Fastar/Hyperstar jaký je mezi nimi rozdíl?
Fastar/Hyperstar jaký je mezi nimi rozdíl?
Co je Hyperstar je mi vcelku jasné. Je to soustava korekčních čoček, která se nasadí místo sekundárního zrcátka na SC. Není mi ovšem jasné, co je Fastar. Je to pojmenování pro systém uchycení sekundárního zrcátka s možností jeho demontáže pro Hyperstar, nobo je to nějaký optický komponent podobných vlastností jako Hyperstar? Všude se píše Fastar kompatibilní, ale co je Fastar jsem nikde nenašel. Má s tím někdo praktickou zkušenost? Dík za každou smysluplnou odpově%d.
Re: Fastar/Hyperstar jaký je mezi nimi rozdíl?
Podle meho je Fastar predchudce Hyperstaru. Fastar byl produkt Celestronu.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Předchůdce Hyperstaru z přelomu tisíciletí od Celestronu pro SCT.
https://www.celestron.com/pages/fastar-technology
https://www.celestron.com/pages/fastar-technology
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Fastar kompatibilní znamená, že po vyšroubování převlečné matky lze otvorem v korekční desce vyjmout sekundár. Zpětné nasazení ve stejném pozičním úhlu je zajištěno zářezem na obvodu. Po opětovném zasazení sekundáru není nutná kolimace. Namísto sekundáru lze použít Hyperstar, nebo i jen větrák od Starizony.
Karel
Děkuji za shrnutí informací o Fastar z internetu. Toto vše jsem si pochopitelně našel také. Šlo mi o to, jestli je někdo schopen poskytnout konkrétní informaci, co vlastně Fastar je, Je-li to optický komponent a jaké má korigované pole, backfokus a další vlastnosti jako jsou závity a pod. Hledám tedy někoho, kdo to viděl, případně vyzkoušel a ví o co jde, nebo link na podrobný popis.
Mohu se zeptat proc, kdyz to jiz je dvacet let stare a s velkou pravdepodobnosti to nejde koupit ? Celestron udelal Fastar a Starizona jej vyrazne vylepsila, cimz vytlacila Fastar z trhu. To je nejaky vyzkum pro museum ?
Ono to koupit jde, což je důvod proč ty informace sháním, ale pochopitelně nestojím o svodky z internetu, nebo něčí dojmy. Právě proto, že se to roky nevyrábí, tak se ty informace špatně shání. To, že je něco staré, neznamená, že je to špatné. Pokud o tom nic nevíš, je zbytečné se tu o tom rozepisovat, ale jak jsem si všiml, to je tu chronický problém.
Otazka je, pokud vim ze je to chronicky problem, tak proc se ptam. Abych mel duvod ty co se snazi sepsout ? Zajimave.
Možná ti uniklo, že se ptám po lidech, kteří s tím mají praktickou zkušenost a vědí, o čem mluví.
Tvoje odpověď : "Podle meho je Fastar predchudce Hyperstaru. Fastar byl produkt Celestronu. ", je přesně to, co nikoho nezajímá. Můžeš tomu říkat snaha, ale je to snaha zcela zbytečná, protože o vlastnostech Fastar nevypovídá vůbec nic.
Tvoje odpověď : "Podle meho je Fastar predchudce Hyperstaru. Fastar byl produkt Celestronu. ", je přesně to, co nikoho nezajímá. Můžeš tomu říkat snaha, ale je to snaha zcela zbytečná, protože o vlastnostech Fastar nevypovídá vůbec nic.
To je zase tvoje obvyklá, zbytečná sada otázek…
Když sám asi nejlíp víš, že jediné místo, kde má smysl se zeptat, je Supra…
Když sám asi nejlíp víš, že jediné místo, kde má smysl se zeptat, je Supra…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Já jsem položil otázku jednu. Má sice širší obsah, ale stále je jen jedna otázka. Pana Zahajského neznám natolik, abych si dovolil ho obtěžovat dotazy tohoto typu a navíc myslím, že se tu vyskytuje, takže může odpovědět. Za zbytečnou otázku považuji dotaz, jestli dělám výzkum pro museum, ale ty to určitě vidíš jinak. Bude lepší, když toto vlákno smažeš, protože se zde evidentně nic podstatného nedovím, protože jakmile do hry vstoupí moderátor, končí to vždy stejně. Děkuji.
Děkuji za link. CN jsem prolezl, ale toto vlákno jsem přehlédl. I když je tam o Fastar minimum technických údajů, z paramerů kamery ST-237 pro kterou byl navržen plyne, že pro dnešní kamery s čipem nad 6mm je to nepoužitelné a je to drahé i zadarmo.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jenže Supra je přímým zástupce Celestronu v ČR, a tak by Honza měl vědět o těch dalekohledech a příslušenství vše, a také většinou ví. Ale což už, výsledku ses dobral, a to je dobře.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM