Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
David1

Re: Potřebuji radu (začátečník)

Příspěvek od David1 »

Diky za odkaz, po precitani som sa rozhodol pre kvalitnejsie 1,25". Vraj dokonca aj menej trpia na odlesky, takze je to asi presne naopak ako som si doteraz myslel. :shock:
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
johnyF
Věk: 37

Binorum 150/750

Příspěvek od johnyF »

Zdravim. Poridil jsem si jako amater tuten model. S prislusenstvim 25mm 4mm okularem - dokoupeno -> planetary pro 5mm (prijde mi uvolneny - opri pohybu je sliset ze se uvnitr neco hybe, pri dotazu prodejce mi bylo receno ze to je v poradku) , barlow 2x , a sirokouhlou 17mm , mesicni a DSO filtr. Pri jakekoli kombinaci mam problem zaotrit at uz jde o pasy na jupiteru (o skvrne ani nemluvim z te nevidim ani naznak, nebo prstence saturnu... jedine co zaostrim pomerne slusne je mesic.
Dokoupil jsem tedy kolimator a prijde mi ze kolimace je v poradku dle manualu na kolimaci. Oci mam OK dioprie 0. Mohl by nekdo poradit co s tim? Popripade nejaky odkaz na presnejsi kolimaci?
Dekuji
MilAN
Věk: 76

Re: Binorum 150/750

Příspěvek od MilAN »

Když jde zaostřit Měsíc, znamená to, že zaostření je v pořádku i na ostatní objekty. Jediné, co nebude v pořádku, je velikost zvětšení. Při současném proudění, větru a turbulenci může být zvětšení 100x klidně už i moc . Ne kvůli dalekohledu, ale kvůli stavu atmosféry.
A to, že na první pohled nevidíš detaily, je dáno zkušeností při pozorování. Nebude to jak na fotkách , kontrast detailů je malý.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
johnyF

Příspěvek od johnyF »

Ono ani ten mesic neni uplne ,,super,,
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

@johnyF: Mas uz nejake zkusenosti s pozorovanim ? Abys nemel nerealne predstavy co vlastne takovym dalekohledem muzes videt. A nejen dalekohledem, ale i ostrosti obrazu vzhledem ke zvetseni/prumeru optiky/stavu oblohy/seeingu/.../...
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
johnyF

Příspěvek od johnyF »

No popravde moc ne. Mam jen teoreticke znalosti. Prakticke zbiram teprve mesic. Ale vim ze kdyz mam 150 objektiv nemuzu cekat kvalitni obraz a chtit pritom 300x zvetseni. Nejlepsiho obrazu dosahnu s tou 25mm objektivem. A to o nejakych detailech jupitera muzu jen snit protoze je to v objektivu tak malinke ze detail nenajdu sotva rozeznam saturn a jeho prstenec.Stavu oblohy , seeningu , uhlu pozorovani atd sem si vedom a obeznamen s tim.
Treba i galexie jsou jen ,,smouhy,, a vypadaji spise jako mlhoviny. o nejakych naznacich galaxie jako jsem tu videl na fotkach si muzu nechat zdat :D
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

johnyF : Planetář, ten tvrdý chleba má ;) . Taky myslím, že půjde hlavně o malou zkušenost a jistě o smůlu na horší seeing. Tu máme často všichni a proto je třeba pozorovat častěji. Nepíšeš, jestli máš dostatečně vytemperovaný dalekohled. Je třeba asi hodina a spíš trochu delší dobu aby se dalo použít větší zvětšení. GRS tam není pořád. Máš přehled kdy tam je? Pozoruj když je planeta výš na obloze. S okulárem 5mm máš zvětšení 150x. Je to zvětšení tak akorát abys něco viděl a pokud není vyloženě špatný seeing, tak obraz bude ještě slušný. Malé zvětšení je samozřejmě téměř bez detailů a moc velké často taky. Asi bych nepoužíval Barlow pokud není kvalitní. Ten za pár stovek sice obraz zvětší, ale detalům to nepomůže. I tak ale nečekej, že uvidíš velké množství detailů. Zvětšením asi 150x bys měl vidět dva hlavní oblačné pásy a GRS pokud bude trochu dál od kraje kotoučku planety. Když bude některý z měsíců vrhat na planetu stín, tak ho taky uvidíš jako malou tmavou tečku. V dobrých podmínkách to je možná vše, co na první pohled uvidíš. Pak máš ještě šanci zahlédnout jeden až dva slaboučké pásy v severní části Jupitera. Taky jeden pás v jižní části Jupitera. Už to bude krom dobrých podmínek ale chtít alespoň nějaké zkušenosti.
Takže tam toho ani moc k vidění není.
To samé platí o DSO. V první řadě potřebuješ dobrou tmu. Pak zvolit vhodné objekty, na kterých se naučíš trochu pozorovat. To postupně zlepšíš, ale detaily v galaxiích hned neuvidíš. Jako na snímku to nebude nikdy, ale něco málo se tam vidět dá.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
johnyF

Příspěvek od johnyF »

No problem je ze v te planetary pro 5mm neco chrasti a reklamaci mi neuznaji. Ikdyz ji mam 14 dni... a klasicka 4mm possl je uz asi moc. je pravda ze sem necekal nejake ,,WAU,, a ze uvidim celou galaxii. Ale kdyz mi projdejce napovidal kde co mozneho cekal sem ze uvidim aspon dobre jupiter , prstence saturnu a nejake DSO celkem slusne . Ted sem zkousel presneji vykalibrovat teleskop a stejne mi to prijde ze to neni ono... uvidim vecer no.
Ale jupiter pozoruji okolo 19:30- 20:30 kdy je nejvys nad horizontem.
Barlow sem vybiral podle recenzi kdy mela 4,5kvezdicky s 5. A stala 1050.
Zeptam se ... co znamena vytemperovany dalekohled?
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Když skladuješ dalekohled v teple, nebo prostě kde je tepleji, než venku, tak se v chladnějším prostředí trochu zbortí optická plocha. Kraje zrcadla chladnou jinou rychlostí, než střed zrcadla. Aby byla zachována optická přesnost, je třeba aby se zrcadlo dostalo na teplotu okolí. Pak bude ukazovat lépe. Než se tak stane můžeš třeba pozorovat DSO při malém zvětšení, kdy to moc nevadí.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Artaban

Příspěvek od Artaban »

To, že při zatřepání trochu chrastí čočky v okuláru, to nevadí. Tedy pokud není jinak poškozen. Dělá mi to SW Planetary taky. Jestli okulár jinak normálně ukazoval, tak to nemusíš řešit. Jen ho zkus s citem utáhnout, aby nebyl zbytečně povolený. Chrastit to ale bude stejně. Spíš je otázka, co ten Barlow. Jestli jeho kvalitu hodnotíš podle nějakých hvězdiček, tak to nemusí být zrovna pravda.
Nemyslím, že by nějak zásadně znehodnotil obraz to ne, ale každé sklo v optické cestě trochu může zhoršit kontrast, nebo přidá barevnou vadu atd.
Příště radši kupuj tam, kde nemaj hvězdičky, ale o to lépe vědí, co prodávají. Např. http://www.supra-dalekohledy.cz/
johnyF

Příspěvek od johnyF »

Ja to kupoval na nove-dalekohledy.cz ale ten planetary kdyz dam bez barlow stejne je to na prd.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Myslím, že nějaké rady jsi dostal a víc asi zatím nepomůžeme. Prostě to zkoušej a brzo bys měl mít štěstí na lepší podmínky. Detaily na planetách se snaž prostě vykoukat a klidně si načmárej co vidíš. Jediný co lze ještě doporučit, tak vzít dalekohled a zajet si s někým zapozorovat. Možná zjistíš, že to jinde není o moc lepší, nebo třeba je a pak bude mít cenu řešit proč.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Vieme, aký je to ďalekohľad?

Večer prudko klesá teplota a tak ani hodinová temperácia na 150mm zrkadlo nemusí stačiť. Najlepšie je ďalekohľad postaviť von ešte za svetla (tak, aby nebol na priamom Slnku) a pár hodín ho tam pred pozorovaním nechať.

Mimochodom, včera bol príšerný seeing, aspoň u mňa, použiteľné zv. do 100x a pozorovacie okno bolo krátke. Zatiaľ najhoršie z celej sezóny Jupiteru.
johnyF

Příspěvek od johnyF »

Tak bohuzel mi to nedalo a prekalibrovani bylo vice mene uspech. Nasel sem radu rozostrit na hvezdu a melo by byl rozostreni kulate se stredovim bodem. Drive stredovy bod nebyl. Nyni stredovi bod je ale okraje nejsou kulate ale spise takove kostrbate. Nic mene se mi podarilo se 4mm , 5mm planerary a 17mm sirokuhlim na barlow 2x zaostrit vice nez 2 hlavni pasy jupiteru (saturn uz sem nestihl) ale pasy sem zachytil 4 a to v jizni casti. (Zobrazovano v severni) takze se zda ze pri vyrobe nedoslo ke kolimaci... me se behem kolimace zdalo ze cela zrdcadlova soustava je hozena smerem dolu v tubusu. Zkusim si s tim jeste pohrat

Dalekohled ten muj? Binorum expression 150/750 ted si rikam ue sem si radeji nepridal a neporidil poradneho dobsona :(
moon1970

Upevněnní roury

Příspěvek od moon1970 »

Ahoj všem,rád bych se zeptal na jednu věc,kterou nemůžu nikde najít.Rád bych si koupil svůj první teleskop,dalekohled,nebo jak se tomu říká.Řekl jsem si,že ho koupím z druhé ruky.Na netu jsou inzeráty prodejců,co prodávají rouru se vším všudy,ale bez stativu a stativové hlavy na kterou bych rouru připevnil.Nikde jsem nenašel ani prodejce,ani firmu,která by něco takovýho prodávala.Ani tady na foru jsem nic nenašel.Buď je v tom nějaká finta,stativu s hlavou říkáte jinak,nebo nevím.Já fotím zrdcadlovkou,takže mám docela dobrej profi stativ s kulovou hlavou,ale nemám tušení,kde mám sehnat udělátko,co by spojilo tu rouru s mým stativem,nebo aspoň kde se dá koupit novej stativ na rouru.Zatím asi nepotřebuji nic extra,něco na ruční pohon.Jako nesmějte se mi,já poznám jen slunce,měsíc a Velkej vůz,ale včera jsem se koukal na YT na video jak jeden chlápek pozoroval hvězdy a chytlo mě to a rozhodl jsem se,že jdu do toho.Jen prostě nevím která páčka. :)
Odpovědět