EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
johnna

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od johnna »

Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

Ahoj,
mam uvedeny GPS modul a funguje bez problemu jak na EQ6, tak na NEQ6 a taky na HEQ5. Ono to nebude zalezitost montaze ale toho ovladace (rucky) co je k te montazi.

Standa
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN
Věk: 76

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Jen jen potřeba zvážit potřebnost tohoto modulu, vzhledem k tomu, že na nastavení absolutně přesných souřadnicích naprosto při navádění nezáleží, je vlasně z GPS modulu smysluplně využito pouze k nastavování data a času ( tohle ale mělo být naprostou samozřejmostí ovladače - ručky)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

tohle alemělo být naprostou samozřejmostí ovladače - ručkyTaky nechapu proc v te rucce nefunguji hodiny a datum kdyz je vypnute napajeni (RTC obvod+baterka CR2032 nebo nejake jine takove reseni by to klidne zvladlo). Bylo by to fajn, jednou nastavit datum vcetne casu a pak uz jen pripadne mirne zkorigovat cas, pokud by to bylo potreba.

johnna

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od johnna »

ok, diky, no me taky slo hlavne jeste o to, jestli ten modul dokaze montaz aut. ustavit pred pozorovanim, umi to?
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
MilAN

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Ustavit montáž by znamenalo, že musí být natočena do správného úhlu jak ve výšce, tak i v azimutu polární osa. Na to by tam musela být ještě mechanika, motory a snímače na obou osách .
Ten GPS modul umí nastavit na ručce zeměpisné souřadnice, datum a čas.
johnna

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od johnna »

ok, diky za vysvetleni. ;)
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

Ten gps modul neni spatna vec, ale na to ze to jen (ono to ani vice nemuze umet) nastavi GPS souradncei datum a cas je to dost draha "hracka".

Jiri

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Jiri »

Ahoj,
nebyl by prosím někdo ochoten mi napsat návod přesně krok po kroku,tlačítko po tlačítku jak zadat údaje do ovladače,popřípadě sem dát odkaz pokud je to někde na netu popsáno?
Bylo mi řečeno,že stačí zadat tři údaje zeměp.souřadnice,datum a čas,tak jsem to nastavil ale montáž na nic nereaguje(tak si myslím že to mám zadáno špatně)pouze v tom píská.Díky.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

At zadas jakekoliv udaje, tak to nema vliv na pohyb montaze rucne pomoci rucky (ovladace). Tytu zadavane udaje (datum, cas, poloha, timezone) jsou potrebne pro GoTo. Zkus to popsat lepe, to piska porad v kuse, nebo kdyz zmacknes nejake tlacitko ... nebo pri cem ? A montaz napajis z nejake baterie 12V nebo mas k ni nejaky zdroj z 230V ? Resp. jak mas velke napeti kterym napajis montaz ?

MilAN

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Návod určitě je, ale ta ručka od Tebe vyžaduje krok za krokem nějakou činnost - tak tím projdi celým. Pokud zadáš jen uvedené hodnoty a neprovedeš ustavení na 1-3 hvězdy, zůstává montáž v rešimu STOP TRACKING. V SETUP módu přejdi do SET TRACKING a a zapni SIDEREAL RATE
Jiri

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Jiri »

Píská to když máčknu na šipku.Montáž je napájena zdrojem přímo ze zásuvky,kterou mi doporučil Martin M.
SIDEREAL RATE jsem zadal,ale nic se neděje.Vypadá to že jsem blbejší než jsem si myslel :)
Kdyby k tomu aspoň dávali pořádný český návod,nejspíš to budu muset prodat.
Karell
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Karell »

Nezoufej a nevzdávej to, my jsme se synem taky nakonec museli navštívit jednoho nejmenovaného člena AF, MilANa, podle návodu jsme nebyli schopni to použít. U něj to byla záležitost cca 30 minut. A to se umím poškrábat pravou rukou za levých uchem známým způsobem... :)
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

A piska ta rucka nebo se piskajici zvuk ozyva z montaze ? Kdyz zapnes sidereal rate, je to tak pomala rychlost, ze ji okem snad ani nepostrehnes. Zmackni na rucce tlacitko s cislem 2 (vyber rychlosti pohybu montaze) a pak zmackni 9tku (to je nejvyssi rychlost). A pak pri zmackunti klavesy pro pohyb by se mela montaz zacit hybat. Co se tyce manualu, tak na netu urcite se nekde bude valet.
Jak uz napsal Karell, hlavne to nevzdavat, montaz je to dobra.

Jiri

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Jiri »

Chlapci zlatý,už se to pohybuje,je to radost.Díky.
Měl jsi pravdu na 2 to není ani vidět,ale na 9 už to jede krásně,sice v tom prapodivně rachotí,ale to je asi normální,ale tím to nebylo,to neuhádneš čím to bylo,měl jsem povolené aret.šrouby,myslel jsem že musí být povolené,to jsem ale idiot co?
Ještě prosím Tě pro jistotu,při zadání souřadnic je na ovladači W a N,co se tam přesně zadává?(u mě Č.Budějovice).
Díky.
Odpovědět