Celestron Origin

Diskuze o chytrých dalekohledech typu vše v jednom, určených primárně pro EAA. Jejich HW, SW, vlastnosti, ukázkové snímky.
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Celestron Origin intelligent home observatory

Příspěvek od Psion »

A máme tady další konkurenci, tentokrát těžká váha, RASA 6"/F2,2 s 6,5 Mpix Sony senzorem IMX178LQJ, zorné pole 1.27° x 0.85°.

To je přesně to, co jsem předvídal, RASA 6" nebo 8". Jen jsem nepočítal s tím, že to dá jako první Celestron.

Cena: 4000 USD

https://www.celestron.com/products/cele ... bservatory
peto

Re: Celestron Origin intelligent home observatory

Příspěvek od peto »

Tak jo... mal som to na mysli v tomto prispevku viewtopic.php?p=514463#p514463
...asi pride aj RASA11? Obrázek
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Na tej ukážkovej fotke Konskej hlavy majú niektoré hviezdy pomerne veľké halo.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To bude záležet na filtrech, které uživatel použil. Taky se mi zdá, že fotografie jsou fejk. Expozice Celestronu, kterou ukazují ve videu je 10s, ale možná umí i více, protože fotka má 15s. Trochu mi nesedí ani zorné pole, které je trochu větší, než na fotkách. Třetí věc je, že mi tam chybí ten artefakt od kabelu ke kameře, ten je na jasných hvězdách vidět.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud kabel(y) vedeš po půlkruhové dráze tak se to hodně rozbije a ani u jasných hvězd to není patrné ( pokud se na to tedy nezaměříš a nebudeš to chtít zvýrazňovat)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já jsem řešil nedávno na filtru problém s těsněním, které nepatrně na jedné straně vyčuhovalo do filtru před objektivem, nepatrně, myslím tím cca 0.1 mm a bylo to hodně vidět. Kabely na RASA 8" vidím taky, samozřejmě když se u snímků za to zatahá, tak to vyleze. Myslím, že někdo udělal snímky kamerou ASI178MC podobným ohniskem a ukazují obrázky mnoho měsíců před uvedením dalekohledu do prodeje, ale třeba se mýlím. Mě tedy RASA takovéhle koláče nedělá. (jsou tam dvě haló na té diskutované fotografii) a nesedí formát sensoru, tedy je tam nějaký ořez.
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Celestron Origin

Příspěvek od midars »

Další chytrý dalekohled přichází Celestron Origin.
Rowe-Ackermann Schmidt Astrograph (RASA) 152 mm/335 mm, f/2,2 + Sony IMX178LQJ další informace i Supra
Naposledy upravil(a) midars dne 12. 01. 2024, 14:36, celkem upraveno 1 x.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Psion
Kontaktovat uživatele:

Re: Celestron Origin

Příspěvek od Psion »

Jsou dvě věci, které tomuto řešení vyčítám. Použili kameru 178MC, která je na trhu minimálně 4 roky, je nechlazená a má malé zorné pole. Naštěstí je vyměnitelná a doufám, že Celestron udělá rychle upgrade na novodobé kamery 585MC nebo 676MC s vyšší kvantovou účinností, případně nějakou verzi monochromatické kamery ideálně chlazené.

Druhá věc je váha, která je 19 kg, proboha proč? Dnes jsou stativy, které váží 1,5 kg a ne 6,5 kg. eVscope váží 9 kg komplet.

Centrální zastínění RASA 6" je 41%, tedy efektivní průměr je 139 cm.
Nascarphone
Věk: 37

Příspěvek od Nascarphone »

Celestron vzal to, co dělá standardně a na to udělal "Rasu 6". Na jednu stranu jsou ty parametry pěkné, 152mm průměr, F/2,2 - super pro alt-az, ale celé to na mě působí jako frankensteinovo monstrum. Podívejte, jak vypadají jiné "smart" teleskopy, třeba Vaonis - pěkný, moderní design.
Jak už někdo zmínil na zahraničním foru, Celestron měl vydat čistokrevnou Rasu 6 a bylo by to terno, pokud by tedy byla za rozumnou cenu.
Celestron RASA 11; C9.25+hyperstar; SW 50ED Evoguide; TS 102/714
Daystar Quark Chromosphere
SW EQ-8R Pro; Nexstar Evo
ZWO ASI 1600MMC; 2600MC; 2600MM; 174MMC
APM 20x80 ED Triplet
http://astrofotky.cz/~LiJak
https://www.flickr.com/photos/193485630@N06/
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

S tím, že to nebude přenosné v baťohu u Celestronu asi počítali od začátku, když to dali na upravenou a poměrně masivní montáž Evolution. Tak tomu dali opatrně název Intelligent Home Observatory - prostě garden party pod pergolou a dalekohled na zahradě, kam byste to tahali ;) . Míří to evidentně jiný segment (amerického) trhu než Vaionisy nebo SeeStar, kteý se dá vzít skoro do kapsy. Ona i ta očekávaná cena je poměrně vysoká. A jak psal Psion IMX 178 není nejmodernější sensor. Je otázkou, kdy Celestron vypustí RASA 6” samostatně, stejně jako by si to zasloužil krásně funkční systém Explore StarSense (za rozumnou cenu plastového držáku).
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Minule jsem vyjmenoval negativa tohoto systému; teď se chci zaměřit na pozitiva.

1. Velkým pozitivem je určitě výměnná kamera. Výrobce může udělat velmi snadný upgrade pro kameru s větším čipem, nejen barevným, ale i monochromatickým a navíc chlazeným.

2. Další dobrou zprávou je, že astronom může používat vlastní standardní filtry, nejen 2" ale i 1,25", které jsou výrazně levnější.

3. Standardní montáž Celestron také umožňuje upgradovat dalekohled např. na RASA 8". Žádný současný výrobce to z principu neumí.

4. Další věcí je, že výrobce používá standardní formát Raspberry s přidaným shieldem. Napadá mě možná náhrada např. za Raspberry Pi5 s výrazně vyšším výkonem pro případ větší kamery, mozaiky apod.

5. Poslední věc. Možná lze Origin připojit k planetáriu nebo standardnímu ručnímu ovladači a provozovat vizuální pozorování s výrazně větším dalekohledem na montáži. Tedy takové univerzální využití.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tento měsíc se začaly objevovat první snímky s Originu, je vidět, že to zpracování zatím není dokonalé, ale za 10 minut z toho vyleze slušný snímek. Tohle je lehce upravený JPEG přímo za dalekohledu, 30x20s. Podle mě je zpracování základní kámen úrazu u smart dalekohledů a pokud chce člověk něco víc musí sáhnout po Tiff nebo Fit souborech.

Co tomuhle řešení vyčítám je váha, tedy 19 kg se mi fakt nechce tahat. Mohli by tu RASA 6" prodávat zvlášť (vše včetně Raspeberry je integrované v dalekohledu), aby to umělo přes LX200 ovládat klasické montáže. Dalo by se to na lehkou HD montáž bylo by to super.
Přílohy
M27_CN.jpg
M27_CN.jpg (58.71 KiB) Zobrazeno 4313 x
Odpovědět