Já bych se toho skoro nebál, teď jsem si zkoušel udělat OAG na 3D-tiskárně (jenom takový pokus) a co se týká tuhosti to dopadlo dobře. Byl ze dvou dílů, visela na tom kamera ASI2600 s 7x2"filtrovým kolem a při testování v různých polohách to bylo naprosto v pořádku, všechno spojeno přes šroubky.
Záleží, kolik tam máš místa, tedy jak tlusté díly si můžeš dovolit vytisknout.
to alda: už se to rýsuje, nějak takhle to bude vypadat. Jaký materiál si zvolil pro tvůj OAG? PLA / PETG? Nebo nějaký kompozit? Jinak místa tam mam kolik budu chtít, vše bude mezi výtahem a korektorem, takže backfocus není nijak ovlivněn.
Jakým způsobem upínáš kolimátor? Je pořád ve stejné poloze ve výtahu? Protože když utahuješ pomocí skrutek, tak pokaždé bude kolimátor nakloněn málinko jinak a po nasazení korektoru se bude muset upravit tilt. Ale třeba to bude otázka několika minut a celé to půjde rychle. Držím palce
to Tomáš Mojžiš: už přesně nevím kdo to psal, ale vyčetl jsem zde ve vlákně, že je potřeba zkolimovat zrcadla jako taková bez dalších bazmeků a teprve potom zjišťovat co je křivě. Takže veškeré redukce z výtahu sundavám a vkládám původní 2" uchycení na 3 šroubky a do toho kolimátor a catseye. Obojí nijak neutahuji, ale držím opřený o šachtu (oba přípravky vždy ve stejné poloze). Jinak paradoxně jsem zjistil, že původní uchycení od Baaderu k tomuto výtahu je zdaleka nejpřesnější co se týče utažení šroubků s objímkou. Pokud se utáhnou s citem, jemně a postupně nedojde k žádnému vychýlení laseru (narozdíl od různých redukcí TS nebo i ClickLocku). Když mám zkolimováno tak opět sundám 2" redukci a zašroubuji celý image train, kde je na konci místo kamery 2" redukce pro kolimátor. Poté vyšroubuji závitové spojení s výtahem o jednu otočku a pomocí 6ti červíků po obvodu postupně nasměruji laser do stejného stavu jako při prvotní kolimaci. Opět bez utaženého kolimátoru v objímce a vždy ve stejné poloze. Je to sice sr*ní, ale funguje to

DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Nikon Z6ii
Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5
Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz