A očima jsi něco zaznamenal, nebo to bylo vidět až na fotkách?
V obidvoch prípadoch to bolo tak, že som vyšiel von rovno od monitora a nemal som adaptované oči na tmu, tak som sa ani nepokúšal o vizuálne pozorovanie. Tú prvú sériu som fotil dosť narýchlo, nemal som pripravený fotoaparát. Podľa dát z webu som tušil, že sa asi niečo deje a myslel som, že je vonku zamračené, tak som sa ani nechystal na fotenie a pozorovanie
(#320 Příspěvek od juh » 26. 02. 2023, 20:56 som písal z dôvodu, pretože som si myslel, že mám vonku úplne zamračené a ak by chcel niekto fotiť, alebo pozorovať a má jasnú oblohu, tak ma zaujímal výsledok). Fotenie prvej série asi netrvalo viac ako 10 min
(budem musieť skontrolovať časy na fotkách) a bolo mi jasné, že keď už nič nevidieť na displeji foťáku pri ISO 3200, 6 sec. expozíciách a clone 2.8, tak očami nevypozorujem dupľom nič
(pretože úkaz už skončil). Tak som len vybral kartu z foťáku a šiel skontrolovať výsledok na monitore PC. Druhú sériu som začal fotiť hlavne z dôvodu, že sa mi nepozdávalo zaostrenie a rovno od PC som si šiel otestovať iné zaostrenie objektívu. Keď som začal fotiť, tak som si všimol na displeji, že sa opäť niečo objavuje na oblohe. Možno do 10 min to bolo znova preč. Opäť som vybral kartu z foťáku a šiel skontrolovať výsledok na veľkom monitore. Keď som sa po nejakej chvíli vrátil von, bolo už úplne zamračené a nebolo vidieť ani hviezdy na oblohe.
Neviem posúdiť, či by bolo možné za takýchto podmienok niečo pozorovať vizuálne, ak by som mal aj lepšie adaptované oči na tmu. Predsa len, tie parametre, ktoré som mal nastavené na foťáku, tomu nedávajú veľkú šancu. Do toho bola pokrytá obloha vysokou oblačnosťou a svietil Mesiac deň pred 1. štvrťou. Asi by to bolo na hrane aj bez tej vysokej oblačnosti a svitu Mesiaca.