Stanislavxyz napsal:
Teď trochu (ale opravdu jenom trochu) vážněji- můj 4" achromát je ten co ještě nedávno nabízela TS a koupil jsem ho asi za 5 000,- tedy poměr cena/výkon - dle mého soudu - bez konkurence. K mému přesvědčení (protože "refraktoriánství" je i otázkou víry), mě dovedlo hodně čtení nejen zdejšího fóra, nemálo rozvažování, nějaké to experimentování a také malým kouskem mimo jiné i Ty Artabane.
Jo to jsou solidní achromáty a i když přes víru to nevnímám, tak jsem poctěn
Stanislavxyz napsal: Ano, mě tento dalekohled opravdu dost vyhovuje - ani velký, ani malý, a ač by pilíř unesl asi i větší, zatím se do další "akvizice" nehrnu. Jediné, o čem už léta uvažuji je druhý tubus 102/1100. Poněvadž jestli je něco lepší než refraktor, tak je to binokulární refraktor!
S tím se dá souhlasit pokud z nějakého důvodu není možný větší refraktor. Např. o velikosti takové, kdy by samotný měl hmotnost asi jako dva menší. Tím by mohl být přibližně achromát 150/1500.
Pak by výkonem na DSO poslal dva 102mm do kytek a podobně na planetách a Měsíci to samé.
Stačí ho vybavit vhodným zenit. hranolem a binohlavou. I přes trochu větší bar. vadu dá více detailů, než bino 2x 102mm