Prvý pokus o DSO mozaiku (3 polia, každé 3,5h cez 6D + Canon 200/2.8 @ f5). Po zmenšení hviezd som si všimol, že mi zostal nejaký satelit/lietadlo v ľavom hornom rohu ale znova už sa mi to dávať dokopy nechce + vedľa Kalifornie ten prechod nie je dokonalý - zostal tam svetlejší pás. Ak by niekto hľadal detaily tak možno nájde aj planetárku NGC 1514, najprv som si myslel, že je to nejaký artefakt alebo kométa...
Prečo pri newtonoch nikto nepíše "škoda tých krížov" viac mi vadí, že je ten objektív strašne citlivý na zmenu teploty a zaostrenie (až druhú noc keď už som ho mal celý deň v aute a po ceste som nezapínal topenie tak držal ostrosť celú noc), keď nie je perfektne zaostrený tak trpí na CA a hviezdy majú fialové halo a keď je viac rozostrený tak zas čevené alebo modré, rozmýšľam nad Askar ACL200 ako náhradou, ten by mal byť bez CA a dúfam, že aspoň tak ostrý ako Canon aby sa nemusela použiť clona.
Je to moc pěkné. Zajímalo by mě místo focení a vůbec více detailů k fotkám. Asi bych tolik nezmenšoval hvězdy, ale ještě je to koukatelné poškození. Paprsky mi nevadí, jsou u tohoto objektivu tak nějak typické.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Fotil som to 2 noci z kopca Havran(Slovensko pri dedine Častkov, bortle 4), vietor fúkal viac ako 40 km/h... Prvú noc sa ľudia z tej polárnej žiary zbláznili, asi 20 ľudí s čelovkami a batérkami a 5 aut prešlo za 2h okolo montáže ale slnečná clona všetky expozície zachránila, až som sa divil... Inak za cca 5 nocí čo som tam zatiaľ fotil som stretol len 1 auto...
Mal som na hviezdach fialové aberácie, tým zmenšením som ich čiastočne aj odstránil tak som zmenšovaním nešetril (halo maska okolo hviezd a do toho hala vložené pozadie vytvorené cez starnett) a išlo mi viac o to vytiahnuť ten prach v pozadí.
No když už mas tak pěkný Ha základ tak těch barev už nemusíš mastit zase tolik, aby z toho byl pěkný HaRGB snímek .. pokud je cílem SHO tak potom je to jiná a bude to chtít ještě dost času pro ty další emise . SII tam nějaká je, ale s kyslíkem je to tragédie
Naposledy upravil(a) DaveOne dne 06. 11. 2022, 19:57, celkem upraveno 1 x.
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Vcera jsem zkusil ze zahrady RGB fotku bez jakehokoliv filtru. Posouzeni vysledku necham na ostatnich tady. Zde jsem sel metodou kratky cas a hodne snimku. Bortle 8, jsem rad ze aspon neco vidim treba z Labute.