád slovenštinu skoro tak, jako češtinu a doufám, že se mi příspěvky v tomto jazyce budou nadále zobrazovat v originálním znění. Podobně jako kolega David1 v podstatě nerozlišuji mezi českým a slovenským textem, mám doma nemálo knih ve slovenštině a nejsou ve zvláštní sekci knihovny, nýbrž zamíchané mezi českými (a jinými) knihami. Například filmy titulkovanými, nebo snad dabovanými ze slovenštiny do češtiny přímo opovrhuji.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Slovenština mě při čtení nijak nezatěžuje, možná je to tím, že dosud čtu pravidelně Kozmos a udržuju si její aktivní znalost. A jak to tu čtu, tak jsem docela rád, že jazyk našich nejbližších sousedů ve mě při čtení nezbuzuje negativní emoce, to by mě přišlo fakt padlý na hlavu.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Ďakujem.Jarous1 píše: ↑12. 01. 2025, 19:34 Slovensky rozumím asi úplně všemu, ale mluvit slovensky bych si netroufl... A co mi nejde skoro vůbec, to je psaná slovenštinaTo mně přímo tahá za oči... Mluvené řeči rozumím, vůbec mi nevadí, ale čist cokoli delšího ve slovenštině fakt nedávám. Takže občasné delší místní příspěvky našich slovenských kolegů jsou pro mně jako by tady nebyly, protože to fakt nečtu... A vůbec nevím proč mi zrovna tohle vadí...
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
V podstatě nevnímám jestli je to v češtině či slovenčine ( vystudoval VŠD v Žilině). Mluvit či psát jsem si nikdy netroufl neb mám pocit, že bych slovenčinu mrvil. Jsem ze severu, takže polsky rozumím ( i díky TV), ale nemluvím a čtu jen s potížemi.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Jako padesátník jsem nikdy neměl sebemenší problém se slovenštinou, možná i díky dlouholetému odebírání Kozmosu. Vše slovenské jsem považoval za "svaté", byl jsem hrdý na to, že jsem součástí československého státu. Nevím co se změnilo, ale poslední dobou jsem vysloveně alergický na vše slovenské, a to až tak, že zde slovenské příspěvky záměrně přeskakuji. Je mi z toho smutno...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Neviem k comu je tato debata, alebo co ma za ciel... Uz som tu ponukol riesenie ako si prelozit cele forum do cestiny, tak neviem preco tu bedakate...
. Mne pride cestina absolutne prirodzena, vobec nevnimam rozdiely. Ale kedze niektori kolegovia preskakuju slovenske prispevky, tak sa mozno ani nedozvedia, ze v dnesnej dobe AI mozem kludne citat aj japonske forum...skoda...mam nutkanie to tu napisat po cesky, ale neurobim to... 

Zda sa mi to, alebo sa to tu radikalizuje? To by bola velka skoda, ak ano.
Plug-iny samozřejmě jsou, co by se mi líbilo vyřešit, je vyhledávání. Zadám běžný český termín a najde mi to i příspěvky slovensky…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Mně to připadá, že těch dobrých informací na webu obecně ubývá a byl by luxus si jako kriterium zavést ještě jazyk. V drtivé většině je vše v angličtině.
Co mi víc vadí je obsah. Příspěvky, které vypadají jako generované AI, dost odrazují. A to podotýkám, že bývají napsané gramaticky čistě česky, když už jsme ve vlákně gramatika.
Co mi víc vadí je obsah. Příspěvky, které vypadají jako generované AI, dost odrazují. A to podotýkám, že bývají napsané gramaticky čistě česky, když už jsme ve vlákně gramatika.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz