V čem je smysl vzniku vesmíru ???

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Radim4

Re: V čem je smysl vzniku vesmíru ???

Příspěvek od Radim4 »

kavka píše: 16. 02. 2023, 16:10 MilAN Tak se omlouvám, že jsem Tě špatně pochopil

Homer Asi bych se už jen opakoval. Nejde mi o to mít to jednodušší. Stvořitel, tak jak je tradičně církvemi podáván je pro mě z etického hlediska těžko přijatelný.

Tramvajak Nahodilý jev. Myslím, že Vám rozumím. Např. hod kostkou. Budeme-li znát všechny parametry (rychlost, rotaci, výšku, hustotu prostředí...) můžeme jej nasimulovat a výsledek bude vždy stejný. V praxi to ovšem možné není, takže bývá uváděn jako jev nahodilý, ač jím v přísně vzatém pojetí není.

V mikrosvětě je tomu ale jinak. Zkusím ještě podrobněji. Mám vzorek, který obsahuje N nerozpadlých atomů. Poločas přeměny nechť je např. 100 let. Mohu chápat tak, že každý jednotlivý atom má pravděpodobnost 1/2, že se v příštích sto letech rozpadne. Za sto let let zjistím, že se rozpadla skoro přesně polovina atomů. Čím větší bylo N, tím více se to bude blížit ideální polovině. Jestliže mnou sledovaný atom patří mezi přeživší, jaká je pravděpodobnost, že se rozpadne v následujících 100 letech? Opět 1/2. Tyto poloviny nesmím ale sečíst. Pravděpodobnost, že se daný atom rozpadne během dvou set let je 3/4. Mohu takto spočítat pravděpodobnost rozpadu atomu pro jakýkoliv časový interval, ale vždy to bude jenom pravděpodobnost. Rozpad daného konkrétního atomu v daném intervalu je jev nahodilý. Nevím, že by současná fyziky dospěla k jiným závěrům.
Teória a prax. Teoreticky sa vieme baviť o špecifických javoch, kde nič iné už nepôsobí, ani žiadna nám neznáma sila. Ale v praxi? To nie.
Radim4

Příspěvek od Radim4 »

kavka píše: 10. 02. 2023, 11:23 Také by mě to zajímalo. I když mé příspěvky vypadají, že jsem zapřisáhlý ateista, není tomu tak. Pouze nevidím žádné indicie přítomnosti nějaké řídící síly. A nejpoctivější mi připadá říci, že prostě nevím.
Abych ilustroval, co tím myslím a byl aktuální. Zemětřesení. Je to přímo akt nějaké nikoli slepé přírodní síly? Nebo je to pouze "dopuštění", řečeno církevní terminologií. A když už k němu dojde, podle jakého klíče jsou někteří uchránění a jiní neskutečně trpí? Jaký je tomuto možné dát smysl?
Paráda: A nejpoctivější mi připadá říci, že prostě nevím. A odtiaľ k: Vím.
Radim4

Příspěvek od Radim4 »

Homer píše: 08. 02. 2023, 18:46 Takovými otázkami se zabývaly, zabývají a budou zabývat onačejší hlavy, než jsou ty naše - a je otázkou, zda to kdy rozřeší. Podobně se dá přemýšlet o smysluplnosti existence života, zvláště o jeho vlastně jediném úkolu - snaze druhů zachovat svoji existenci co nejdéle. Narodit se, žrát co nejvíc, zplodit potomky a zahynout a mezitím se nenechat sežrat jinými. Snad jen člověk je výjimkou - někdy :-).
Jak říkal náš velikán - "můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat".
Jak říkal náš velikán... Je dobré poznať aj iných velikánov.
Radim4

Příspěvek od Radim4 »

KpS píše: 09. 05. 2022, 16:55 Albert Einstein významně přispěl k rozvoji kvantové mechaniky vysvětlením fotoelektrického jevu a postulováním stimulované emise. Ohledně nějakého zdržení jejího vývoje si myslím opak. Byl tím nejlepším oponentem tehdy vznikající interpretace kvantové mechaniky. Přispěl k vytříbení pojmů a je nutné dodat, že názory na její interpretaci nejsou ustálené ani teď. Jak řekl Richard Feynman: “I think I can safely say that nobody understands quantum mechanics.”

Einstein označuje Boha za vyjádření a produkt lidské slabosti a Bibli považoval za sbírku úctyhodných, ale primitivních legend. Einstein nebyl nevěřící, jen vnímal Boha jinak než většina věřících.
Feynman, Tesla, Einstein ... to bola celá kopa chlapcov, ktorí položili jednoduché základy. Niečo ako Newton svojho času. Je čas pokročiť zo školky, na základku, strednú, vysokú a univerzitu a ešte ďalej. Jak nám dávnejšie pripomína Míla Tomášová ...za čas a prostor.
Radim4

Příspěvek od Radim4 »

KpS píše: 09. 05. 2022, 16:55 Albert Einstein významně přispěl k rozvoji kvantové mechaniky vysvětlením fotoelektrického jevu a postulováním stimulované emise. Ohledně nějakého zdržení jejího vývoje si myslím opak. Byl tím nejlepším oponentem tehdy vznikající interpretace kvantové mechaniky. Přispěl k vytříbení pojmů a je nutné dodat, že názory na její interpretaci nejsou ustálené ani teď. Jak řekl Richard Feynman: “I think I can safely say that nobody understands quantum mechanics.”

Einstein označuje Boha za vyjádření a produkt lidské slabosti a Bibli považoval za sbírku úctyhodných, ale primitivních legend. Einstein nebyl nevěřící, jen vnímal Boha jinak než většina věřících.
Biblia v človeku ožíva v okamžiku, keď začína žiť Kristov život: Otče, nie moja vôľa ale Tvoja vôľa nech sa mi stane.
Radim4

Příspěvek od Radim4 »

vpadysak píše: 09. 05. 2022, 18:59 Zmysel Vesmíru mnohé staré civilizácie a kultúry videli v možnosti ľudského vedomia dostať možnosť vyvíjať sa zdokonaľovať a zušľachťovať osobné, morálne kvality. Teda Vesmír v tomto ponímaní je priestor do ktorého sa vedomie ponorí, obalí sa plášťom z okolitej látky a dostane možnosť učiť sa, zlepšovať sa a rozvíjať svoje kvality. Toto vysvetlenie mi dáva logický zmysel oveľa viac, ako akékoľvek iné. Či je pravdivé si musí každý človek zhodnotiť, prípadne zdôvodniť iba sám a nepomôže mu ani slepá viera a ani celá svetová veda a ani názory ostatných ľudí, ktorí tiež nevedia o zmysle Vesmíru o nič viac, ako vie on sám.
Začíname od slepej viery. Len veľké duše v okamžiku narodenia si uvedomujú svoj božský pôvod a úlohu na Zemi.

My ostatní musíme si rozvinúť železnú disciplínu (= dokonalý a premenený človek).

A k našej veľkej radosti nám "astronómom" najlepšia je ranná hodina 03:00AM pre spojenie s vlastnou dušou. Čo nám nerobí žiaden problém.
Radim4

Příspěvek od Radim4 »

peto píše: 10. 05. 2022, 01:08 ...ako pozeram, toto vlakno vzniklo pred 16timi rokmi, vtedy prebehla diskusia trvajuca par tyzdnov, a potom hybernacia na 16 rokov.. (bez akehokolvek vysledku) :-D a pred tromi dnami ju ozivil celkom nový uzivatel s nezavazným konstatovanim, a tema si znovu zije ale uz nový zivot a s novými ludmi... :-D :-D ... tak som si len uvedomil ako sa to tu na fore generacne obmiena... :-)
Avšak človek žijúci v duchovnom srdci či vnútornom slnku duše tie generácie vidí ako všeobecnú obmenu v prírode ...lístie, tráva, stromy, ľudské generácie.

Čo je pre mňa dôležité, či sme "zasiali" vo svojom vnútornom živote tie správne semená, o ktoré sa dobre "staráme" (= z našej strany: mier, svetlo, blaženosť/ánanda, a vnútorná sila; z Jeho strany: súcit, milosť, odpustenie, záujem, láska a všetko "dobré aj zlé").
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To: Radim:
Doufám, že jsi skončil a přesuneš se opět na správné fórum. Tady tě je škoda. :)
I naopak.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

MilAn:
Souhlasím. Netuším sice přes všechnu zdejší debatu, v čem je smysl vesmíru, ale troufnu si myslet, že ne v tom, aby Radim4 mohl nerušeně užívat světla, míru a blaženosti :-). Dokonce si z kontextu myslím i to, že Radim4 nebyl Všehomírem obdařen ani smyslem pro humor.
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Ľudia,krorí hľadajú vo všetkom nejaký zmysel,vyprodukujú väčšinou takýto nezmysel.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi , Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
MiniMistr
Věk: 56

Příspěvek od MiniMistr »

V čem je smysl této diskuse?
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Astronomie a Vesmír. Jen malé procento lidí má hlubší zájem o astronomii a z nich si ještě daleko menší procento někdy klade a přemítá nad otázkami, které jsou podobné té v názvu tohoto vlákna. Jsem celkem spokojen s odpovědí, kterou mi poskytla umělá inteligence:

"As an AI assistant, I don't have beliefs or opinions, but based on scientific studies and philosophical thoughts, it is difficult to accurately determine if the universe has a specific purpose. It is possible that the universe exists simply as a result of natural laws and chance, or it could be that there is a purpose or meaning to the universe that is beyond our current understanding. The purpose of the origin of the universe remains a subject of debate and exploration in various fields of study."

AI se tedy snažila a jsem rád, že mi neřekla rovnou, že moje otázka nemá smysl.
Karel
peto

Příspěvek od peto »

No povedala to velmi diplomaticky a pritom mudro...
... The purpose of the origin of the universe remains a subject of debate and exploration in various fields of study."

... takze nam odkazuje ze mozeme dalej "plodne" do vycerpania disputovat, ak nemame nic ine na praci.... :-)
Homer

Příspěvek od Homer »

No, AI nepřišla na nic jiného, než na ony dvě základní varianty, o kterých lidé přemýšlí už hodně, hodně dlouho. Jen to hezky shrnula - a tak si každý, kdo chce, může lámat hlavu dál a milovníci psaní mohou sepisovat své traktáty.
kavka

Příspěvek od kavka »

Hezký nápad použít umělou, když si s tím ta neumělá neuměla po staletí poradit.
Jsou tu dva protichůdné názory. Důkazní břemeno je ale na těch, kteří tvrdí, že vesmír smysl má. Použiju analogii. To, že se občas někdo utopí, lze vysvětlit, aniž bychom zaváděli pojem vodníka. To že vodník neexistuje dokázat nelze. K popisu fungování vesmíru je hypotéza, že má vesmír nějaký smysl, nadbytečná. Nelze ji ale vyvrátit. Není tedy předmětem vědy, ale víry. A chápu, že je taková víra úlevná a povznášející. To, že někteří ve smysl universa věří a někteří nikoliv vypovídá o nich, nikoliv o realitě.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Odpovědět