Test Newton klasik versus Newton "MT"
-
Marwingarden
Re: Test Newton klasik versus Newton "MT"
Artaban: ano chce to určitě porovnat s jiným dalekohledem. To je beze sporu. Jen předkládám své prvotní dojmy z pozorování. Včera byl v konojedech silný vítr a tak to na nějaké lovení malých kráterů nebylo. Ale co mě překvapilo, že i při zv. 800x se dal obraz krásně zaostřit bez jakých koliv potíží a byl ostrý. Což u spousty dalekohledů docílit nejde (alespoň né u těch co jsem měl možnost koukat já). Tím nechci tvrdit nic. Jen popisuji co se nám před očima odehrávalo. Je jasné že průměr 150mm má své hranice co se rozlišení týče. Ale 5,5D? To my bralo dech.
Marwin
Marwin
Ta obloha je prostě nádherná...
Jen pro zajímavost, pozoroval jsi běžným, nebo MT newtonem? Z názvu tématu se to nepozná.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
4x zvětšení fokálního obrazu obstaral mikroskopický objektiv MO 4x. Pravděpodobně apochromatický ? Ale nemalou roli při ostrém zobrazení a max. zvětšení 800x = 5.5D hraje i primární parabolické zrcadlo s velmi dobrou kvalitou plochy a minimální centrální zástin ! Také světelnost f/6 vytváří kolem optické osy jen nepatrnou komu.
Gratulace ke zdařilému testu tohoto systému, jsme zvědaví na další pozorování !
Gratulace ke zdařilému testu tohoto systému, jsme zvědaví na další pozorování !
-
Marwingarden
Ajaj. To my nedošlo.
Je to tak jak píše Beda. Použit byl MT newton s mikroskopickým okulárem planachromatickým 4x + okuláry morpheus.
Marwin
Je to tak jak píše Beda. Použit byl MT newton s mikroskopickým okulárem planachromatickým 4x + okuláry morpheus.
Marwin
Ta obloha je prostě nádherná...
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
Zřejmě velmi dobrá kombinace ve spojení s kvalitním zrcadlem !Marwingarden píše: ↑14. 02. 2022, 09:57 ... Použit byl MT newton s mikroskopickým okulárem planachromatickým 4x + okuláry morpheus.
Marwin
Taky jsem si s tímto systémem hrál, ale nároky na kvalitu optiky jsou dost extrémní, a i tak je obraz kvalitní jen hodně blízko osy. Při stejných zvětšeních dává kontrastnější a detailnější obraz než klasický Newton, ale velká zvětšení limituje seeing úplně stejně, takže je využijete jen vzácně. Nicméně myšlenka je to zajímavá a v jiných geografických lokalitách asi hodně přínosná. Testoval jsem to na N200 s primárem l10 a sekundárem půjčeným z N90, jehož kvalitu ale neznám, takže třeba i to mohlo sehrát roli. Objektiv Zeis APO 4 a okulár TV 5mm a 7mm. Víc se mi to ale líbilo s kamerou ASI290M mini, kde jsem udělal pár pěkných fotek Jupitera a Saturnu. Nakonec jsem přešel na C11 a mám pocit, že s ní nejsou výsledky o nic horší a není tam to úzké pásmo kolem osy. Nicméně kdo má doma zásoby různé optiky, má dobrý námět na týdny experimentů.
Lunt LS80 DS, Quark combo, EQ-HD-III, Apollo 432M, Saturn 533M, ASI174M
Nestálo by za to, vrátit se ke kdysi používané kombinaci : málo světelný Newton ( 1:9 - 1:10), malý sekundár, 3-5ti čočkové okuláry , nízký OV ?
Dobré pojednání a rozbor je tady , od G. Seronika :
https://garyseronik.com/the-big-red-one ... /#more-141
Dobré pojednání a rozbor je tady , od G. Seronika :
https://garyseronik.com/the-big-red-one ... /#more-141
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Určitě ano, já se na to chystám už několik let, ale pořád nestíhám. Přijde mi to jednodušší než projekce přes mikroskop. objektivy a byť centrální stínění nebude až tak malé jako u NT systému, myslím, že rozdíl asi nepoznám. Říkal jsem si, důchod se blíží, bude spousta času, ale nějak se to nenaplnilo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Myslim ze nestalo, proc by to mel Josef II a ostatni majitele delat, kdyz maji dalekohledy, ktere jim davaji spokojenost i vysledky ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Já jsem stihl postavit Planetoskop (Dobson 200/2000) ještě na konci svých studií. Ale stejně mi to k ničemu není, protože pracuji v zahraničí a alespoň ještě pár let budu. Popis dalekohledu a nějaká pozorování jsou zde k dohledání na fóru.
Planetoskop jsem provozoval s BCO ortho okuláry 18 a 10mm. Do kratšího okuláru jednoduché konstrukce by se špatně koukalo kvůli malé vzdálenosti výstupní pupily. Ani ta 10ka nedávala většinou dostatečné zvětšení. Musel jsem kombinovat 18ku s powermate 2.5x. Takže má se tam strkat powermate nebo mikroskopický objektiv? Nějaký odborník může okomentovat. Každopádně obraz i s powermatem byl vcelku ostrý v celém poli, což je pro dalekohled na nepoháněné montáži důležité.
Další výhoda MT Newtonu by mohla být kratší stavební délka při větších průměrech. Opět se jedná jen o můj odhad. Manipulace s Newtonem 6" f/9, který se popisuje v článku odkazovaném Milanem, se ještě dá zvládnout. Ale zkuste přenášet 2m rouru Planetoskopu. K tomu musí mít člověk podmínky. A sám Seronik na konci článku píše, jak standardní 8" předčil optimalizovaný 6" ve všech ohledech, včetně planet. To byl důvod, proč jsem pro Planetoskop nakonec raději zvolil větší zrcadlo. MT Newton se zdá být výhodné řešení z hlediska stavební délky.
Planetoskop jsem provozoval s BCO ortho okuláry 18 a 10mm. Do kratšího okuláru jednoduché konstrukce by se špatně koukalo kvůli malé vzdálenosti výstupní pupily. Ani ta 10ka nedávala většinou dostatečné zvětšení. Musel jsem kombinovat 18ku s powermate 2.5x. Takže má se tam strkat powermate nebo mikroskopický objektiv? Nějaký odborník může okomentovat. Každopádně obraz i s powermatem byl vcelku ostrý v celém poli, což je pro dalekohled na nepoháněné montáži důležité.
Další výhoda MT Newtonu by mohla být kratší stavební délka při větších průměrech. Opět se jedná jen o můj odhad. Manipulace s Newtonem 6" f/9, který se popisuje v článku odkazovaném Milanem, se ještě dá zvládnout. Ale zkuste přenášet 2m rouru Planetoskopu. K tomu musí mít člověk podmínky. A sám Seronik na konci článku píše, jak standardní 8" předčil optimalizovaný 6" ve všech ohledech, včetně planet. To byl důvod, proč jsem pro Planetoskop nakonec raději zvolil větší zrcadlo. MT Newton se zdá být výhodné řešení z hlediska stavební délky.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
Ta přidaná hodnota Newtona MT je vzhledem k náročnosti výroby a nárokům na kvalitu optiky dost diskutabilní. Chce to opravdu vlasový pavouk a kvalitní zrcadla, aby byl výsledek smysluplný. Funguje to, je to skvělý nápad, ale v našich podmínkách málo využitelný. Měl jsem to rok a ani jednou nebyl seeing, který by dovoloval D3, natož D4. Na planety je to skvělé, ale někde v Andách. Tam by to byl masakr.
-
MiX
Minulý týden jsem si ze Supry odvezl dobson GSO 250 a dnes ráno nechal udělat prodloužení tubusu pro systém MT. Pokud vše dobře dopadne, tak na jednom tubusu bude možné mít jak standardní Newton 1:5 se sekundárem 63mm (DSO), tak i MT systém s celkovou světelností dle použitého mikroskopického objektivu (1:20, 1:30, ...) a zástinem méně než polovičním (planetární pozorování). Pro změnu systému bude stačit jen posunout výtah, namontovat pavouka s příslušným sekundárem a zkolimovat.
Obě konfigurace budou na stejné originální dobsonově montáži pro vizuální pozorování, tedy pohodlné pozorování vsedě. Použitím kruhů s lištou bude možné tubus upnout na paralaktiku pro focení planet.
Tubus bude stále dobře přenositelný a převozitelný autem, protože se prodlouží jen 140 mm a hmotnost se zvýší jen minimálně.
V té univerzalitě a krátké stavební délce vidím velikou výhodu oproti dlouhým tubusům newtonů 1:9, anebo dlouhým refrákům (o kvalitě obrazu oproti achromátům a ceně oproti APO stejného výkonu nemá cenu psát).
Ale každý z nás to má nastaveno v hlavě jinak a je to tak dobře. Hlavní je, že nás to baví.
Obě konfigurace budou na stejné originální dobsonově montáži pro vizuální pozorování, tedy pohodlné pozorování vsedě. Použitím kruhů s lištou bude možné tubus upnout na paralaktiku pro focení planet.
Tubus bude stále dobře přenositelný a převozitelný autem, protože se prodlouží jen 140 mm a hmotnost se zvýší jen minimálně.
V té univerzalitě a krátké stavební délce vidím velikou výhodu oproti dlouhým tubusům newtonů 1:9, anebo dlouhým refrákům (o kvalitě obrazu oproti achromátům a ceně oproti APO stejného výkonu nemá cenu psát).
Ale každý z nás to má nastaveno v hlavě jinak a je to tak dobře. Hlavní je, že nás to baví.
to: peta52:Já jsem taky nepsal, aby majitelé tohoto systému ( nevím, kolik jich je, jestli 3 nebo 5) měli něco předělávat. Ani jsem ten Pepův systém nekritizoval. Ale stojí to za zamyšlení pro ty, kteří chtějí Newton na planety a chtějí něco takového stavět. Rozhodně je snazší udělat hodně kvalitní zrcadlo 1:10 než 1:5 s podobnou vlastností vlnoplochy.
lepší rada žádná než špatná
Nechci se hadat ( ani se prit o pocet uzivatelu MT ), myslim ze MiX to popsal zcela presne, ze k tomu a videim Josefa II tezko neco dodat. Idealne by kazdy mel mit system, ktery mu vyhovuje ( urcite ne vsichni stejny ), nekdo jej najde hned, nekomu to trva.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Tak já znám minimálně tři. Jednoho, co si ode mne koupil toho mého N200 MT a další dva, co si to podle něj postavili. Pro milovníky planet je to skvělý přístroj, který asi dlouhý Newton plně nenahradí a SCT je cenově někde jinde.