Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
dvader
Věk: 58

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od dvader »

A ty odpovědi na mé otázky?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Obchody ponúkajú hotové kompletné menu: Newton 150/750 na rovníkovej goto montáżi. Dobré na vizuál aj fotenie.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
David79

Příspěvek od David79 »

Zdravím.
Předem děkuji za všechny rady, byly opravdu důležité proto abych vybrat něco smysluplného. Nepůjdu a ani nemůžu jít do vámi vybraného Sky-Watcher 150/1200 Dobson 6". Důvody znáte, je pro mě moc velký a nemám ho kde uskladnit. Ale vybral jsem si také vámi navrhnutý Bresser Messier 5" Dobson 130/650mm. V obchodech se nevyznám ale slušnou cenu má fotopazdera, tak snad to klapne.
Ještě jednou všem děkuji.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

stefan: právě máš v bazaru GoTo Dobson 400/1800. Splňuje všechny tvé požadavky až na to focení. Fotit by se s ním daly objekty sluneční soustavy (snímáním videa), ale na focení DSO to moc nebude, byl by k němu potřeba ještě rotátor.
viewtopic.php?t=35874
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

Poslední poznámka: Bresser Messier 5" Dobson 130/650mm má velmi značné centrální stínění ca 43%, pavouk je příliš silný a výtah včetně daleko vysunutého ohniska slabinou. Pohyb ve výšce i azimutu je někdy trápením, doporučuji vyzkoušet, konzultovat.
Mikuku
Věk: 38

Příspěvek od Mikuku »

Ahoj, ja uz sice nejsem uplny zacatecnik, ale napadlo me zeptat se zase tady, protoze premyslim ted nad druhym dalekohledem. Mam dobsona 250 se vcelku slusnou vybavou a uz jsem nalezl velkou cast Messiera, vsechny planety a par komet. Ten dalekohled je fajn (nemam srovnani), ale prece casto vyhrava ma lenost s tim nekam vyjet. Pokud nejsou 100% podminky a vymetena obloha, tak vpodstate ani nevyrazim. Bydlim v byte ve stredne velkem meste. Takze to obnasi tak 4 cesty ze sklepa na parkoviste do auta (OTA, podstavec, zidlicka a kufr s okulary, moje veci), pak s tim dojet nekam 50 km za mesto. Tam sice pozoruju do deseti minut, ale druhy den to zase vynaset z auta zpatky do sklepa. Navic bydlim v zahranici. Tubus zabira celou zadni sedacku. Bez sance, ze bych si dalekohled vzal treba do Ceska nebo jinde na dovolenou. Taky kdybych chtel vzit nekoho sebou pozorovat, tak uz se vleze do auta jen jeden dalsi clovek... same vymluvy :lol:

Tak premyslim nad druhym dalekohledem, ktery bych, kdyz se mi nechce resit dobsona, jen hodil do batohu na zada, vzal montaz pres rameno a vyrazil z bytu pesky, treba jen do blizkeho parku nebo na kopec nad barakem. Zajima me jen vizualni pozorovani. Divam se ted treba na Skywatcher Evostar 80ED a k tomu nejakou lehkou AZ montaz, treba i motorizovanou jako AZ-GTI. Nebo treba SC C4 (nebo C6) nebo Mak. Duplet asi bude nejrychleji vychlazeny. Nejake dalsi napady, srovnani nebo nejaky jiny dalekohled k zamysleni? Diky
Skywatcher Dobson 254/1200
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Co se týká průměru vs. délka tubusu, tak na vycházky v tomto vítězí SCT nebo klasický Cassegrain apod systémy. Takže buď nějaký menší SCT nebo Cass. nebo refráček. Raději Cassegrain, SCT než Maksutova. Maksutov má přední silnou korekční desku, takže je těžší a dlouho se temperuje.
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Já v tomto režimu používám bino APM 82. Jako pouzdro jsem na něj místo kufru pořídil fotobatoh, do kterého se krásně vejde i s okuláry a je přizpůsobený i na připevnění stativu. Mám bytelnější fotostativ s videohlavou. Na krk si dám ještě na postroj malý triedr, do ruky vezmu skládací židli a k autu to všechno poberu jedním vrzem.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
dvader

Příspěvek od dvader »

Já přesně na tohle používám toho svého WO Zenithstara 72 na fotostativu s manuální třecí hlavou Berlebach Spica.
Protože mi v tomto případě stačí koukat na Měsíc, planety, dvojhvězdy a jasné DSO. Navíc ta manuální hlava má výhodu, že nemusím tahat baterku…
Dalekohled s okuláry mám v batohu a stativ s hlavou v pouzdře, které dám na jedno rameno i když mám na zádech batoh.
A ve dne s Herschelem používám i na Slunce, nebo pak na přírodu.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
algida
Věk: 50

Dalekohled pro uplného začatečníka

Příspěvek od algida »

Zdravím,
par hodin jsem pocházel toto příspěvky na fóru a vím, že pro začátečníka doporučujete většínou něco takovéhohle https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_skdob6/ .
Případně stejná konstrukce, ale jiný výrobce.
Chápu po přečtení příspěvků i zhruba proč.
Nicméně dotaz zkusím položit.
Moje priority:
1. mobilita (žijeme ve městě a máme chalupu v Krušných horách) Dalekohled proto budeme potřebovat převážet. Proto bych potřeboval něco mobilnějšího než doporučovaný kousek. V případě, že bychom se opravdu do pozorování nadchli, nemám problém doporučovaný kousek poříti na pozorování pouze z domova, nicméně je tu poměrně hodně světelného šumu a bydlíme v rd v zástavbě, takže stejnak nejspíš bude lepší sem tam pozorovat jinde než doma.
2. cena do cca 10k Kč

Prozatím jsem přemýšlel o :
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... sun-filter
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ledy-ar102
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ecni-filtr
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... 250-dobson
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... -1400-eq-3
Pokud tedy mohu poprosit, nějaké doporučení ohledně výběru mobilního dalekohledu budu velmi vděčný.

Pěkný večer Aleš Vojáček
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

Ten všemi doporučovaný se dá koupit o dost levněji zde:
https://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watc ... lasic.html
Doporučovaný je proto, že nabízí nejlepší optický a velmi slušný mechanický výkon při výborné transportovatelnosti a rychlé, nenáročné sestavení i rozložení. Jiného výrobce než SW bych pro 6" F8 nedoporučil (Vyjma dražší DeLuxe provedení GSO s menší jistotou kvality optiky)
Z vybraných:
ad 1) - velmi velká až katastrofální barevná vada, jen přehledový dalekohled při nízkém zvětšení do cca 30x
ad 2) - ještě větší vada, méně brilantní obraz viz výše, přehledový dalekohled při nízkém zvětšení //zde na AF je několik příspěvků nespokojených majitelů
ad 3) - asi nejlepší ze slabé nabídky, má parabolické zrcadlo a ohnisko skutečně F5 bez prodloužení, ale centrální zástin je cca 37%, montáž slabá, výtah bídný, tlustý pavouk
ad 4) - asi nejhorší výběr, sice bez barevné vady, ale vysoký zástin povede k nízkému kontrastu, úzké pole, možná Měsíc při zvětšení do cca 100x, malý průměr
ad 5) - o nepatrný chloupek lepší než viz bod 4

Délka EQ-3 měří cca 1m, hmotnost bez závaží 5,5kg, k tomu je potřeba počítat cca 4,5 kg závaží tj. 10kg. Tubus Bresser 150 F5 měří cca 70cm s hmotností cca 5,5kg (na montáži EQ-3 nebude rozhodně příkladem stability). Dodaný 4mm okulár nebude přinášet žádné ani základní potěšení. Celková hmotnost cca 15,5kg
Dobson 6" F8 má tubus délky 1,1m a vejde se pohodlně na zadní sedadla nebo v brašně do kufru, místa asi nezabere více než výše montáž EQ-3. Hmotnost 5,8kg. Dobsonova bedýnka se pohodlně vejde do kufru nebo na jedno zadní sedadlo. Zabere ca 0,5m šířky a 0,7m výšky s hmotnosti asi 12kg. Celková hmotnost 17,8kg
Rychlost sestavení a přípravy k pozorování vyznívá pro dobson.

Když nelze 6" F8 dobson, pak bych volil přesáhnout mírně částku a vybrat:
https://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watc ... steel.html
https://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watc ... -otaw.html
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Aleši, nepíšete, co plánujete pozorovat. Kdybyste náhodou chtěl pouze lovit jasnější komety, můžou být ty světelné refraktory dobrou volbou.

Tento rébus totiž nemá řešení- malý, lehký, (levný) a výkonný dalekohled neexistuje. Fyziku neošidíte a tak, chcete-li něco vidět, musíte použít vhodnou velikost objektivu. Ten bude mít při malé světelnosti spoustu vad a jejich odstranění povede k extrémnímu nárůstu ceny. Tedy řešením je snížit světelnost objektivu a tím nám vyskočí konstrukční délka přístroje. Načež vzrostou nároky na montáž... Buď tedy táhnu těžký a velký dalekohled, nebo málo vidím.

Kolega Gabriel Vám to dobře vysvětlil- EQ-3 zabere ve výsledku dost možná více místa, jak Dobsonova montáž.

À propos, máte-li opravdu velmi malé auto, nemůžete dalekohled nechávat na zmiňované chalupě?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
algida
Věk: 50

Příspěvek od algida »

g:
Díky moc, zkouknu to. Je mi jasne, ze obecne doporucovany dobson bude mít nej. výsledky za danou cenu. Jenom se trochu bojím, že s ním nebude uplně snadné drapat se na nějaký vrchol kopce.
Vlastně mám ještě doplňující dotázek, jak moc jsou tyto hračky nachylné na rozštelování během přepravy? Nebudu při případném převozu pokaždé muset dalekohled seřizovat?
Stanislavxyz:
Pozorovat:
Jelikož sme nepolíbeni, tak vlastně budeme spíš zpočátku zkoumat co vlastně vidět můžeme. Osobně bych rád měsíc, planety (pokud by šel Saturn s prstencem, případně Jupiter s měsičkama) no a galaxie a mlhoviny. I když u posledně zmiňovaných si nejsem jistý jestli nebude spíš zklamaní, protože internet je plný nádherných fotografii z uplně jiných zařízeni, každopádně pujde opravdu o první průzkum s tím, že doufám, že by se mohlo teprve ukázat, co nás bude bavit a nebo taky se může stát, že to bude lapač prachu a já budu poslouchat manželky "já to říkala" :-D

Díky moc za Vaší pomoc.
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Tak radšej asi niečo s čím sa dá pozorovať aj príroda.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Artaban

Příspěvek od Artaban »

algida: Vždy není nutné být na kopci. Důležitá je tma (na DSO) a na planety není tma moc důležitá. Jen není dobré, aby silnější světlo svítilo přímo do tubusu. To pak zhorší kontrast a detaily jsou špatně vidět.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět