Mám 1200mm, tj. skoro stejně jako ten Celestron, a s 31mm Hyperionem (zvětšení 39x, zorné pole 1.86°) se mi tam χ+h Persei pohodlně vejdou obě a při rozumně tmavé obloze a dostatečné výšce nad obzorem vypadají nádherně. M31 jsem zkoušel nedávno a protože nebyly vidět okrajové části, tak se taky vešla (nejsem si jistý, jestli je s dalekohledem téhle velikosti vůbec šance ji vidět celou, pokud není tma, jakou u nás člověk nepotká). Mračno ve Střelci je moc velké, to bylo potřeba "odšvenkovat", Jesličky se sice nevešly celé, ale i ta většina, která se vešla, stála za to. Plejády a Vánoční stromeček jsem ještě neměl příležitost, ale vejít by se měly.
Výběr dalekohledu
Re: Výběr dalekohledu
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
používáš 2" okulár v refraktoru 127/1200.
Psal jsem o 6" SCT se stíněním ca 40%, který má 1.25 okulárový výtah (pokud se nepletu) a ohnisko 1500mm, nejvíc tam dáš Panoptik 24mm s docíleným polem asi 1° a poměrně velkou vinětací. V ED80 dá Pan24 více než 2,5° při celkem slušné pupile vhodné i do příměstského světelného znečištění, pohled na Jesličky i Plejády je pak moc pěkný. Věř, že vidět "natěsno" není tak pěkné jako v prostoru s bodovými hvězdami i v kraji pole.. S 2" Pan27mm (3°) se jakž takž (ne)vejde i M31
Editováno ad mike příspěvek 1564: "Myslel jsem, že je to reakce na ten Celestron NexStar 5 SE o příspěvek výš" - jasně, spletl jsem se, ale úvahy o šíři pole jsou blízké
Psal jsem o 6" SCT se stíněním ca 40%, který má 1.25 okulárový výtah (pokud se nepletu) a ohnisko 1500mm, nejvíc tam dáš Panoptik 24mm s docíleným polem asi 1° a poměrně velkou vinětací. V ED80 dá Pan24 více než 2,5° při celkem slušné pupile vhodné i do příměstského světelného znečištění, pohled na Jesličky i Plejády je pak moc pěkný. Věř, že vidět "natěsno" není tak pěkné jako v prostoru s bodovými hvězdami i v kraji pole.. S 2" Pan27mm (3°) se jakž takž (ne)vejde i M31
Editováno ad mike příspěvek 1564: "Myslel jsem, že je to reakce na ten Celestron NexStar 5 SE o příspěvek výš" - jasně, spletl jsem se, ale úvahy o šíři pole jsou blízké
Naposledy upravil(a) g dne 11. 07. 2022, 23:07, celkem upraveno 2 x.
Většina Plejád se mi do 1250 mm SCT 5" s 24 mm 60° okulárem (1.13°) vejde, krása pohledět, ale máš určitě pravdu. V 9.25" s reduktorem (1280 mm) M31 taky vypadá hodně slušně za tmavé oblohy, s C5 jsem ale nekoukal, to je pro mě na DSO zbytečné. Jasný, tohle nikdy 2-3° pohled nebude, ale vidět je dost. Navíc s 0,63x reduktorem je 800 mm ohnisko už celkem blízko těm 650 mm minidobsonu nebo 600 mm refraktoru (ještě jsem ale nezkoušel, jak tam vypadá vinětace při vizuálu s 1,8°). Nejnižší ohnisko okuláru mám 4,5mm a u 600 mm dalekohledu je to jen zvětšení 133x a to je pro mě na Jupiter i Saturn málo, takže jsem chtěl delší ohnisko (které si snadno můžu zkrátit).
Každopádně, pokud stolní dobson, tak ne ten vysouvací celestron...
Každopádně, pokud stolní dobson, tak ne ten vysouvací celestron...
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Myslel jsem, že je to reakce na ten Celestron NexStar 5 SE o příspěvek výš, ale podle fotek to vypadá, že ten taky nemá 2" výtah (a výrobce se o něm nezmiňuje, což obvykle znamená že nemá). V tom případě je to samozřejmě úplně o něčem jiném.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Přeci nebudeme uvažovat , že v 5" nebo 6 " zrcadle bude díra přes 60 mm, aby tam mělo smysl dát 2" OV.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jak jsem tu 8. července psal o tom malém zájemci o astronomii, tak zde předkládám malý report z následné politicko výchovné práce s mládeží
:
Nakonec se kluk i jeho rodiče rozhodli, pro někde na fb nabízený Omegon 102/660 na AZ 3 za 2/3 ceny nového. Konzultovali to se mnou. Pro ně bylo asi rozhodující, že to bylo nabízeno ve vedlejším městě a šlo se na to osobně podívat a rovnou vzít.Trochu barví dle předpokladů a asi i mírně kometkuje + menší vakl výtahu, ale přesto se s ním celkem dobře pozoruje. Potvrdili mi ho z dovolený, co jsem jim naposílal vaše návrhy plus něco odjinud. Rozumně ukazuje hvězdy i DSO dle očekávání (větší kulovky už trochu rozkládá), našel jsem s ním i C/2017 K2, hezky zobrazil M81 a 82 i pruhy na Jupiteru, Saturn i s Titanem, Iapetem a dokonce jsem i bočně vykoukal Rheu. Byly k tomu plössly 10 a 20, tak jsem mu přihodil nějaký 4mm, aby měl i větší zvětšení pro začátek, byť kvalita nebude vysoká. Při předání jsem jemu a otci udělal "nalejvárnu" ohledně použití. Chtěli nejdřív pozorovat sami a docela dobře se s tím prý poprali. Kluk dalekohled ovládal zcela suverénně (aspoň v očích otce) a koukali hlavně na hvězdy. DSO nehledali a pak čekali až o půlnoci vyleze Měsíc (cca před 10ti dny!) a ... samozřejmě se nedočkali. Tak šli domů. Teď se bude kluk vracet z tábora.
Každopádně je malý astronom nadšený i s otcem, takže drobné vady na kvalitě nevadí. Pozorují hlavně z od domu 400m vzdálené zahrádky bez rozumné příjezdové cesty, takže by to na dobsona fakt nebylo a kluk to chce tahat a ovládat sám. Je to sice kompromis, ale s tímhle už něco uvidí a hlavně získá sebejistotu a zkušenosti. A když vydrží, tak už bude za pár let mnohem líp vědět, co chce.
Takže tak.

Nakonec se kluk i jeho rodiče rozhodli, pro někde na fb nabízený Omegon 102/660 na AZ 3 za 2/3 ceny nového. Konzultovali to se mnou. Pro ně bylo asi rozhodující, že to bylo nabízeno ve vedlejším městě a šlo se na to osobně podívat a rovnou vzít.Trochu barví dle předpokladů a asi i mírně kometkuje + menší vakl výtahu, ale přesto se s ním celkem dobře pozoruje. Potvrdili mi ho z dovolený, co jsem jim naposílal vaše návrhy plus něco odjinud. Rozumně ukazuje hvězdy i DSO dle očekávání (větší kulovky už trochu rozkládá), našel jsem s ním i C/2017 K2, hezky zobrazil M81 a 82 i pruhy na Jupiteru, Saturn i s Titanem, Iapetem a dokonce jsem i bočně vykoukal Rheu. Byly k tomu plössly 10 a 20, tak jsem mu přihodil nějaký 4mm, aby měl i větší zvětšení pro začátek, byť kvalita nebude vysoká. Při předání jsem jemu a otci udělal "nalejvárnu" ohledně použití. Chtěli nejdřív pozorovat sami a docela dobře se s tím prý poprali. Kluk dalekohled ovládal zcela suverénně (aspoň v očích otce) a koukali hlavně na hvězdy. DSO nehledali a pak čekali až o půlnoci vyleze Měsíc (cca před 10ti dny!) a ... samozřejmě se nedočkali. Tak šli domů. Teď se bude kluk vracet z tábora.
Každopádně je malý astronom nadšený i s otcem, takže drobné vady na kvalitě nevadí. Pozorují hlavně z od domu 400m vzdálené zahrádky bez rozumné příjezdové cesty, takže by to na dobsona fakt nebylo a kluk to chce tahat a ovládat sám. Je to sice kompromis, ale s tímhle už něco uvidí a hlavně získá sebejistotu a zkušenosti. A když vydrží, tak už bude za pár let mnohem líp vědět, co chce.
Takže tak.
Naposledy upravil(a) hondero3 dne 05. 08. 2022, 15:40, celkem upraveno 2 x.
Skywatcher 80/400
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
...a to je nakonec to úplně nejdůležitější. Já měl jako kluk stavebnici Astro Cabinet 90, která byla ve všech ohledech o třídu horší než všechy ty dnešní hrůzy ze supermarketů, nad kterými se chytáme za hlavu, a jak jsem se s ní vyblbnul. Kdybych měl něco aspoň trochu lepšího, možná by z toho nebyla ta "přestávka", která trvala 35 let.
Toto je myslím dôležité. Ak by sa musel doprosovať aby mu niekto niečo odniesol a zostavil je istá cesta aby stratil záujem a zanevrel na astronómiu.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Zdravím páni, neporadili byste mi který monokulár má podle vas lepší obraz? Rozhoduji se mezi https://www.dalekohledy-puskohledy.cz/d ... ctiv-p2205 a nebo https://www.dalekohledy-puskohledy.cz/m ... vaci-p1272 Kdysi sem tu ultimu měl, já blbec ji ale prodal, ted je cena dvojnasobná:) Videl sem s ní krasně saturnuv prstenec a nebo i oblacne pasy na jupiteru. Mam to hlavne na přírodu. Hezký den.
- Stanislavxyz
Pazuzub: žádný z uvedených spektivů jsem neměl a nerad bych se tedy pouštěl do hodnocení, nicméně dovolím si upozornit, že v Supře v bazaru je aktuálně zajímavá nabídka na spektiv od Vixenu: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 64820.html Apertura je sice o trošku menší, cena naopak krapet větší, ale zase Vixen Geoma Pro ED...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Dekuju, to vypadá zajimavě. K tomu se musí ještě dokoupit okulár?
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
V popisu je odpoved na tvou otazku. Doporucuji zavolat do Supry p.Zahajskemu a radeji si to nechat potvrdit.
- Přílohy
-
- Resizer_16628320294361.jpeg (106.47 KiB) Zobrazeno 1396 x
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Díky. Ještě bych se rád zeptal, lze i s takovými monokuláry pozorovat slunce přes nejaké filtry? Hezky den.
Supr, dekuju moc.