Špatně měřící SQM-L?
Špatně měřící SQM-L?
Zdravím, téměř rok mám SQM-L, z toho posledních pár měsíců mám pocit, že měří špatně.
Pozoruju většinou v Podyjí, kde jsem od ledna do června měl stabilně 21.2-21.5 MSA.
V průběhu června, prakticky ze dne na den, spadly hodnoty cca na 21,0 MSA a od té doby se to nezměnilo - více, než 21,1 jsem ani na jedné lokalitě v Podyjí nenaměřil (často jsou ty hodnoty i pouhých 20,9 ale reálně ta obloha podle mého názoru vypadá lépe).
V srpnu jsem pozoroval pár nocí na Šumavě, ve Zhůří i v Novohradkách, hodnoty byly max 21,3 - zde by mělo být 21,5 nebo víc.
V září jsem byl v Poloninách, na úplném východě Slovenska, kde jsem se opět nedostal přes nějakých 21,3 - tady by měla být ještě větší tma, než na té Šumavě.
Měřím klasicky v zenitu a v jednotlivých světových stranách ve výšce 60°, ale ani v nejtmavším místě oblohy ty hodnoty nesedí.
Obecně mi přijde, jako by to najednou měřilo o 0,3MSA méně.
Neměl s SQMkem někdo stejný problém?
Případně ví někdo, jak ověřit správnost jeho měření, než to budu řešit s výrobcem/prodejcem?
Samozřejmě mě napadlo i to, že se prostě zhoršila obloha, ale že by byla obloha o 0,3MSA horší úplně každou noc od června až doteď, na Šumavě, i v Podyjí i v Poloninách se mi zrovna moc nezdá.
Pozoruju většinou v Podyjí, kde jsem od ledna do června měl stabilně 21.2-21.5 MSA.
V průběhu června, prakticky ze dne na den, spadly hodnoty cca na 21,0 MSA a od té doby se to nezměnilo - více, než 21,1 jsem ani na jedné lokalitě v Podyjí nenaměřil (často jsou ty hodnoty i pouhých 20,9 ale reálně ta obloha podle mého názoru vypadá lépe).
V srpnu jsem pozoroval pár nocí na Šumavě, ve Zhůří i v Novohradkách, hodnoty byly max 21,3 - zde by mělo být 21,5 nebo víc.
V září jsem byl v Poloninách, na úplném východě Slovenska, kde jsem se opět nedostal přes nějakých 21,3 - tady by měla být ještě větší tma, než na té Šumavě.
Měřím klasicky v zenitu a v jednotlivých světových stranách ve výšce 60°, ale ani v nejtmavším místě oblohy ty hodnoty nesedí.
Obecně mi přijde, jako by to najednou měřilo o 0,3MSA méně.
Neměl s SQMkem někdo stejný problém?
Případně ví někdo, jak ověřit správnost jeho měření, než to budu řešit s výrobcem/prodejcem?
Samozřejmě mě napadlo i to, že se prostě zhoršila obloha, ale že by byla obloha o 0,3MSA horší úplně každou noc od června až doteď, na Šumavě, i v Podyjí i v Poloninách se mi zrovna moc nezdá.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Re: Špatně měřící SQM-L?
Ahoj, to zařízení by mělo jít znovu zkalibrovat, podívej se do manuálu
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
V průběhu roku se jas oblohy na tmavých lokalitách zcela přirozeně mění o několik desetin MSA, přičemž nejtmavší bývá jaro. Je to dané polohou Mléčné dráhy a ekliptiky. V případě, že je Slunce aktivní, tak mohou být změny ještě podstatně výraznější, až vyšší desetiny MSA (variace airglow). V Novohradkách jsem jednou za průzračné noci nad inverzí za v podstatě ideálních podmínek naměřil 20.8 MSA - to jsem ani nedával do databáze, protože to bylo úplně mimo - až potom se z fotek ukázalo, že tu noc bylo velmi výrazné airglow.
Porovnej svoje měření s někým jiným, ale podle mě je tvoje SQM v pořádku, holt je teď obloha obecně světlejší. Až se Slunce uklidní, tak zase budeš mít na jaře v Podyjí >21.6
Porovnej svoje měření s někým jiným, ale podle mě je tvoje SQM v pořádku, holt je teď obloha obecně světlejší. Až se Slunce uklidní, tak zase budeš mít na jaře v Podyjí >21.6

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Buď v klidu, nyní je slunce prakticky v maximu, a je dost silný airglow, často i slabá polární záře (zachytitelná jen fotograficky) ale SQM to detekuje. Má to úplně to samé. Letos od léta jsem byl 3x v Orlických horách a kde běžně bývá okolo 21.5 MSA, jsem naměřil okolo 21.1, jednou při preseidách dokonce 20.8, až jsem si říkal, co se to děje, kde co rozsvítili, jestli v létě sjezdovky na severu na polské straně, ale nakonec se z toho vyklubala polární záře. Rozdíl 0.3 MSA je naprosto reálná hodnota. A projevuje se ti u mě v Bělči, u Hradce Králové. I zde je to světlejší. 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Existuje nějaký způsob, jak odlišit rostoucí umělé světelné znečištění od Slunečního cyklu?
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
Obecně airglow by mělo být rovnoměrně po celé obloze. SZ bývá obvykle lokálnější ve směru znečišťujících zdrojů.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Tady je řada informací o Airglow https://aas.aanda.org/articles/aas/full ... node6.html
Ta mléčná dráha mě samozřejmě napadla mezi prvními věcmi, ale měření mimo ní nebo když se téměř schová pod obzor, stále neodpovídá původním hodnotám.
Vysvětlení tedy bude to Slunce a airglow.
Napadlo mě to už dřív, ale nevěřil jsem, že by se drželo tak aktivní tak dlouho, plus ten velmi rychlý propad měřených hodnot mi evokoval spíše poruchu v SQM.
Díky všem za vyřešení "záhady"
Vysvětlení tedy bude to Slunce a airglow.
Napadlo mě to už dřív, ale nevěřil jsem, že by se drželo tak aktivní tak dlouho, plus ten velmi rychlý propad měřených hodnot mi evokoval spíše poruchu v SQM.
Díky všem za vyřešení "záhady"

ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Podívej se zde: http://unihedron.com/projects/darksky/faqsqml.php
Should the meter be recalibrated?
A zkus si udělat detail fotku IR filtru, není-li trochu "zamrzlý".
Should the meter be recalibrated?
A zkus si udělat detail fotku IR filtru, není-li trochu "zamrzlý".
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Lisa: Zkusil jsem se na něj podívat, zdál se mi OK, dneska to ale zkusím ještě s fotkou.
Mimochodem...poprvé od koupě jsem ten měřak viděl za světla. Netušil jsem, že ten pruh s názvem přístroje je žlutý
Mimochodem...poprvé od koupě jsem ten měřak viděl za světla. Netušil jsem, že ten pruh s názvem přístroje je žlutý

Koukám, že dáváš hodnoty na http://skyquality.cz/. Hodnoty z posledních měsíců na různých lokalitách potvrzují, co tu bylo řečeno - zvýšený jas oblohy díky sluneční aktivitě. Dobře to bylo vidět na deních grafech na observatoři na La Palma, teď to ale nemůžu nikde najít, nemá to někdo v záložkách?
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...