EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
JIRKAZ

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od JIRKAZ »

Ok,diky

jeste sem nasel tohle,slo by to nejak pouzit??
http://www.ges.cz/cz/hr-du-pak-2x5-9ah-GES07603225.html
Vabra

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Vabra »

Najdi si na netu vybijeci charakteristiku a uvidis ze 1,2V NiMH clanek zase dava napeti okolo 1,2V pouze pri plnem nabiti a rychle klesa k 1,1V, kde se drzi cca 80% sveho vybijeciho cyklu. Takze ani toto reseni bych spise nedoporucil.

Optimalni je Autobaterie, nebo jiny Pb akumulator, ktery ma plne nabity lehce pres 13V a 80% vybijeciho cyklu se drzi nad 12V...(pri rozumnych odebiranych proudech)

Alternativne muzes zkouset 4 LiOn v serii (pripadne stabiizovane nekde kolem 13V), nebo 11x NiMH ale to bude komplikovanejsi a budes muset resit i nabijecku...

Bohuzel je EQ6 na napeti pod 12V dost citliva...
Pavel Vabrousek
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MMys »

9Ah je pro EQ6-ku zoufale málo. Kontinuální odběr (když pointuješ, a tedy hýbeš i DE osou, která tak nesníží proud při nečinnosti) je přes 2A, spíš tak 2.5A  Navíc je to pulzní odběr, takže ve špičkách ten aku musí dávat víc. V létě by to asi tak 2-3 hodiny dalo, než by kleslo napětí pod mez, která se EQ6-ce líbí. V zimě, když to zmrzne, tak podle mě končíš tak za hodinu. A k tomu ještě vyhřívání... Leda že by sis udělal nějaký speciální kufřík se sadami LiPol-ek, zaizolovaný proti mrazu. Ale to ztrácí smysl. Zrovnatak s těmi NiMH.

Jelikož EQ6-ku stejně nedosatneš na místo pozorování jinak, než autem, tak bych to neřešil a koupil trakční olověný akumulátor. Aspoň tak 45-50Ah. S tím máš i v zimě vystaráno na pohon i vyhřívání po celou noc.  
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jezevec

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od jezevec »

Mam 18Ah olovenu gelovku a na moju 3 hodinovu foto session v lete to staci aj notebook napaja cez menic. Zial viac asi nie.

V zime by bola aj tato 18Ah malo. Ale zas v zime je taka kosa,ze prestartovavam auto a zohrievam sa aj ja, takze sa dobija :)
Vabra

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Vabra »

Po vzoru Karlla jsem pro vyjezdy presel na rezim 220V pres menic a zpetne transformaci na 12-15V 220V zdrojem. Notebook/y jedou na sve regulerni 220V zdroje...

Hlavni duvod je, ze mam jiz dve stala mista s 220V napajenim (MHV v to nepocitaje) a tak je pro mne jednodussi mit vse predpripraveno na pevnou sit. Druhou vyhodou je, ze v pripade dlouhych kabelu od auta (klidne 50m "buben") nedochazi k poklesu napeti a vse funguje jak ma.

S jinymi montazemi to jede dost hodin i bez nastartovaneho auta, bohuzel s moji EQ6, se zda, ze jede korektne jen v pripade, ze je auto nastartovane (!?!). I kdyz mam pocit ze s Karllovou EQ6 stejny menic (600W) problem s behem ciste z baterie nemel...

Menic ma ochranu proti podvybiti autobaterie (nekde okolo 11V).
S ohledem na zimu a "sluzebni" auto/benzin, ale nechavam stejne v zime auto bezet celou noc.

PS: mam pocit ze jsme zde jiz malinko mimo topic EQ6...a jsou zde asi prihodnejsi temata o vhodnem napajeni astrotechniky...
Pavel Vabrousek
Soong

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Soong »

Dobry den,

jsem uplny zacatecnik a rad bych se zeptal na vase zkusenosti co se tyce EQ6.
Zakoupil jsem si EQ6 - SkyScan k tubusu Sky-Watcher 254/1000. Kdyz jsem to nasledne sestavil, zjistil jsem dve veci:

1) na vyvazeni tubusu jsem musel pouzit dva 5,5 kg zavazi a to pri pouziti kratke prodluzovaci tyce k zavazim.
2) tubus neni uplne nejstabilnejsi. Nemohu se zbavit pocitu, ze se lehce chveje (vlivem vetru ci pri mem letmem dotyku). Bohuzel jsem nemel zatim prilezitost zjistit, jestli je to jen me zdani, protoze jsem se vlivem spatneho pocasi jeste na oblohu nepodival (ale jen na nektere vzdalene budovy atd.)

Proto bych se rad zeptal na dve veci:
1) neni vyhodnejsi pouzit radeji 3x 5,5kg zavazi na vyvazeni tubusu? Tim bych zmensil rameno paky a cela sestava by se mohla chovat stabilneji.
2) Je lehky zakmit pri vetru normalni ci tubus (montaz) mam nejak spatne ustaveny? Jake mate zkusenosti vy?

Mnohokrat dekuji za odpovedi.
SKY-WATCHER ASTROGRAF 10” 250/1000mm, EQ-6 SKYSCAN
stZ

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od stZ »

Paka tam bude urcite velika a pouziti vice rozlozenych zavazi, to jiste trosku zlepsi. Ten dalekohled je opravdu "macek" a tech 11kg se mi zda hodne malo. Ja pouzivam u FLT98+ED80+cca 3kg lista+G2 cca 14Kg bez prodluzovaci tyce.
Karell
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Karell »

Dobry den,

jsem uplny zacatecnik a rad bych se zeptal na vase zkusenosti co se tyce EQ6...
Ahoj, vítej na AF. Mohl jsi si klidně zeptat ve vlákně věnovaném EQ6 a nezakládat nové téma. Ano, více závaží je lepší, budou-li blíže ke středu rotace osy sníží se působící setrvačné síly. Třást se to bude, není to ale pro vizuální použití problém, sám to provozuji s o něco větším bojlerem 305/1500 a  můžeš si najít i fotky touto sestavou vyfocené. Každopádně ti doporučím koupit si na ostření toto Motorové ostření. Zásadním způsobem zvýší komfort pozorování, můžeš ostřit a zároveň nerozechvěješ dalekohled pohybem okulárového výtahu.
Soong

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Soong »

Dik za reakce. Takze tedy prikoupim jeste jedno zavazi. Motorove ostreni asi zatim kupovat nebudu, protoze jsem ted dost investoval a muj ucet si potrebuje trochu oddychnout :-)

Jinak se omlouvam za novy vlakno, administrator jej muze klidne smazat :-)
Soong

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Soong »

...Každopádně ti doporučím koupit si na ostření toto Motorové ostření. Zásadním způsobem zvýší komfort pozorování, můžeš ostřit a zároveň nerozechvěješ dalekohled pohybem okulárového výtahu.
Tak po vcerejsi vecerni zkusenosti budu muset asi opravdu dokoupit (nebo si udelat) to motorovy ostreni... uz pri sebemensim dotyku, se obraz hodne trepal a neuveritelnym zpusobem kazilo cely dojem...
JIRKAZ

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od JIRKAZ »

Ahoj

unesla by monatz tento "macek"

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... sburg.html

nebo radeji mnesi dalekohled?,a jaky
a co by jste my doporucily na pointaci
staci tohle

http://www.supra-dalekohledy.cz/phpscri ... &vyska=139

pointoval bych timhle

http://www.supra-dalekohledy.cz/phpscri ... dzb=875292

a fotil bych zrcadlovkou sony A55
MartinZ

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MartinZ »

když se podíváš na fotografie, které se nachází na astrofotky.cz, tak zjistíš, že na EQ6 dávají i větší dalekohledy, akorát počítej s tím, že u dalekohledů těchto průměrů to bude citlivější na vítr. Na pointaci už dneska mnozí používají samotný hledáček s citlivou CCD kamerou - což by ti mohlo pomoci snížit zátěž.
jezevec

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od jezevec »

Este ako kompromis k motorovemu ostreniu su tie jemne microfocuser 1:10 vytahy.
Michal1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Michal1 »

Má EQ-6 příkaz na proložení montáže? Příp. lze navolit, aby se dívala na objekt od V nebo Z strany?
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Karell
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Karell »

Ne, to bohužel neumí.
Odpovědět