EQ6 PRO SkyScan
EQ6 PRO SkyScan
Opravdu myslim, ze by se ve spojeni s eq6 nemelo psat o periodicke chybe, akorat to pak mate lidi co tomu moc nerozumi a zkouseji naprosto zbytecne pec s naivni predstavou, ze to jako necemu pomuze.Ono je naprosto jedno, co si o tom kdo myslí, ale PE je technický termín, takže pokud ho někdo nechápe, neznamená to, že by ho ti ostatní neměli používat
. Každý rotační převod má PE, tady následuje několik převodů za sebou v neceločíselném poměru . Z hlediska převodů a mechaniky to je řešení správné, buhužel, pro případ, že výslednou chybu budeme chtít jednoduše korigovat, je to problém.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
EQ6 PRO SkyScan
Karle nechces nejak upresnit co jsi delal s tema vulema ? A nejak objektivne popsat jaky to byl vysledku rozdil ? Zajima me hlavne vule v deklinaci, vuli v ra mam sice taky, ale tam je naprosto nepodstatna.
S tou deklinaci bych rad neco udelal, aby to slo pointovat obema smery aniz by se to negativne projevovalo na vysledku. Vcera jsem delal nake testy a kdyz mam zaplou pointaci jak sever tak jih tak je to proste tragedie.
capella 3x8m
S tou deklinaci bych rad neco udelal, aby to slo pointovat obema smery aniz by se to negativne projevovalo na vysledku. Vcera jsem delal nake testy a kdyz mam zaplou pointaci jak sever tak jih tak je to proste tragedie.
capella 3x8m
newton 30 cm, eq6
EQ6 PRO SkyScan
Jak může deklinace ujíždět oběma směry ? To pouze v případě velké agresivity pointace - a to je potřeba ošetřit. spolu s rozumným vyvážením nebo rozvážením soustavy.Mechanicky jinak není důvod ke změně směru v DEC. Před i za meridiánem bude při nepřesném ustavení montáže vždy jen jeden směr pohybu v DEC.
EQ6 PRO SkyScan
No prave o tu nepresnost jde, chci delat delsi expozice takze to budu ustavovat co nejvice presne a pak mi ta chyba jde obema smery, jakoby to kopiruje chybu v ra. Pri drobnem neustaveni chyba jde jen jednim smerem, doted jsem tak vzdy fotil, ale na delsi expozice se to asi bude stacet obzvlaste pri pointaci mimo focene pole.
newton 30 cm, eq6
EQ6 PRO SkyScan
Jedině snížit agresivitu pointace. Chyba jde jedním směrem, do druhého ti ho strká pointace zbytečně. Chybu pointace je potřeba odstranit, tohle není v mechanice ani v ustavení. Montáž bez pointování v DEC nemůže uhýbat chvilku nahoru a chvilku dolů
EQ6 PRO SkyScan
Milane proste to tak je a s pointaci to nesouvisi, protoze kdyz ustavuju a pointace je vypnuta tak mi dela vlnovku i dec, a kdyz to je presne ustavene tak mi ta vlnovka beha okolo 0 jak do + tak do -.
newton 30 cm, eq6
EQ6 PRO SkyScan
To ale vypadá, že ti RA šnek hýbe s celou hlavou montáže. Buď vůle v RA ložiscích nebo příliš utažený šnek. Jaká je ta odchylka v DEC při vypnutém pohybu (pointaci ) v DEC ?
Vliv ustavení by na to vliv mít neměl , pokud se to pohybuje na obě strany.
Vliv ustavení by na to vliv mít neměl , pokud se to pohybuje na obě strany.
EQ6 PRO SkyScan
Rekl bych ze to vicemene kopiruje chybu v ra jen to je o neco slabsi (odhad +-6arsec).
newton 30 cm, eq6
EQ6 PRO SkyScan
Milane proste to tak je a s pointaci to nesouvisi, protoze kdyz ustavuju a pointace je vypnuta tak mi dela vlnovku i dec, a kdyz to je presne ustavene tak mi ta vlnovka beha okolo 0 jak do + tak do -.
Mi tohle dělá CG5 ADV GT. RA osu už jsem utahoval, nepomohlo to. Pokud zvítězíš, tak dej vědět. Ona ta odchylka (u mne) není moc velká, ale blbě se to pointuje. Šnek mě nenapadl - to bych asi mohl zkontrolovat. Ale dělá to pořád více/méně stejně, přitom moje RA kolo není tak idylicky kulaté - mám představu, že pokud by to bylo šnekem, tak na různých místech by se to chovalo různě.
Ale každopádně u mne se to na fotkách nijak dramaticky neprojevuje. (Většinou)
Mi tohle dělá CG5 ADV GT. RA osu už jsem utahoval, nepomohlo to. Pokud zvítězíš, tak dej vědět. Ona ta odchylka (u mne) není moc velká, ale blbě se to pointuje. Šnek mě nenapadl - to bych asi mohl zkontrolovat. Ale dělá to pořád více/méně stejně, přitom moje RA kolo není tak idylicky kulaté - mám představu, že pokud by to bylo šnekem, tak na různých místech by se to chovalo různě.
Ale každopádně u mne se to na fotkách nijak dramaticky neprojevuje. (Většinou)
M:736 750 113
EQ6 PRO SkyScan
6" je strašně moc - připadá i to, jako by byl šnek v silném záběru . Buď tedy jeho malou vůlí nebo nevyváženým dalekohledem. Přeci jen tam máš honě velkou páku vůči miniaturnímu šnekovému kolu.
EQ6 PRO SkyScan
MilAN: Prosím, mohl bys mě detailněji vysvětlit silný záběr šneku? Nějak si neumím představit, jak malá vůle způsobí tyto oscilace. Píšu, protože mám prakticky identický problém. Dík Honza
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
EQ6 PRO SkyScan
Asi to ode mne nebude příliš technické, ale souvisí to se samosvorností šnekového převodu . Síla potom působí nejen na otáčení kola , ale i ve směru proti otáčení šneku . A protože šnekové kolo je na RA ose a šnek na hlavě montáže s DEC osou, potom může dojít k "odtlačování "šneku od kola a to i s hlavou s DEC osou.
EQ6 PRO SkyScan
Zdravím,
lze nějak na EQ-6 snížit podsvícení polárního hledáčku? Bez podsvícení nevidím kříž a když jej zapnu, nevidím už zase polárku. Máte s tím někdo podobnou zkušenost?
lze nějak na EQ-6 snížit podsvícení polárního hledáčku? Bez podsvícení nevidím kříž a když jej zapnu, nevidím už zase polárku. Máte s tím někdo podobnou zkušenost?
SW 8" 200/1200 Dobson, SW 80 ED Pro, NEQ-6 SynTrek, Triedr 10x50 Lidl.
EQ6 PRO SkyScan
V rúčke sa dá nastaviť intenzita tej ledky, tuším je to pod SETUP alebo UTILITY.
NEQ6 Pro, Newton SW 150/750, Canon 550D mod., Astronomik CLS CCD, Travelscope 70mm, QHY5L-II
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Zdravím,
lze nějak na EQ-6 snížit podsvícení polárního hledáčku? Bez podsvícení nevidím kříž a když jej zapnu, nevidím už zase polárku. Máte s tím někdo podobnou zkušenost?Podivej se na http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04/244#248
lze nějak na EQ-6 snížit podsvícení polárního hledáčku? Bez podsvícení nevidím kříž a když jej zapnu, nevidím už zase polárku. Máte s tím někdo podobnou zkušenost?Podivej se na http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04/244#248
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.