David79 píše: ↑22. 10. 2024, 17:05
Děkuji za info, už jsem zase o něco chytřejší.
No v každém případě jak jsem již psal, potřebuji něco přenosného-lehčího a ve výsledku skladnějšího. Nakupuji pouze v uvedených obchodech, můžete mi tedy něco doporučit? Já se koukal, no a s tak velkým tubusem jsem našel jen tyto dva..Bresser Pollux 150/1400 EQ3-ale ta cena je vysoká a toto..Uniprodo 1400 mm, pr. 150 mm. Nebo bude lepší něco jiného?
Moc děkuji.
Davide, nikdy mi nenapadlo kupovať hľadať astro hračky v Alze, ale keď už si to tu nadhodil pozrel som sa na ponuku. A nič, doslova nič by som tam nevybral pre seba ani nikoho iného. Pritom v Alze bežne nakupujem. Možno nás vnímaš ako nejaký elitársky spolok, ale skús k tej nadobudnutej chytrosti pridať aj to, že naše sklony nakupovať u odborníkov majú svoje dôvody. Trvať na nákupe v nejakom obchode prestáva dávať zmysel keď ponuka inde je lepšia. Ale to je samozrejme tvoja vec.
Pokiaľ sa Ti ešte podarí zmeniť svoj názor (je to len a len na tebe) tak možno reálne podporíš záujem o tohto koníčka nielen svoj ale aj u svojich detí. Uvedené dva ďalekohľady od toho dokážu odradiť a v konečnom dôsledku sú to peniaze vyhodené za odpad. Naviac,
"s tak velkým tubusem"... neviem ako to myslíš, ale tieto majú tubusy celkom malé oproti tomu čo navrhujeme.
Ak teda trváš na ďalekohľade na trojnožke ešte by mohol prichádzať do úvahy Bresser 80/640:
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ssier-nano
Pohodlne sa zmestí do rozpočtu, ľahko prenesie a pripraví na pozorovanie. Nie je to žiaden zázrak, bude mať rôzne nedostatky, ale aspoň neurazí. A povšimni si že to nie je ani Supra, ktorú si z neviem akých dôvodov zavrhol.
Možno by prichádzal do úvahy opticky kvalitnejší stolný dobson:
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ier-dobson
alebi jeho väčša verzia 150/750, ktorá však je zrejme cez rozpočet. Budeš musieť riešiť pevnú podstavu na mieste pozorovania, ale zase ak vás to doma chytí je možné dokúpiť stabilnú montáž na trojnožke. ďalekohľad je na toto pripravený.