Pozorujeme pouhým okem

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
MilAN
Věk: 76

Pozorujeme pouhým okem

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Michal1

Re: Pozorujeme pouhým okem

Příspěvek od Michal1 »

Právě jsem dokončil kresbu Mléčné dráhy ze začátku srpna. Na tyto dvě kresby padlo cca. 6 hodin pozorování během tří nocí. Nakreslil jsem obrysy jednotlivých útvarů a číslem označil jejich jasnost. Měl jsem k tomu připravené vytištěné mapy hvězd z Cartes du Ciel (stejné hvězdy, jako vidíte na obrázku). To byla ta příjemnější a rychlejší část. Potom muselo přijít na řadu převedení těchto schémat do kresby. Nejprve jsem se to snažil udělat tužkou, ale s výsledkem jsem nebyl spokojen. Problém byl v tom, že tužkou jsem nebyl schopen nakreslit osm odstínů šedi a ještě s mezistupni. Nakonec jsem tedy kresby vyfotil, abych je obarvil na počítači. Nejprve jsem jsem musel na sebe zregistrovat fotografii kresby s pdf mapu hvězd pomocí deformace obrázku ve Photoshopu. Pak jsem obkreslil jednotlivé útvary v Inkscape a vyplnil odpovídající barvou a nakonec prolnul s mapou hvězd. Výsledek je vektorový obrázek ve formátech svg a pdf. Kresba jižní Mléčné dráhy je méně přesná, protože jsem se teprve učil a také tam bylo světelné znečištění.
Přílohy
Cyg-MW.jpg
Cyg-MW.jpg (112.44 KiB) Zobrazeno 1298 x
Oph-MW.jpg
Oph-MW.jpg (113.39 KiB) Zobrazeno 1298 x
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Odpovědět