Vyhřívání okulárů v binohlavě
Vyhřívání okulárů v binohlavě
Zdravím,
potřeboval bych prosím poradit s vyhříváním okulárů v binohlavě.
Jestli se dají použít vyhřívací pásky na okuláry. Netuším, pokud bych dal na každý okulár jeden pásek, jestli nebudou někde překážet, ( na nos, apd.)? Na mono pozorování jsem vhřívaní řešit nikdy moc nemusel,( koukám jen levým okem). Ale v binu se mi vždy výrazně mlží pravý okulár.
Díky Tomáš.
potřeboval bych prosím poradit s vyhříváním okulárů v binohlavě.
Jestli se dají použít vyhřívací pásky na okuláry. Netuším, pokud bych dal na každý okulár jeden pásek, jestli nebudou někde překážet, ( na nos, apd.)? Na mono pozorování jsem vhřívaní řešit nikdy moc nemusel,( koukám jen levým okem). Ale v binu se mi vždy výrazně mlží pravý okulár.
Díky Tomáš.
Re: Vyhřívání
Ahoj, aktuálně používám pásek od SVBony:
https://www.svbony.com/dew-heater-strip-for-lens
Dříve jsem používal doma vyráběný pásek, který byl úzký a především jsem si ho udělal na míru.
Jako výchozí jsem použil tuto topnou dečku, kterou jsem přehnul na třetinu šířky:
https://dratek.cz/arduino/1585-elektric ... nohou.html
Pro pozorování jedním okem jsou oba OK, drát samozřejmě stačí jen natočit mimo nos a ničemu to nevadí.
Šířka pásků, vzhledem k lícním kostem je také OK.
Tebe ale asi bude zajímat asi především tloušťka uchyceného pásku vzhledem ke zbývající mezeře pro nos.
Bydlíme kousek od sebe - můžu ti moje pásky půjčit, ať to vyzkoušíš a poměříš.
Případně zase na nějaké Zbyškově akci.
https://www.svbony.com/dew-heater-strip-for-lens
Dříve jsem používal doma vyráběný pásek, který byl úzký a především jsem si ho udělal na míru.
Jako výchozí jsem použil tuto topnou dečku, kterou jsem přehnul na třetinu šířky:
https://dratek.cz/arduino/1585-elektric ... nohou.html
Pro pozorování jedním okem jsou oba OK, drát samozřejmě stačí jen natočit mimo nos a ničemu to nevadí.
Šířka pásků, vzhledem k lícním kostem je také OK.
Tebe ale asi bude zajímat asi především tloušťka uchyceného pásku vzhledem ke zbývající mezeře pro nos.
Bydlíme kousek od sebe - můžu ti moje pásky půjčit, ať to vyzkoušíš a poměříš.
Případně zase na nějaké Zbyškově akci.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
,,kuceraz", díky za odkaz a nabídku. Právě tyto nebo podobné vyhř. pásky jsem chtěl koupit.
Mezi okuláry co zatim mám by se mohly vejít. Jinak to asi bude chtít opravdu radši vyzkoušet.
Zatim jen sonduji, jestli opravdu někdo vůbec používá vyhř. na binohlavě.
Díky Tomáš.
Mezi okuláry co zatim mám by se mohly vejít. Jinak to asi bude chtít opravdu radši vyzkoušet.
Zatim jen sonduji, jestli opravdu někdo vůbec používá vyhř. na binohlavě.
Díky Tomáš.
Bez vyhřívání by to nešlo, tedy používám vytrvale.
Třeba takhle - 3D tisk +polyimide pásky z Aliexpressu:
Třeba takhle - 3D tisk +polyimide pásky z Aliexpressu:
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
,,Lisa", parádní práce.
Bohužel takovéto i jiné el.zařízení není moje hoby, a 3D tisk už vůbec ne. Takže se o to nebudu ani pokoušet.
Jinak je ale vidět, že se vyhřívání v binohlavách používá, a pásky by se tam měli bez potíží vejít.
Díky Tomáš.
Bohužel takovéto i jiné el.zařízení není moje hoby, a 3D tisk už vůbec ne. Takže se o to nebudu ani pokoušet.
Jinak je ale vidět, že se vyhřívání v binohlavách používá, a pásky by se tam měli bez potíží vejít.
Díky Tomáš.
Re: Vyhřívání okulárů v binohlavě
Oddělil jsem diskuzi do samostatného tématu, který si bezesporu zaslouží
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Díky, dobrý nápad. Já jsem nechtěl zakládat nové téma. Tak jsem to napsal sem.
Je třeba hledat "polyimide heater", polyimide není překlep, jinak to k výsledku nevede.
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Supr díky!