Hvězdárna Žďár nad Sázavou

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Stanislavxyz

Re: Hvězdárna Žďár nad Sázavou

Příspěvek od Stanislavxyz »

Roberte, co je na tom zvláštního? Kdo z dospělých mění své povahové rysy?

(Pozn.: Homer se od skepticismu poněkud distancoval, já se k němu naopak hrdě hlásím. Skeptik je podle mě zejména realista kriticky uvažující a v definitivních závěrech opatrný. A na tom nespatřuji nic závadného. A teď se omlouvám, protože možná působím příliš vztahovačně a mě jste snad ani neměl na mysli, tedy věnujte prosím více pozornosti prvním dvěma větám tohoto mého příspěvku a zejména pak textu následujícímu.)

Především však se mi zdá, že dalekohled nebude stěžejní problém. Montáž mají solidní a použitelný tubus opatří za pár tisíc, leč oprava/rekonstrukce/zbudování sociálního zařízení přijde na částku spíše vyšší/mnohem vyšší/řádově vyšší. Proto se mi zdá, že než dalekohled by více užitku přinesl schopný a ochotný zedník/instalatér, nebo peníze, peníze, peníze...

Homer píše: 10. 04. 2024, 17:39 Víte co? Dáme si tak rok pauzu a potom si, budeme-li živí a zdrávi, jak říkávala moje maminka, řekneme, jak vypadá aktuální stav. Pokud hvězdárna poběží, jen dobře, pokud ne, bude skepticismus posílen :-).
Moje řeč, jen bych to natáhl na roků třeba deset, pak se uvidí kdo byl se svými soudy blíže skutečnosti a věřte že s velkou radostí uznám omyl "skeptické sekce A. F." při pohledu na prosperující hvězdárnu.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pánové,
Zbyšek mě požádal, abych to nějak rozdělil, aby zůstalo jen to, co tazatel původně chtěl. Jak víte, nejsem ale moc příznivcem takovýchto postupů. Proto vás vyzývám, držte se toho, co zakladatel vlákna chtěl, a co zopakoval. Tedy znovu opakuji:

Chtěl bych poprosit – pište konkrétní věci, kde se lze dozvědět něco o historii hvězdárny, montáže, dalekohledu, zajímavé kontakty, fotografie, kdo chce hvězdárnu podpořit… Moc děkuji.

Velmi vás prosím, držte se toho, a neřeště věci, které stejně nevyřešíte. To už si musí vyřešit zájemci sami. Situace je daná, už se v tom dále nepitvejte.

Díky
MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
TomKocanda

Příspěvek od TomKocanda »

Na tema toho dalekohledu - jsem mozna mezi poslednimi lidmi, kteri ho videli jeste na puvodnim miste - na strese DKO v Jihlave. Muj tata pracoval v jednom vyzkumaku ktery mel par kancelari v DKO a pres zname udrzbare mi domluval navstevy v te hvezdarne. Byl jsem tam asi 10x Bylo mi tak odhadem 8 let, fakt si to nepamatuju presne. Nicmene to byla hvezdarna s odsouvacim "sklenikem" a dalekohled si pamatuju docela presne. Ten pan, co to to tam provozoval zemrel (?) nebo se odstehoval a hvezdarna byla nekolik let naprosto nenavstevovana. To bylo prave naposledy co jsme tam byli. Vsude byl prach, rozhazene papiry, hvezdne mapy apod. Byl jsem tam ve dne resp. podvecer, takze se nedalo podivat na nic a ten udrzbar byl dost nervozni ze tam vubec jsme. Predtim to bylo vzdycky v klidu a nebyl tam takovy borcus.
Tyden nebo dva potom mi tata rikal ze dalekohled odvezli do Zdaru.
Pro jihlavskou astronomickou spolecnost jsem pres kamarada sehnal nejake dalsi informace.
Ten dalekohled by mel byt z cassegrain 250mm. Alespon to bylo v dokumentaci ke stavebnim planum.
Sehnal jsem pro ne po celkem komplikovanem patrani fotky a clanek s rozhovorem a cast stavebniho planu.
Ta fotka dalekohledu je autenticka ale nejsem si jisty, ze to je ten samy, co je ted ve Zdaru. Jiste to urcite lepe.
Snad to k necemu pomuze
Přílohy
IMG_6997.jpeg
IMG_6997.jpeg (57.84 KiB) Zobrazeno 3984 x
IMG_7001.jpeg
IMG_7001.jpeg (379.61 KiB) Zobrazeno 3984 x
IMG_6999.jpeg
IMG_6999.jpeg (758.68 KiB) Zobrazeno 3984 x
IMG_6998.jpeg
IMG_6998.jpeg (702.27 KiB) Zobrazeno 3984 x
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
Stanislavxyz

To je ovšem velmi zajímavé Tome! Ani jsem netušil, že "kulturák" v Jihlavě navrhovali Machoninovi. Na stránkách DKO ( https://www.dko.cz/o-nas ), uvádějí, že v letech 93-94 bylo přistavěno další patro. Při této akci patrně hvězdárna zanikla (?) poněvadž na současných fotografiích DKO již vidět není. Koresponduje tento časový údaj zhruba s Vašimi vzpomínkami? Dalekohled se mohl demontovat právě z důvodu rušení pozorovatelny kvůli přestavbě objektu. Každopádně děkuji za Vaše bádání, tyto věci mě zajímají.
TomKocanda

Zdravim
kdepak - to bylo davno predtim. Dalekohled tam byval v provozu minimalne kolem roku 1977-1980 a odvezli ho odhaduji tak zacatkem osmdesatych let. Ta budka tam zustala prazdna minimalne deset let. Patro pristavovali az po revoluci a to uz tam dalekohled davno nebyl.
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

V sobotu 14. září 2024 se koná akce k 40. výročí vzniku ? otevření hvězdárničky: https://www.facebook.com/hvezdarnazdar/?locale=cs_CZ.
MilKo
Věk: 51

Příspěvek od MilKo »

Zdravím všechny. Já se to tam snažil rozjet něco přes rok v době jaro 2003 až léto 2004. Myšlenka byla taková, že se nabalí dostatek lidí, aby šel provozovat astronomický kroužek a pravidelná pozorování pro veřejnost. Kroužek jsem vedl rok či dva na Domě dětí, pár pozorování pro veřejnost proběhlo i pár lidí se ozvalo. Spravil jsem plot, udělal nové okno v čele odsunovací střechy-původní bylo příliš úzké pro dalekohled, natřel dalekohled a nechal pokovit optiku. Do toho, samozřejmě, sekat trávu, zlikvidovat nálety.
Nakonec jsem to z více různých důvodů vzdal. Hlavní byl asi ten, že jsem si nechtěl svou nastávající přivést do skororuiny, takže jsem musel dělat na domě po babičce, abychom se měli kam nastěhovat. Do toho jsem si koupil Dobsona od p. Drbohlava a měl tedy svůj vlastní dalekohled. Na a pak jsem se oženil a přišly děti a zase byly jiné starosti. Vlastně pořádně jsem si astronomii užil zase až letos, kdy jsem na toho svého "Drbohlavsona" přidělal Push+ Go od Omegonu, ale to už je na jiné povídání :)
V každém případě fandím každému, kdo se pokusí v ZR či jinde něco rozjet. Zkusím se v sobotu alespoň stavit na ten sraz.
Drbohlavson 400/2000, MS MTO-11 10/1000 a pár prcků
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

V rámci prodlouženého pobytu na MHV jsme se zajeli podívat na hvězdárničku, co je nového. Nový je Newton 300/1500 (i s možností dát ho po sundání na Dobsonovu montáž), vchodové dveře, proběhly nějaké základní opravy jak uvnitř, tak venku. Probíhá tam astronomický kroužek (v době naší návštěvy se už začaly děti scházet). Kolegové mne když tak v informacích doplní.

Jen opakuji, kdyby se našli pamětníci, materiály o historii hvězdárny, montáže, dalekohledu, zajímavé kontakty, fotografie, dobrovolníci, co chtějí hvězdárnu a činnost podpořit, bylo by to velice přínosné.

hvezdarna_zdar_24_162.jpg
hvezdarna_zdar_24_162.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 1348 x
hvezdarna_zdar_24_166.jpg
hvezdarna_zdar_24_166.jpg (1.48 MiB) Zobrazeno 1348 x
hvezdarna_zdar_24_170.jpg
hvezdarna_zdar_24_170.jpg (568.53 KiB) Zobrazeno 1348 x
hvezdarna_zdar_24_179.jpg
hvezdarna_zdar_24_179.jpg (1.4 MiB) Zobrazeno 1348 x
TomKocanda

Co jsem měl, to jsem dal do příspěvku viz výše.
Kdyby byl zájem o ty plány hvězdárny v Jihlavě, tak zařídím minimálně fotokopii od kamaráda co se k nim dostal...
Stanislavxyz

Tomáši, já bych zájem měl, ale nevím, jestli to ještě patří do tohoto vlákna a jak by to vnímaly ostatní. Asi to alibisticky nechám na Vás, zdali to zveřejníte zde, nebo zájemcům (?), do soukromé zprávy. Fotokopie bude bohatě stačit, nesbírám materiál na nějaký výzkum, pouze mě to zajímá. Děkuji.
Odpovědět