MilAN píše: ↑10. 03. 2024, 22:15
a složit to na kometu ? Ta je přeci hlavní objekt.
Toto je vlastně klíčová otázka, co je hlavním motivem fotografie. Třeba u 12P jsem neváhal ani chvíli, složení na hvězdy rozmazalo kometu natolik, že se ztratily všechny struktury ohonu, a na pozadí tam nebylo stejně nic zajímavého. Tam jsem neváhal ani chvíli a rovnou jsem skládal na kometu.
U vzdálenějších komet s malým vlastním pohybem na fotografii zároveň často vyniknou další zajímavé objekty - prachová mračna, temné mlhoviny, galaxie (zejména při použití světelného dalekohledu). V takovém případě málokdy považuji kometu za hlavní motiv, ale jde o jasnou kombinaci. Pokud zde složím na kometu, podle mě se ztratí kouzlo snímku "kometa v kupě galaxií v panně", protože ty galaxie najednou budou rozmazané. Asi i proto jsem raději obětoval detaily u komety (pokud je ohon spíše rovnoběžný s pohybem komety, tak tím lépe). Na druhou stranu, ano, dělám pak z toho snímek méně zajímavý pro ty, co fotí jen komety.
Také by mi nedávalo smysl vyřešit pouze ostré jádro, zrovna to mě trápí nejméně. Ale vyřešit ostrou kometu celou společně i s hvězdným pozadím, to jsem tady snadno nedokázal.