EQ6 PRO SkyScan
EQ6 PRO SkyScan
u me nic dalsiho nebylo potreba, ale nepouzival jsem tenkrat ascom ovladace, netusim pres jake tu kameru v phd pripojujes. jinak funkcnost spojeni lze jednoduse overit pres volbu "Manual Guide" v menu "Tools" ... staci mackat tlacitka smeru a montaz by mela reagovat.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
EQ6 PRO SkyScan
Manual guide také nereaguje. Ovladače k QHY5 používám ty, cos mi doporučil tady, přísp. č. 188. Ovladače k EQ6 jsem stahoval před rokem, už ti nepovím kde. Ještě mě napadá, že mi špatně udělali ten spojovací kabel. Když jsem v prodejně řekl konektory RJ-12 v zapojení 1:1, tvářili se nějak nejistě. Než jsem měl QHY5, měl jsem EQ6 připojenou kabelem z počítače do ručky, to funguje. Ale pan Zahajský mi doporučoval raději připojení přes kamerku a také bych nemusel tahat redukci USB/RS232.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
EQ6 PRO SkyScan
konektor musi byt rj12, 6 zil, zapojeno 1:1 jak pises. btw je nejaky duvod, proc nepointovat v maximu, kdyz ti tam kamera pracuje? tam mi to s ascomem a se stejnym zapojenim funguje bez problemu, staci jen na zalozce guide v settings nastavit autoguider output control na guider relays.
Ondřej Kozáčik
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
COM 1 Error, to se mi objeví při zapnutí EQ 6 SS, bude to asi něco v ručce, protože mi ten zmetek ječí i při samostatném zapojení na 12 V zdroj bez přístupových kabelů.
Nevíte někdo něco o bližší specifikaci problému?Tedy podle té hlášky.
Dnešní fotografování znemožněno
Nevíte někdo něco o bližší specifikaci problému?Tedy podle té hlášky.
Dnešní fotografování znemožněno

Lectorem iustus...
EQ6 PRO SkyScan
Zdravim,
pri poslednim pouziti EQ6 jsem narazil na zvlastni problem.
Po polarnim ustaveni zapnu montaz a odpovim klasicke otazky na cas, datum, casovou zonu,...
Montaz mam v zakladni pozici popisovane v manualu, dalekohled miri na severni pol a zavazova tyc smeruje co nejvice primo k zemi.
Spustim ustaveni GO-TO na jednu hvezdu (pouzil jsem Rigel). Nejen ze najede o dost vedle (cca 10-20 stupnu), ale hlavne se pri zmacknuti tlacitka na sever pohybuje na jih a obracene (smer RA jede podle ocakavani leve tlacitko na vychod, prave na zapad).
Kdyz dorazim na Rigel a potvrdim ustaveni GO-TO nenajizdi...respektive najizdi spatne.
Myslel jsem ze jsem, ze problem je v nasazeni dalekohledu obracene do rybiny montaze. Ale po vypnuti montaze, prehozeni dalekohledu o 180st a zopakovani procesu se nic nezmenilo a GO-TO se zase neinicializovalo korektne.
Uz se s tim nekdo setkal?
Mam pocit, ze pri predchozich pouzitich se GOTO inicializovalo korektne...
pri poslednim pouziti EQ6 jsem narazil na zvlastni problem.
Po polarnim ustaveni zapnu montaz a odpovim klasicke otazky na cas, datum, casovou zonu,...
Montaz mam v zakladni pozici popisovane v manualu, dalekohled miri na severni pol a zavazova tyc smeruje co nejvice primo k zemi.
Spustim ustaveni GO-TO na jednu hvezdu (pouzil jsem Rigel). Nejen ze najede o dost vedle (cca 10-20 stupnu), ale hlavne se pri zmacknuti tlacitka na sever pohybuje na jih a obracene (smer RA jede podle ocakavani leve tlacitko na vychod, prave na zapad).
Kdyz dorazim na Rigel a potvrdim ustaveni GO-TO nenajizdi...respektive najizdi spatne.
Myslel jsem ze jsem, ze problem je v nasazeni dalekohledu obracene do rybiny montaze. Ale po vypnuti montaze, prehozeni dalekohledu o 180st a zopakovani procesu se nic nezmenilo a GO-TO se zase neinicializovalo korektne.
Uz se s tim nekdo setkal?
Mam pocit, ze pri predchozich pouzitich se GOTO inicializovalo korektne...
Pavel Vabrousek
EQ6 PRO SkyScan
Tlačítka pro DEC se chovají podle toho, je-li dalekohled vlevo nebo vpravo, tlačítkům v RA je to samozřejmě jedno
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
EQ6 PRO SkyScan
Tlačítka pro DEC se chovají podle toho, je-li dalekohled vlevo nebo vpravoPromin, ale nerozumim; dalekohled vpravo/vlevo od ceho? Souvisi to nejak s meridian flipem?
Pavel Vabrousek
EQ6 PRO SkyScan
Samozřejmě, po proložení se přeci mění směr nahoru dolů.
lepší rada žádná než špatná
-
EQ6 PRO SkyScan
Taky jsem s tim Pavle trochu bojoval, pomohlo mi to, ze po zapnuti tu inicializaci preskocim, montaz zaparkuji s odaratovanyma osama, nasledne osy dotahnu, montaz vypnu a zapnu, nastavim ty pitomosti co zada a uz to chodi jako hodinky,,,
EQ6 PRO SkyScan
Prosím potřeboval bych nějak doladit NEQ6, mám vůli v DEC, když chytnu dalekohled a zkouším s nim malinko pohnouot, je to cítit. Mám strach jestli mi právě tohle nedělá bordel při pointaci.
Jak to seřídit ?
Jak to seřídit ?
EQ6 PRO SkyScan
Zkoušel jsi mít dalekohled malinko nevyvážený, aby lehce přepadával? Potom by ti ta chyba neměla tolik vadit.
EQ6 PRO SkyScan
No, dokonale vyvážené to není nikdy, ale záměrně jsem to nezkoušel.
Co je lepší aby byl težší předek nebo výstup dalekohledu ?
Zkoušel jsi mít dalekohled malinko nevyvážený, aby lehce přepadával? Potom by ti ta chyba neměla tolik vadit.
Co je lepší aby byl težší předek nebo výstup dalekohledu ?
EQ6 PRO SkyScan
Montáž rozvaž tak aby šnekové kolo bylo pořád v záběru šnek "vytláčel" šnekové kolo. Pokud bude dalekohled na východní straně uber na protizávaží. Pokud na západní tak zas přidej. Já mám montáž rozváženou tak, že když dám DE osu do vodorovné polohy tak těžší strana na DE ose se zlehka přetočí. Jedním prstem ji pak mohu dát zpět. Zas to ale nesmíš přehnat. To samé platí i pro rozvážení posunem dalekohledu v liště.
MartinV
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
EQ6 PRO SkyScan
OK díky, se závažím to není problém to se posune, ale horší to bude s dalekohledem v liště, to je celkem nebezpečná práce, budu muset vymyslet nějaké přesouvací malé závaží.
No a u toho dalekohledu v liště, píšeš, že to je obdobné, ale já netuším, kdy šněkové kolo "tlačí", netuším jak to má EQ6 uvnitř.
Šlo by to napsat pro úplné blbce ?
Montáž rozvaž tak aby šnekové kolo bylo pořád v záběru šnek "vytláčel" šnekové kolo. Pokud bude dalekohled na východní straně uber na protizávaží. Pokud na západní tak zas přidej. Já mám montáž rozváženou tak, že když dám DE osu do vodorovné polohy tak těžší strana na DE ose se zlehka přetočí. Jedním prstem ji pak mohu dát zpět. Zas to ale nesmíš přehnat. To samé platí i pro rozvážení posunem dalekohledu v liště.
MartinV
No a u toho dalekohledu v liště, píšeš, že to je obdobné, ale já netuším, kdy šněkové kolo "tlačí", netuším jak to má EQ6 uvnitř.
Šlo by to napsat pro úplné blbce ?
MartinV
EQ6 PRO SkyScan
Alda: na pocit kasli jinak nebudes delat nic jineho nez neco stelovat a nikam to nepovede. Dela ti to problemy ? Mas protazene hvezdy v dec ? Jestli ne nic s tim nedelej, jestli jo tak ti zadny vyvazeni podle me stejne nepomuze protoze deklince jde obema smery. Jediny co muzes udelat je mit to lehce neustavene aby ta chyba sla vicemene jednim smerem a pointovat jen sever anebo jih. Pak se ta vule nebude projevovat. Ale pozor hranice je tenka a kdyz to prezenes tak se ti to bude stacet a i tak se obcas stane ze ti to ujede opacne a nebude se to opravovat dokud se to zase samo nevrati. Pointaci obema smery na tehle montazi vubec nepouzivam protoze ta vule aspon u meho kusu je naprosto brutalni. To radsi prekousnu to, ze mi to obcas odjede do smeru kde se neopravuje a pak se to zas postupne vrati. ve vysledku to znamena, ze mam chybu v deklinaci asi tretinovou oproti pointaci obema smery.
newton 30 cm, eq6