Dobré a špatné příklady
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dobré a špatné příklady
Na sídlišti Hvězdárna (sídliště se tak jmenuje podle hvězdárny, která tu byla dávno předtím) v Jindřichově Hradci proběhla na jaře dotazníková kampaň /sociologický průzkum. Záleží nyní na městě, jak se ohledně svícení k tomu postaví a bude jednat. Kopíruji v plném znění:
"SVĚTELNÉ ZNEČIŠTĚNÍ
Z volných komentářů respondentů se vynořil jeden problém, který jsme nepředpokládali
při formulaci uzavřených otázek. Týká se světelného znečištění, které je na Hvězdárně
negativně vnímané i vzhledem k přítomnosti Planetária. V této souvislosti se pak
objevují obavy z výstavby nového obchodního centra, které by mohlo světelné
znečištění zhoršit.
Příliš světelného znečištění. Proč se musí před Penny celou noc osvětlovat prázdné parkoviště (asfalt)? Bude to samé v novém obchodním centru? (Návštěvník, 41–64 let)
Mě překvapuje a děsí budovaná blízká obchodní zóna, která bude dost možná v noci svítit jako lunapark. (Návštěvník, 41–64 let).
Uvítala bych minimalizaci světelného smogu od Penny a taky pevně doufám, že je toto
pořešeno u nově vznikající obchodní zóny. (Rezidentka, 26–40 let).
Hvězdárna (a planetárium) je takové krásné místo sloužící vzdělanosti lidí. Proto bychom si ho měli nějakým způsobem opečovávat. Pro pozorování oblohy, což je často pro lidi mimořádným zážitkem, je potřeba tma, resp. tmavá obloha. Chápu, že nelze zhasnout Jindřichův Hradec, ale nemělo by být tolerováno zbytečné svícení. To je zejména u PENNY, kde se svítí po celou noc na prázdné parkoviště – tak kdyby bylo možné tuhle praxi změnit a po zavírací době zhasnout. (Návštěvník, 65 a více let)."
Strana 49: "Doporučujeme zohlednit problematiku světelného znečištění při přípravě územní studie."
"SVĚTELNÉ ZNEČIŠTĚNÍ
Z volných komentářů respondentů se vynořil jeden problém, který jsme nepředpokládali
při formulaci uzavřených otázek. Týká se světelného znečištění, které je na Hvězdárně
negativně vnímané i vzhledem k přítomnosti Planetária. V této souvislosti se pak
objevují obavy z výstavby nového obchodního centra, které by mohlo světelné
znečištění zhoršit.
Příliš světelného znečištění. Proč se musí před Penny celou noc osvětlovat prázdné parkoviště (asfalt)? Bude to samé v novém obchodním centru? (Návštěvník, 41–64 let)
Mě překvapuje a děsí budovaná blízká obchodní zóna, která bude dost možná v noci svítit jako lunapark. (Návštěvník, 41–64 let).
Uvítala bych minimalizaci světelného smogu od Penny a taky pevně doufám, že je toto
pořešeno u nově vznikající obchodní zóny. (Rezidentka, 26–40 let).
Hvězdárna (a planetárium) je takové krásné místo sloužící vzdělanosti lidí. Proto bychom si ho měli nějakým způsobem opečovávat. Pro pozorování oblohy, což je často pro lidi mimořádným zážitkem, je potřeba tma, resp. tmavá obloha. Chápu, že nelze zhasnout Jindřichův Hradec, ale nemělo by být tolerováno zbytečné svícení. To je zejména u PENNY, kde se svítí po celou noc na prázdné parkoviště – tak kdyby bylo možné tuhle praxi změnit a po zavírací době zhasnout. (Návštěvník, 65 a více let)."
Strana 49: "Doporučujeme zohlednit problematiku světelného znečištění při přípravě územní studie."
Zatím to vypadá pozitivně. Nicméně doufejme, že na výsledky skutečně budou skutečně brát ohled, ať se to drahé vybavení na hvězdárně dá nějak rozumně používat 
Dle formulace textu předpokládám, že těch zmínek bylo hodně a asi určitě to vše nebudou amatérští astronomové. Lidé si očividně světelné znečištění uvědomují, vadí jim a z toho mám radost.

Dle formulace textu předpokládám, že těch zmínek bylo hodně a asi určitě to vše nebudou amatérští astronomové. Lidé si očividně světelné znečištění uvědomují, vadí jim a z toho mám radost.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
K tomu Penny, tady v Jablonci zhasíná Penny po zavíračce na celou noc, nevím, proč by mělo být složité, aby to stejná firma začla hned aplikovat v JH. Hned se tam na ně obraťte a divil bych se, kdyby nezhasli.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
plochá dráha na markétě. obyvatelé 6 tého a 7 mého patra ušetří za elektřinu

To je nějaká specializovaná disciplína provozovaná po večerech a nocích?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
V případě největšího mezinárodního závodu, který se tu koná 1x za rok, to je sice nemilé. ale snad tolerovatelné 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Závod dle kalendáře se tam jede prakticky každý týden. tohle je včerejší trénink
škoda, že to okno není tvoje milane 

Kalendář závodů je tady:
https://www.speedway-prague.cz/kalendar-zavodu/
a včera se jel Tomíčkům memoriál
........
osobní napadání je takový folklor AF- přispívá k "dobrým vztahům"
https://www.speedway-prague.cz/kalendar-zavodu/
a včera se jel Tomíčkům memoriál
........
osobní napadání je takový folklor AF- přispívá k "dobrým vztahům"
Naposledy upravil(a) MilAN dne 08. 10. 2024, 15:35, celkem upraveno 1 x.
Odpusťte si tu osobní rovinu, děkuji.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
jo to jo, spletl jsem se. mám informace, že se tréninky jezdily před tímto memoriálem a že to tam šajnilo každý den někdy i do 23. Za mně nepřípustné. buď ať si to nasměrují pouze na tu plochu, ale přesahy do 6 a 7 patra jsou uplně přes čaru...
pardon, nechtel jsem na nikoho utocit ale kdyz mi nekdo na tohle napíše, že se to dá tolerovat...tak mi hned vyskočí tlak na 180 

Tak druhý nejvýznamnější plochodrážní závod v ČR a nejvýznamnější na Markétě bych opravdu dovedl tolerovat, zrovna tak, jako když na mě svítí 1.ligový fotbalový stadion při mistrovských zápasech. A to jsem tím postižen, nejsem ten, který o tom jen píše 

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Naprosto souhlasím s tím, že je to nešvar a dost nemístný, protože něco jiného je, že potřebují osvětlit plochu stadionu a něco jiného je, když osvětlují i přilehlé a vzdálenější paneláky. Já zrovna dnes ráno vstal s pohledem do reflektorů tréninkové plochy nějakých 500 metrů od mého bytu. Nevím, proč by se neměly vyžadovat clony, které by směrovaly světlo jen na plochu a nejbližší okolí stadionu. Rozhodně nesouhlasím s argumentem, že jde o jedinečnou akci a tak se může svítit všude okolo. Naopak chápu, že tím svícením způsobí dočasně navýšení světelného znečištění, ale opět věřím, že kdyby svítili jen kam mají, bude toho odrazu nahoru méně. Osobně začnu u sebe a půjdu řešit ten náš místní stadionek, abych zjistil, jak to funguje a zda s tím provozovatel vůbec může něco dělat nebo co mu v stínění brání?
Martin Gembec, Astronomické události