Stín sekundáru .
Stín sekundáru .
Již 2 měsíce jsem novým majitelem Dobsona 300/1700 od p. Drbohlava - je to paráda !
Mám však trošku problémy s hledáčkem. Již při
20 mm okuláru se začíná objevovat stín sekundáru
a zřetelně zhoršuje obraz ve středu z. pole . Zrcátko
je obdelníkového tvaru ( plocha čtyř rohů evidentně
navíc)Může to být tím ?
navíc)Může to být tím ?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Stín sekundáru .
Ne, v každém Newtonu je při menších zvětšeních stín sekundáru patrný, i když je zrcátko eliptické. Hlavně ve dne, kdy máš zorničku zúženou. Při nočním pozorování, kdy je roztažená, to prakticky nevadí. Rozhodně si myslím, že ne již u 20mm okuláru. Jak velký je ten sekundár ?
P.S. Rohy jsou samozřejmě navíc, to je jasné. Je to daň za nižší cenu oproti eliptickému zrcátku.
P.S. Rohy jsou samozřejmě navíc, to je jasné. Je to daň za nižší cenu oproti eliptickému zrcátku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stín sekundáru .
Momentálně nejsem doma. Při první příležitosti ho přesně změřím a dám vědět.
Dík za zprávu.
Dík za zprávu.
Stín sekundáru .
Konečně jsem to zrcátko změřil. Má 35 na 45 mm.
Je to divný poměr . Podle mě by měl být 1 ku odmocnině ze dvou.
Je to divný poměr . Podle mě by měl být 1 ku odmocnině ze dvou.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Stín sekundáru .
To je pravda, ale u hledáčku na tom moc nesejde, není to hlavní dalekohled, kterým bys na to koukal stále.
20mm okulár je na hledáček opravdu moc. Jak dlouhé má ten hledáček ohnisko, a jaký průměr ? Odhaduji ten hledáček na půl metru, průměr tak 100mm, to je zv. 25x a tam už stín sekundáru prostě rušit bude.
20mm okulár je na hledáček opravdu moc. Jak dlouhé má ten hledáček ohnisko, a jaký průměr ? Odhaduji ten hledáček na půl metru, průměr tak 100mm, to je zv. 25x a tam už stín sekundáru prostě rušit bude.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stín sekundáru .
fidler napsal: Již 2 měsíce jsem novým majitelem Dobsona 300/1700 od p. Drbohlava - je to paráda !
navíc)Může to být tím ?
Máš ten hledáček 96/400mm ??? Ten mám já (na to samým dobsonu)
Když použiju 20mm okulár, tak mi to problém nedělá, ale stačí, když už to mám jen trochu rozostřené, už je tam sekundár vidět.
navíc)Může to být tím ?
Máš ten hledáček 96/400mm ??? Ten mám já (na to samým dobsonu)
Když použiju 20mm okulár, tak mi to problém nedělá, ale stačí, když už to mám jen trochu rozostřené, už je tam sekundár vidět.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Stín sekundáru .
Mám tentýž hledáček, používám do něj dokonce 25mm okulár (Celestron X-Cell), stínu zrcátka jsem si v noci nikdy nevšiml. Ve dne tam samozřejmě je.
Zdeněk F.
Stín sekundáru .
Ještě mě napadlo, že problém špatného obrazu může být v nepřesné kolimaci. Střed primárního
zrcadla jsem si označil, takže seřízení sekundáru by mělo být relativně přesné. Ovšem při seřizování primáru je velký problém dostat do středu zorného pole sekundár, který se důsledkem podivného poměru stran jeví opět jako obdelník.
P.S. Ten hledáček má parametry 96/400 .
zrcadla jsem si označil, takže seřízení sekundáru by mělo být relativně přesné. Ovšem při seřizování primáru je velký problém dostat do středu zorného pole sekundár, který se důsledkem podivného poměru stran jeví opět jako obdelník.
Stín sekundáru .
fidler napsal: Ještě mě napadlo, že problém špatného obrazu může být v nepřesné kolimaci. Střed primárního
Ano, to by mohlo být špatnou kolimací - od té doby co mi MilAn dalekohled zkolimoval je to o hodně lepší (obraz i (ne)viditelnost sekundáru) :)
Ano, to by mohlo být špatnou kolimací - od té doby co mi MilAn dalekohled zkolimoval je to o hodně lepší (obraz i (ne)viditelnost sekundáru) :)
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.