Dalekohled pro začátečníka
Re: Výber teleskopu
Já bych SKY-WATCHER HERITAGE FLEX-DOBSON 150/750 klidně doporučil. Podá nejlepší výkon optiky za cenu, která je v souladu s uvažovanou částkou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zase napríklad ja by som chcel niečo na montáži,ale väčšina sú také montáže nestabilné a tak ,asi by som bral dobsony ,ale ak máte fakt nejaké dobré teleskopy odskúšané ,tak povedzte ,pretože ja potrebujem počuť názor ľudí, ktorí sa stretli s nejakou značkou a mali presne taký a taký ďalekohľad...
Ale možno dám šancu aj tomu SW 150 /750 dobon heritage
Ale možno dám šancu aj tomu SW 150 /750 dobon heritage
Tie lepšie montáže, ktoré by tu niekto odporúčal, začínajú na cenách okolo 500 €. Ak je limit na kúpu ďalekohľadu 350 €, tak myslím, že nie je o čom ďalej diskutovať. Jedine, ak by v stanovenom cenovom limite niekto predával niečo podobné cez bazár.
Tak potom asi dobsony
Dobsony jsou obecně dobrá volba pro vizuál a pro začátečníky, kteří ještě přesně nevědí jak se jejich záliba bude dále rozvíjet. A taky poměr cena- výkon je zpravidla nejlepší možný.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
První dalekohled
Dobrý den, jsem úplný začátečník a rád bych si pořídil první dalekohled. Předem se moc omlouvám, jestli je můj dotaz příliš troufalý, když jsem si hodiny nepročítal historii dotazů na fóru, byť jsem se základně podíval. Pokud se dotaz nebude líbit, tak ho smažu.
Takže popíšu svou situaci podle "První informace pro začátečníky":
Rád bych se pozorování věnoval sporadicky, ale za to pořádně (jednou za čas probdít noc u dalekohledu). Ale pokud mě to více osloví, tak i veškerý volný čas.
Bydlím na vesnici, je zde malé světelné znečištění, ale mohu i cestovat za lepší viditelností.
Rád bych pozoroval Měsíc, planety a jim podobné jednotlivé objekty (ideálně i povrch - krátery, atd.). O galaxie, hvězdy a jiná větší uskupení z vícero objektů nemám zájem.
Jsem do toho ochotný investovat maximálně 10 000 Kč (celé vybavení), ideálně jednou provždy, ale pokud by se to neobešlo bez dokupování vybavení, tak mi to nevadí. Peněz investovaných do koníčku nelituji.
Fotografovat nechci a ani neplánuji. Jediné fotografie chci mít v hlavě.
Mnohokrát vám předem moc děkuji za jakékoli tipy a rady. Ještě jednou se omlouvám, pokud je můj dotaz nemístný. Děkuji a přeji hezký zbytek víkendu.
Takže popíšu svou situaci podle "První informace pro začátečníky":
Rád bych se pozorování věnoval sporadicky, ale za to pořádně (jednou za čas probdít noc u dalekohledu). Ale pokud mě to více osloví, tak i veškerý volný čas.
Bydlím na vesnici, je zde malé světelné znečištění, ale mohu i cestovat za lepší viditelností.
Rád bych pozoroval Měsíc, planety a jim podobné jednotlivé objekty (ideálně i povrch - krátery, atd.). O galaxie, hvězdy a jiná větší uskupení z vícero objektů nemám zájem.
Jsem do toho ochotný investovat maximálně 10 000 Kč (celé vybavení), ideálně jednou provždy, ale pokud by se to neobešlo bez dokupování vybavení, tak mi to nevadí. Peněz investovaných do koníčku nelituji.
Fotografovat nechci a ani neplánuji. Jediné fotografie chci mít v hlavě.
Mnohokrát vám předem moc děkuji za jakékoli tipy a rady. Ještě jednou se omlouvám, pokud je můj dotaz nemístný. Děkuji a přeji hezký zbytek víkendu.
Re: Dalekohled pro začátečníka
1) zrovna Měsíc a planety nepotřebují extra kvalitní oblohu, dají se pozorovat i z města.
2) na Měsíc a viditelné planety (tedy krom Uranu, Neptunu a planetek) není potřeba navádění (lze je najít “ručně”).
3) pokud není cílem focení/pořizování videí, lze se obejít bez motorizace.
4) rozpočet moc velký výběr neumožňuje.
Má-li to být kvalitní, vystačí daná částka na dobson 150-200 mm.
5) při jakýchkoli úvahách o refraktoru, katadioptru nebo motorizované montáži už jen cena montáže přesáhne rozpočet.
6) Slunce - dovybavit dobsona fólií od Baaderů (a získat krásný obraz) lze celkem levně.
Takže za mne je výběr omezený, ale o to jednoznačnější.
(Zopakuji: dobson 150-200 mm, na bazoši by se dal sehnat i 250 mm.)
Protože jediná další možnost je “něco jako lidlskop”, tedy malý levný dalekohled na třaslavé montáži, s mnoha aberacemi, neschopný větších “planetárních” zvětšení.
Nebo přitlačit na rozpočtu.
2) na Měsíc a viditelné planety (tedy krom Uranu, Neptunu a planetek) není potřeba navádění (lze je najít “ručně”).
5) při jakýchkoli úvahách o refraktoru, katadioptru nebo motorizované montáži už jen cena montáže přesáhne rozpočet.
6) Slunce - dovybavit dobsona fólií od Baaderů (a získat krásný obraz) lze celkem levně.
Protože jediná další možnost je “něco jako lidlskop”, tedy malý levný dalekohled na třaslavé montáži, s mnoha aberacemi, neschopný větších “planetárních” zvětšení.
Mirror: Vítej na AF. Pokud jsi četl nějaké rady pro začátečníky, tak asi už víš, že nejčastěji radíme Dobson 150/1200. Nic levnějšího a dostatečně kvalitního není. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Další možnost, je bazar tady na AF. Lze tu občas koupit za slušný peníz jak Dobson 150, nebo 200/1200. nebo si dej požadavek: Koupím Dobson 150, nebo 200/1200.
K dalekohledu dostaneš asi dva setové okuláry, ale klidně si rovnou kup okulár s ohniskem 7, nebo 8mm. Např. levný ale slušný http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 18071.html
Tady zrovna jeden je. viewtopic.php?t=34016&p=512441#p512441
A tady ještě za supr cenu viewtopic.php?t=33778&p=512344#p512344
Další možnost, je bazar tady na AF. Lze tu občas koupit za slušný peníz jak Dobson 150, nebo 200/1200. nebo si dej požadavek: Koupím Dobson 150, nebo 200/1200.
K dalekohledu dostaneš asi dva setové okuláry, ale klidně si rovnou kup okulár s ohniskem 7, nebo 8mm. Např. levný ale slušný http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... 18071.html
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Moc děkuji za podrobnou odpověď. Děkuji za doporučení. Podívám se po tom dobson 150-200 mm. Částku jsem ochoten navýšit, pokud to výrazněji zvýší kvalitu a možnosti pozorování.dex píše: ↑12. 11. 2023, 19:18 1) zrovna Měsíc a planety nepotřebují extra kvalitní oblohu, dají se pozorovat i z města.
Mockrát děkuji za doporučení a odkazy. Asi si pořídím, ten Dobson 150/1200 i se zmíněným okulárem.Artaban píše: ↑12. 11. 2023, 19:23 Mirror: Vítej na AF. Pokud jsi četl nějaké rady pro začátečníky, tak asi už víš, že nejčastěji radíme Dobson 150/1200. Nic levnějšího a dostatečně kvalitního není. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
- Stanislavxyz
Mohu-li se k tomu vyjádřit, myslím, že to je velmi rozumná volba. 150/1200 je už "dospělý" dalekohled a osobně bych volil tuto cestu, protože ještě zbydou finance na příslušenství, zejména další/lepší okuláry. Na planety není průměr 150 mm vůbec málo. A nakupoval bych nejlépe z druhé ruky, zvláště ty okuláry můžou být výrazně levnější a stále se ve zdejším bazaru nějaké objevují.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Zdravím,
jsem úplný začátečník a chtěl bych poprosit o fundovaný názor na tento teleskop od Levenhuku. V brzké době bych si rád pořídil něco, čím budu moct pozorovat i DSO, fotografie zatím v plánu není, možná někdy v budoucnu až se budu dobře orientovat na obloze, zatím sbírám zkušenost s mým triederem, ale pomalu nadešel čas na něco většího. V případě, že tento teleskop odsoudíte, mám v záloze klasický dobson a zde bych se rád zeptal jaký byste mi doporučili na úplný začátek? Mé finanční možnosti končí někde u 10" a popřípadě zda je takto velký teleskop vhodný pro mě jakožto úplného začátečníka?
https://cz.levenhuk.com/catalogue/hvezd ... /?oid=5360
Mnohokrát děkuji za odpovědi
jsem úplný začátečník a chtěl bych poprosit o fundovaný názor na tento teleskop od Levenhuku. V brzké době bych si rád pořídil něco, čím budu moct pozorovat i DSO, fotografie zatím v plánu není, možná někdy v budoucnu až se budu dobře orientovat na obloze, zatím sbírám zkušenost s mým triederem, ale pomalu nadešel čas na něco většího. V případě, že tento teleskop odsoudíte, mám v záloze klasický dobson a zde bych se rád zeptal jaký byste mi doporučili na úplný začátek? Mé finanční možnosti končí někde u 10" a popřípadě zda je takto velký teleskop vhodný pro mě jakožto úplného začátečníka?
https://cz.levenhuk.com/catalogue/hvezd ... /?oid=5360
Mnohokrát děkuji za odpovědi
SW 254/1200, Triedr: Celestron SkyMaster 25x70
Ahoj Emko,
radšej klasický Dobson a keď môžeš ten 10" tak smelo do neho!
Tento neber, lebo:
- Levenhuk
- Tvar čočky (zrcadla): sférická - guľové zrkadlo obzvlášť pri tejto svetelnosti je zle, toto je tá najhoršia vlastnosť zmieneného ďalekohľadu!
- Apertura, 203mm, Ohnisková vzdálenost, 800mm => Poměr apertury f/4 (svetelnosť) je pre vizuálne pozorovanie skôr na prekážku, f/5 by bolo lepšie
- newton na paralaktike je brr. Chceš pozorovať a nie cvičiť jogu. okulár sa dostáva do neprirodzených polôh a treba potom zakaždým otáčať tubusom v kruhoch. je to nepraktické.
-michael-
radšej klasický Dobson a keď môžeš ten 10" tak smelo do neho!
Tento neber, lebo:
- Levenhuk
- Tvar čočky (zrcadla): sférická - guľové zrkadlo obzvlášť pri tejto svetelnosti je zle, toto je tá najhoršia vlastnosť zmieneného ďalekohľadu!
- Apertura, 203mm, Ohnisková vzdálenost, 800mm => Poměr apertury f/4 (svetelnosť) je pre vizuálne pozorovanie skôr na prekážku, f/5 by bolo lepšie
- newton na paralaktike je brr. Chceš pozorovať a nie cvičiť jogu. okulár sa dostáva do neprirodzených polôh a treba potom zakaždým otáčať tubusom v kruhoch. je to nepraktické.
-michael-
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Jen doplním, že F4 je na překážku při pozorování i u dobře parabolizovaného zrcadla. Pokud je to kulové zrcadlo F4, je ten stroj totálně nepoužitelný jak pro foto, tak pro pozorování, jsou to vyhozené peníze. Jediné, co zvládne, budou kochačky při malém zvětšení a to s přehledem zvládne nějaký malý refraktor na alt-az montáži při nesrovnatelně větším komfortu pozorování. "Montáž" asi nemá cenu komentovat, rozklepe to i jepice.
Obejít obloukem, mnohem raději klasická 6" - 10" dobson.
Obejít obloukem, mnohem raději klasická 6" - 10" dobson.
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Moc Vám děkuji za odpověď, Levenhuk jsem již vyřadil a teď jaký Dobson, spíš tedy jakého výrobce? SW, Besser či GSO? Já osobně bych asi kvůli skladnosti preferoval SW flex a to i z toho důvodu že v základu dodají 2 okuláry, Bresser pouze jeden a GSO 2x okulár, dvourychlostní ostření a ventilátor zrcadla. Co z toho opravdu využiju a co se mi vyplatí? Ještě jednou děkuji za rady, výzkum si toho 
SW 254/1200, Triedr: Celestron SkyMaster 25x70
Na okuláry nebrat zřetel, ty setové jsou nevalné kvality, za nedlouho se stejně budou měnit.
Dvourychlostní výtah se hodí, ventilátor také, ale ten se přinejhorším dá přidělat dodatečně (stačí tam uchytit PC ventilátor a napájet z nějakého aku).
Dvourychlostní výtah se taktéž dá doplnit v budoucnu, ale to už znamená koupi kompletního nového výtahu v řádu několika tisíc.
Bral bych GSO, to je firma s dobrou pověstí a navíc, pokud má zmíněné příslušenství...
Dvourychlostní výtah je dobrý kvůli lepšímu doostření. U větších zvětšení je to potřeba dělat opravdu na přesno a dvourychlostní výtah to ulehčí. Není to ale podmínka a lze v pohodě fungovat bez něj.
Ventilátor je velmi dobrá věc, urychluje chladnutí zrcadla na teplotu okolí - s teplým zrcadlem se nedá moc pozorovat (vzduch ohřátý od zrcadla láme obraz, jako nad rozpálenou kapotou auta v létě).
Dvourychlostní výtah se hodí, ventilátor také, ale ten se přinejhorším dá přidělat dodatečně (stačí tam uchytit PC ventilátor a napájet z nějakého aku).
Dvourychlostní výtah se taktéž dá doplnit v budoucnu, ale to už znamená koupi kompletního nového výtahu v řádu několika tisíc.
Bral bych GSO, to je firma s dobrou pověstí a navíc, pokud má zmíněné příslušenství...
Dvourychlostní výtah je dobrý kvůli lepšímu doostření. U větších zvětšení je to potřeba dělat opravdu na přesno a dvourychlostní výtah to ulehčí. Není to ale podmínka a lze v pohodě fungovat bez něj.
Ventilátor je velmi dobrá věc, urychluje chladnutí zrcadla na teplotu okolí - s teplým zrcadlem se nedá moc pozorovat (vzduch ohřátý od zrcadla láme obraz, jako nad rozpálenou kapotou auta v létě).
Naposledy upravil(a) kuceraz dne 09. 01. 2024, 18:07, celkem upraveno 1 x.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4