MHV (Mezní hvězdná velikost)
Re: MHV (Mezní hvězdná velikost)
Světla z aut jsou o vzájemné kázni - ta budou vadit každému.
Jo a EAA je samozřejmě další věc...
Po celou dobu jej provozoval Honza Zahajský - sestavu měl před chatkou a displej směrem na chatku, takže nikomu nevadil.
Asi by to šlo navrhnout tak, že fotiči a EAA budou na jednom konci a na okrajích a displeje otočené ven z louky.
Holt při tomto počtu dalekohledů už je to fakt komplikované...
Jo a EAA je samozřejmě další věc...
Po celou dobu jej provozoval Honza Zahajský - sestavu měl před chatkou a displej směrem na chatku, takže nikomu nevadil.
Asi by to šlo navrhnout tak, že fotiči a EAA budou na jednom konci a na okrajích a displeje otočené ven z louky.
Holt při tomto počtu dalekohledů už je to fakt komplikované...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Rekl bych ze nejvetsi problemem alespon za me ( jen sme koukali), byli chronicti chodici do aut..nedokazu odhadnout, zda byli od "nas", ale to byl asi nejvetsi problem..sam mam auto, u kteryho vim, ze se ty svetla nedaji vypnout ani pres poctac a tak sem nechodil..ale mozna zkusit vyrobit nejaky zaslepky na svetla, nebo neco takovyho a ty svetla po dobu akce treba prilepit paskou..nebo jen jejich nejvetsi cast..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě našli se tací, kteří při odjezdech nejsou schopni přepnout světla do parkovacího režimu, což v drtivé většina aut jde (samozřejmě výjimky se najdou). Já jsem chodil do auta asi 10x za noc, stačí jen auto nezamykat. Za těch 27 akcí MHV se nikdy nic z auta nikomu neztratilo, pokud vím.
Také se připojuji s poděkováním za výbornou akci, ani si nedokážu představit ten organizační ancábl, při takovém počtu účastníků. A je až neuvěřitelné, že se pozorovalo všechny noci.
@Fotiči/Nefotiči, dalekohled jsem měl tak nějak uprostřed louky a dalo se to vydržet, i když občas jsem dostal plný zásah, auta ovšem byla horší.
@Zamykání auta, když zvážím, co všechno může „zmizet“ z louky, tak kdo by komu lezl do auta...
Už se těším na Jarní MHV 2022!
@Fotiči/Nefotiči, dalekohled jsem měl tak nějak uprostřed louky a dalo se to vydržet, i když občas jsem dostal plný zásah, auta ovšem byla horší.
@Zamykání auta, když zvážím, co všechno může „zmizet“ z louky, tak kdo by komu lezl do auta...
Už se těším na Jarní MHV 2022!
SkyPico – DIY Open Source Wireless USB Bridge | Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, Sky-Watcher AZ-GTiX + Berlebach Report 312, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Ti chodici do aut me taky stvali. Bylo to poznat na jednotlivych snimcich. Nechapu ze nikoho nenapadlo na ty svetla (na predek kapoty) prehodit deku nebo nejakou jinou látku.nosuh píše:Rekl bych ze nejvetsi problemem alespon za me ( jen sme koukali), byli chronicti chodici do aut..nedokazu odhadnout, zda byli od "nas", ale to byl asi nejvetsi problem..sam mam auto, u kteryho vim, ze se ty svetla nedaji vypnout ani pres poctac a tak sem nechodil..ale mozna zkusit vyrobit nejaky zaslepky na svetla, nebo neco takovyho a ty svetla po dobu akce treba prilepit paskou..nebo jen jejich nejvetsi cast..
Akce byla moc fajn, ze bar a strava nebylo jak za casu Candrika, no co se da delat. Snad proste to bude lepsi. Ovsem nejeli jsme tam kvuli jidla a piti, ale na spolecne pozorovani/foceni/pokec/obhlidku/pokik/nacerpani novych informaci/zazitkami/poklabosit s kamarady/poznat bove kamarady ... Diky organizatorum za jejich cas a ochotu tuto akci poradat a tesim se na jarni MHV
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Bezva akce, moc jsem si to užil. Díky všem. Je potřeba si uvědomit, že pokud je jediná drobná stížnost na kvalitu jídla, tak jsme vysmátí jako lečo
. No, jak mi říkala jedna (skvělá) paní korektorka "Dokonalost není maličkost, ale skládá se z maličkostí".
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
Ja nevim s jidlem, na seznamu byla krome koprovky snad vsechna jidla, co bych si nikdy sam nedal a nejim. Presto jsem krome spenatu, vzal jsem jdlo bez nej, snedl vsechno a docela mi to chutnalo. Verte mi, spatne jidlo vypada uplne jinak. Vzpomente treba na vojnu 
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Konstatování za mne:
- Fajn akce jako vždy, pokec, přátelé, technika, vždy se něco nového dozvím, okoukám a hlavně vyzkouším v terénu. Svým Dobsonem jsem pozoroval jen ve čtvrtek, další dny se vtíral mezi vizualisty (ty skutečné, ne EAA). Díky Martinovi a jeho 400stovce a ještě další 400 stovka za ním. A vo tom to je
.
- Techniky bylo letos hodně, ale hodně bylo i světel od aut. Pamatujte na to prosím příště (deka, hadr... na světla). Někomu u ubytovací budovy dost svítil monitor, druhý den taky za ním nikdo nebyl
.
- Pravda, jídlo bylo za Candrika lepší, hlavně tím, že se dalo vybrat, ale kvůli tomu tam nejezdíme. Slečna na baru myslím to dávala přes své pracovní povinnosti, takže pohoda. Sranda byla, když začala vařit svařák, který ani není v nabídce a pak pro něj chodili všichni koho jsem potkal a všichni ho měli na stole, co jsem tam byl.
- Co bych ale zlepšil bylo nedělní dopoledne. Nevyhlášená burza nadivoko byla zajímavá
. Část proběhla na louce a část u sloupu u vchodu. A část lidí burzu hledala. Pak byla asi dvouhodinová proluka na oběd a část lidí odjela s tím, že nechtějí na oběd čekat. Toto by stálo na zvážení, jestli neděli ještě lépe nevyužít a nešoupnout tam třeba přednášku.
Když se nad tím člověk zamyslí, je to stejně zajímavé, že se hlavní akce smrskne v podstatě na páteční večer a sobotu. V neděli ráno se už balí a brzo tradá domů. Já (a myslím, že nejsem sám) v neděli dopoledne nikam nepospíchám a dalo by se to lépe využít, než v podstatě čekáním na oběd. Toto je ale v lidech - proč v neděli co nejdříve pospíchat domů? Ano, nemusíte tu psát důvody (rodina, únava, práce, dálka...), není to kritika, je to spíš takový povzdych nad rozpoložením, že akce "skončila nedělním ránem."
Já se byl třeba po obědě projít kolem rybníka a pak mi bylo smutno z toho prázdna...
- Fajn akce jako vždy, pokec, přátelé, technika, vždy se něco nového dozvím, okoukám a hlavně vyzkouším v terénu. Svým Dobsonem jsem pozoroval jen ve čtvrtek, další dny se vtíral mezi vizualisty (ty skutečné, ne EAA). Díky Martinovi a jeho 400stovce a ještě další 400 stovka za ním. A vo tom to je
- Techniky bylo letos hodně, ale hodně bylo i světel od aut. Pamatujte na to prosím příště (deka, hadr... na světla). Někomu u ubytovací budovy dost svítil monitor, druhý den taky za ním nikdo nebyl
- Pravda, jídlo bylo za Candrika lepší, hlavně tím, že se dalo vybrat, ale kvůli tomu tam nejezdíme. Slečna na baru myslím to dávala přes své pracovní povinnosti, takže pohoda. Sranda byla, když začala vařit svařák, který ani není v nabídce a pak pro něj chodili všichni koho jsem potkal a všichni ho měli na stole, co jsem tam byl.
- Co bych ale zlepšil bylo nedělní dopoledne. Nevyhlášená burza nadivoko byla zajímavá
Když se nad tím člověk zamyslí, je to stejně zajímavé, že se hlavní akce smrskne v podstatě na páteční večer a sobotu. V neděli ráno se už balí a brzo tradá domů. Já (a myslím, že nejsem sám) v neděli dopoledne nikam nepospíchám a dalo by se to lépe využít, než v podstatě čekáním na oběd. Toto je ale v lidech - proč v neděli co nejdříve pospíchat domů? Ano, nemusíte tu psát důvody (rodina, únava, práce, dálka...), není to kritika, je to spíš takový povzdych nad rozpoložením, že akce "skončila nedělním ránem."
- Přílohy
-
- 7DII6929.jpg (258.24 KiB) Zobrazeno 2343 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Lidé se zachovali celkem logicky. Burza se dělala vždy v místnosti, kam se dnes nesmí v botech a je z toho herna pro děti, dokonce za mnou přišel jeden chlapeček, že jsme oškliví, protože jsme jim sebrali na pár hodin hernu na přednášky. Když jsme byli donuceni odevzdat klíče, bylo jasné, že všichni nejdříve naloží techniku, pak osobní věci, tak jsou připraveni na odjezd. Jídlo za moc nestálo, takže logicky, proč čekat na oběd, když se mohu po cestě zastavit na výborné výpečky tak, jak mají vypadat a chutnat a ne vařené vepřové s polovařenými brambory a špenátovým přelivem. Kvalitu polévek raději komentovat nebudu. Mimochodem, personál zamkl ubytovací budovu v 11 hodin a nic se tam nedělo. V minulých letech jsme ještě po obědě pozorovali Slunce apod. Celkově tam je prostor pro velké zlepšení. Mě se akce moc líbila a to jídlo, no příště si navaříme svoje 
Ohledně jídla jsem aktivně nic nepsal, čekal jsem na vaše reakce...
Nic extra to samozřejmě nebylo, ale zase tak tragické mi to nepřipadalo - kromě nedělního oběda, to bylo fakt nepovedené. Nicméně zpětnou vazbu na jídlo se jim chystáme dát.
Jinak máme podmínečně přislíbeno, že pokud po nás nebude nastupovat nikdo další, tak budeme moct mít pokoje déle.
Program:
Jako organizátoři zkusíme vymyslet nějaké celkové změny v programu.
V minulosti býval po obědě i program - např. rozloučení hudbou s Matějem Rakem...
Přednášku dopoledne od cca 10:30 bychom mohli dát a klidně zase po obědě malý koncert, pokud bude Matěj.
Bohužel sehnat přednášející na nějaké pěkné přednášky je čím dál těžší, takže náměty rozhodně nepohrdneme! Pokud by nebylo dost přednášek, tak bychom mohli jednu ze soboty přesunout na tu neděli - v sobotu to bylo díky dlouhé prohlídce dalekohledů šíleně nabité a vlastně nebyl vůbec žádný čas na odpočinek a volné klábosení.
Burza, jako velký a „oficiální“ bod nedělního dopoledne se dle mého již přežila a to díky tomu, že Honza Zahajský už nechce nic vozit a chce si také odpočinout. A samotní účastníci toho mnoho nemají. Navíc když si někdo něco nového „vyšmelí“, obvykle by si to rád i hned zkusil! Takže bych to viděl tak, že bychom prostor pro burzu účastníků dávali v pátek večer po organizační schůzce v jídelně.
Dále snad příště bude i přenosné plátno, aby mohly být přednášky v jídelně - ta společenská místnost není ideální. Je celkem malá a pokud by bylo ošklivo, tak tam budou chtít být maminky s dětmi. Letos mělo být původně (než se odhlásily) skoro 10 malých dětí...
Na světelnou kázeň nezapomeneme a v pokynech jí trošku rozvedeme a zpřesníme.
V každém případě díky moc za velkou odezvu a náměty. Je to přeci akce pro vás!
Nic extra to samozřejmě nebylo, ale zase tak tragické mi to nepřipadalo - kromě nedělního oběda, to bylo fakt nepovedené. Nicméně zpětnou vazbu na jídlo se jim chystáme dát.
Jinak máme podmínečně přislíbeno, že pokud po nás nebude nastupovat nikdo další, tak budeme moct mít pokoje déle.
Program:
Jako organizátoři zkusíme vymyslet nějaké celkové změny v programu.
V minulosti býval po obědě i program - např. rozloučení hudbou s Matějem Rakem...
Přednášku dopoledne od cca 10:30 bychom mohli dát a klidně zase po obědě malý koncert, pokud bude Matěj.
Bohužel sehnat přednášející na nějaké pěkné přednášky je čím dál těžší, takže náměty rozhodně nepohrdneme! Pokud by nebylo dost přednášek, tak bychom mohli jednu ze soboty přesunout na tu neděli - v sobotu to bylo díky dlouhé prohlídce dalekohledů šíleně nabité a vlastně nebyl vůbec žádný čas na odpočinek a volné klábosení.
Burza, jako velký a „oficiální“ bod nedělního dopoledne se dle mého již přežila a to díky tomu, že Honza Zahajský už nechce nic vozit a chce si také odpočinout. A samotní účastníci toho mnoho nemají. Navíc když si někdo něco nového „vyšmelí“, obvykle by si to rád i hned zkusil! Takže bych to viděl tak, že bychom prostor pro burzu účastníků dávali v pátek večer po organizační schůzce v jídelně.
Dále snad příště bude i přenosné plátno, aby mohly být přednášky v jídelně - ta společenská místnost není ideální. Je celkem malá a pokud by bylo ošklivo, tak tam budou chtít být maminky s dětmi. Letos mělo být původně (než se odhlásily) skoro 10 malých dětí...
Na světelnou kázeň nezapomeneme a v pokynech jí trošku rozvedeme a zpřesníme.
V každém případě díky moc za velkou odezvu a náměty. Je to přeci akce pro vás!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Jestli mohu tak bych urcite nic nedaval po organisacni schuzce v patek. Byla jiz za tmy, bral jsem ji jako nutne zlo, ubirame si tim cas na pripravu/nastaveni/pozorovani.
Prohlidka dalekohledu byla sice dlouha, ale take dost zajimava, a ani se nedostalo na vsechny dalekohledy.
Prohlidka dalekohledu byla sice dlouha, ale take dost zajimava, a ani se nedostalo na vsechny dalekohledy.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Jackxl
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Nedělní oběd - palec dolů.
Sice jsem byl fotič s dalekohledem na konci louky s notebookem do parkoviště, ale kabely mám krátké, takže dalekohled budu mít natočen vždy podle polohy toho co fotím. I když pokud se nic nesere, tak displej normálně zavírám. Ovšem dalekohled při focení zavřít nejde a toho blba co pořád svítil autem (myslím že Volvo) bych nejraději přerazil klackem.
Sice jsem byl fotič s dalekohledem na konci louky s notebookem do parkoviště, ale kabely mám krátké, takže dalekohled budu mít natočen vždy podle polohy toho co fotím. I když pokud se nic nesere, tak displej normálně zavírám. Ovšem dalekohled při focení zavřít nejde a toho blba co pořád svítil autem (myslím že Volvo) bych nejraději přerazil klackem.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tu organizační schůzku bych udělal hned po večeři, tedy v 19 hodin. Dobré by bylo prodloužit otevírací dobu na baru do 24 hod i kvůli toaletám pro lidi na louce a předání pokojů do 13 hod. kvůli obědu a dopolednímu programu.
Jinak dnes jsem si musel dát Moravského vrabce po pražsku, abych z hlavy dostal to co jsme dostali místo toho
Jinak dnes jsem si musel dát Moravského vrabce po pražsku, abych z hlavy dostal to co jsme dostali místo toho
- Přílohy
-
- Jidlo.jpg (106.09 KiB) Zobrazeno 2196 x
Já jako fotič jsem byl dole až u toho hřiště a to hlavně proto abych nikoho neoslňoval a mohl natáhnout 220 z chatky. Vypínání displeje mám na 1 min. Udělal jsem si i krytku přes displej, tak ani nemusím svítit těch 60 sec. Nejdéle používám displej na začátku při nastavování a ostření. Sháněl jsem červený celofán na zmírnění jasu, ale nikde není. Prý se možná objeví na Mikuláše .
Podaří se identifikovat toho blba, který tam neustále svítil tím autem?
Podaří se identifikovat toho blba, který tam neustále svítil tím autem?
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Bolo by možné namiesto prednášok zaradiť nejaký workshop, napr. ako spracovať astronomickú fotografiu?