Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 70

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od Homer »

Dodatek:
podíval jsem se na lokalitu a zjistil, že to sousední pole je orná půda se dvěmi bonitami.
Malá část - BPEJ 54400 - 1 908 m2 10,-Kč/m2
velká - 55411 - 47 004 m2 4,30 Kč/m2

Zajímavý odkaz: https://www.pozemkyafarmy.cz/kalkulacka-bonity.html
Zde se dá zjistit, že podloží je tvořeno krom dalšího i jíly, tak asi není divu ta podmáčenost.

Dalším tipem v bádání by potom byla konzultace s hydrogeology. Na webu se dají najít i geologické mapy s dalšími podrobnostmi, dřívějšími průzkumnými vrty a podobně. To už hledat nebudu :-).
Tak mnoho zdaru.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Homer píše: 22. 07. 2024, 18:29 Ano, bez informací těžko odpovídat a hledat řešení.
K bodu 2) - my nesmíme ani naznačovat :-). To už vyplyne ze situace. Pokud poblíž není sběrná šachta, není se kam připojit. Pokud
tam je, pak už je na každém, jak to pořeší.
K bodu 4) Stanislavxyz si odpověděl sám. Správně popsal změny dešťových srážek, z této změny ale plyne právě to, že je sucho.
Přívalové srážky se nestačí řádně vsakovat.
(...)
ad 2) - samozřejmě ;)

ad 4) - Patrně jsem se neobratně vyjádřil- vůbec jsem nechtěl rozporovat Vaše tvrzení o suchu. Sucho bude, ba už je celkem prokazatelně. Myslel jsem to tak, že ani perspektivní změna klimatu Astrolamě mnoho nepomůže, protože pozemek sice možná bude povětšinou sušší, avšak sem tam by mohl plavat...

Astrolamo, to je místo na stavění "za všechny peníze". Možná tak na pěstování rýže... Odvodnění by jistě pomohlo, ale zdá se mi (z fotek a mapy), že nikam není velký spád, to je špatné. Dobré myšlenky uvedl Homer v příspěvku č. 3600. Já bych se o nějakou drenáž (fungující samospádem) asi pokusil, i třeba pokoutně za tím řezníkem (?) nalevo, ovšem především bych začal shánět vhodný materiál a levnou dopravu a zvyšoval bych terén, co to půjde. Ostatně i pro MMysem zmiňovanou mlhu je každý metr dobrý a zdá se mi, že celkově je to místo dost "utopené" v okolní zástavbě, takže bych to hnal nahoru jak stavbou, tak i terénem.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

Na stránkách České geologické služby jsem našel toto:
https://mapy.geology.cz/vrtna_prozkoumanost/ Třeba zvolit vhodné měřítko a zadat danou lokalitu.
Vrty pro lepší představu tam bohužel nejsou evidovány ( možná v jiných mapových podkladech jiné vrty ano, kdoví ), ale řekl bych, že na místech těch černých bodů by mohly být sběrné šachtice. Vypadá to, že odvodňovali kolem kdeco.
Se spádem to je bída, do té strouhy to je z parcely cca 70 m - podle směru který zvolíme, ale je to skutečně prakticky rovina. Celé to zavážet kdoví čím, to musí být v tomto rozsahu oficiální, málo propustné podloží, možná nepropustné. Přístup ke strouze přes cizí ( státní ) pozemek. K tomu poznámka MMyse - fakt si kladu otázku, zda má smysl se tomuto místu dál věnovat.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já teda nevím, i když nebude vyloženě mlha, tak tam bude tolik rosy, že ze všeho poteče voda, jakmile se jen trochu ochladí. Otázkou je, co to bude dělat v pozorovatelně. Takovýchhle pár lokalit, kde je vlhko, jsem už zažil, ještě v době výjezdů, a je to peklo. Zvaž to ještě.
-------------
edit: pokud by na to došlo, tak jednoznačně nějakou vyšší stavbu a nahoře kopuli. Určitě ne odsuvný dřevěný domeček u země. Z vlastní zkusšenosti, pozorování u mne na zahradě a o 3m výše v kopuli je ohromný rozdíl. Dole ze všeho teče voda, nahoře je to podstatně mírnější. Ale nejsem zdaleka na takových blatech. Od lužní louky mě dělí hradba stromů a tak 4m převýšení. Takže mlha se válí dole u řeky a do obce za stromy nejde tak často.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

No mám ještě druhou možnost. Sice je to 20min cesty od domu ale je to na vyvýšenině, jižní obzor hezky otevřený, žádná přímá světla. Akorát je to zase pole, bez přípojky takže leda nějaký fotovoltaický panýlek. Parcela 1647.
Přílohy
brniste.jpg
brniste.jpg (568.99 KiB) Zobrazeno 1542 x
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Stanislavxyz

Homer: Asi bych to nezavážel celé, jen taková menší mohyla na nejvhodnějším místě. Kde není žalobce, není ani soudce, na tuto část pozemku není skoro odnikud vidět a absence tradičních sousedů jest velkou výhodou- jestli tam přes tu vegetaci uzenář vůbec vidí, vsadil bych se, že nějaká navážka kdesi u souseda je to poslední, co ho zajímá. Ale pochopitelně neznám situaci jako místní.

Pozn.: Nenabádám nikoho k obcházení zákonů a vyhlášek, avšak zvažuji vždy míru společenské škodlivosti konkrétního konání a ta je zde velmi nízká... (ad "kdo ví čím"- např. u nás se před lety - při stavbě dálnice - rozdávala nejkvalitnější ornice za cenu dopravy, ale samozřejmě taková možnost nebude všude).
MMys píše: 23. 07. 2024, 22:23 (...)
edit: pokud by na to došlo, tak jednoznačně nějakou vyšší stavbu a nahoře kopuli.
(...)
Naprostý souhlas, jak jsem již psal- každý metr výšky dobrý.
---------------------------------------------------------------------------------

Každopádně je to velmi nešťastná lokalita pro cokoliv jiného, nežli chov komárů. Mokřad v dolíku, zřejmě značně výhled omezující okolní zástavba a zeleň.
Stanislavxyz

Astrolamo, nevidím teď širší kontext, nicméně asi všechno bude lepší, než ten Váš mokřad, však pochybuji, že Vám tam S.Ú. dovolí cokoliv stavět.
astrolama

Příspěvek od astrolama »

No tomuhle já vůbec nerozumím. Vyberu si místo, pozemek na který bych mohl finančně dosáhnout ale podle čeho poznám zdali tam je možné něco stavět? Musí to být stavební parcela? Taková věc stojí miliony a to já nemám a nikdy mít nebudu, leda začít krást :lol:
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Stanislavxyz

V prvé řadě územní plán. Ten se sice sem tam mění, občas se to dá i trošku ovlivňovat, leč počítám, že příslušný územní plán nepočítá v této lokalitě s výstavbou vůbec ničeho. Avšak podívejte se do něj, nejspíš bude dostupný i online na stránkách Vašeho MěÚ.

To je právě ten zádrhel- levných až velmi levných pozemků je vlastně mnoho. Některé jsou i pěkné na pěkném místě, ale nedá se tam legálně postavit ani maringotka, takže tam můžete akorát tak sekat trávu...
sniper
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sniper »

astrolama píše: 24. 07. 2024, 10:04 No tomuhle já vůbec nerozumím. Vyberu si místo, pozemek na který bych mohl finančně dosáhnout ale podle čeho poznám zdali tam je možné něco stavět?
Podle stavebniho zakona :) Kazdy typ pozemku dle katastru ma seznam veci, ktere na nem byt muzou a ktere ne. Pak do toho keca i uzemni plan, ale ten spis resi kde muze byt barak, kde muze byt tovarna a tak. A pak takove drobnosti jako ze spousta veci, co jako nemovitost vypada, ve skutecnosti nemovitosti neni a tak tam stat muze.

Doporucuji si sehnat nejakyho pravnika, co se zabyva stavebnim pravem a rict mu "chci pozemek, kde budu moct umistit to a to." a on uz rekne co je OK a co OK neni.
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
sniper
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sniper »

Stanislavxyz píše: 24. 07. 2024, 10:28 To je právě ten zádrhel- levných až velmi levných pozemků je vlastně mnoho. Některé jsou i pěkné na pěkném místě, ale nedá se tam legálně postavit ani maringotka, takže tam můžete akorát tak sekat trávu...
Tak maringotka muze stat prakticky kdekoliv, i na poli, jenom tam nesmi byt ochranne pasmo VVN :) Vetsi problem jsou ale inzenyrsky site - casto jsou pozemky velmi levny, protoze nejblizsi elektrika a voda je 5km vzdusnou carou.
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
astrolama

Příspěvek od astrolama »

Co to je "velmi levné pozemky"? Třeba mám jen jinou představu.
Stanislavxyz

snipere, toto tvrdíte na základě nějakého precedenčního rozhodnutí soudu, nebo to má oporu v zákoně, anebo Vám to potvrdili na některém stavebním úřadě (případně na kterém)? Protože ač nejsem znalcem stavebného zákona, troufám si tvrdit, že to není pravda. Za stavbu může být považován i stan, který je jako stavba užíván. Většina maringotek a jiných pofidérních stavbiček typu "šopa na hrábě" v krajině jsou černé stavby, pouze nejsou kapacity, nebo vůle to řešit. Zapomeňme na dávno neplatné klišé o nutnosti nějakých základů a podobně.

Stejně tak mám za to, že hlavní slovo má územní plán- pokud v územním plánu není v nějaké lokalitě plánovaná výstavba, nebo je, ale jiná, něž zamýšlíte stavět, nenaděláte vůbec nic (kromě lobování za změnu Ú.P.)

Astrolamo, pozemek, kam by se vešla malá hvězdárnička, nebo skromná chatička, případně něco jako ta maringotka, může být v řádu desítek tisíc korun, ale kromě toho, že tam často chybí inženýrské sítě (nevelký problém), a mnohdy bývá potíž s přístupem (větší problém), na něm povětšinou není možné cokoliv stavět (největší problém).
Homer

Příspěvek od Homer »

To se nám to rozjelo :-). Kolegové, zkusím s dovolením reagovat.

Vykladačem "písma svatého" v místě je úředník stavebního úřadu. Ten zná ÚP lokality i Stavební zákon a také jej v místě praktikuje. Trochu potíž je v tom, že co úředník, to interpretace téhož ustanovení.
Takže jak už zde píšu po kolikáté, ptal bych se na svůj záměr v místně příslušném stavebním úřadě.
Dále, na tomto pozemku lze opravdu bez potíží postavit stan, maringotku a ba i trvalou stavbu o zastavěné ploše 25m2, podsklepenou do 3m hloubky ( zde evidentně nelze a není třeba ) a 5m výšky.
Ale i tato stavba má své limity a tak je dobré navštívit SÚ. Pozemek musí být součástí r.d. nebo sloužit rodinné rekreaci. Astronomii lze podle mého za rekreaci považovat.
Musí se dodržet odstup 2m od hranice pozemku, stavba nesmí složit k podnikání či jako sklad nebezpečných látek a výbušnin.
Takže znova doporučuji konzultaci s úředníkem a sdělit tam svůj záměr.

A nyní k problému stavby samotné. Je třeba si rozmyslet konstrukci stavby, z čehož vyplyne problém jejího založení na tomto podkladě.
To si asi vyžádá konzultaci s odborníkem na zakládání v takovýchto podmínkách. Mne napadají piloty ( asi nereálné ), nebo želbet. deska. Ta by mohla mít po obvodu nahoru vytažené pilířky ( např. 1 - 1,5m ) a na nich by mohl být postaven domeček s odsuvnou střechou. Pokud bude úředník vstřícný, možná i kopule. Ta se totiž už do celkové výšky 5m těžko vejde.

No a potom kolem stavby navézt zeminu, zasypat ony pilířky, po vrstvách hutnit. Zde jsem opravdu nemyslel zasypat zbytečně celý pozemek :-). Ono se to stejně bude všelijak hýbat a sedat, navíc to má jistě nestabilní podloží na jílu, tak je třeba s tím počítat.

Závěrem - posbíral bych informace na SÚ, pobavil se se statikem, odhadl náklady a kvalitu lokality a rozhodl se, zda do toho půjdu, či nikoliv.
peta62

Příspěvek od peta62 »

astrolama píše: 24. 07. 2024, 12:21 Co to je "velmi levné pozemky"? Třeba mám jen jinou představu.
Louka by mela byt par desitek korun za metr ctverecni.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Odpovědět